Vizită Comenius in Germania, final de proiect „The Art – A World without Limits”


* Echipele de proiect din Bulgaria, Turcia, Letonia, Polonia, Romania – Grădinița cu Program prelungit nr. 47 Brăila si Germania s-au întâlnit la Potsdam în luna mai 2014 

in Germania, Paula A șasea și ultima reuniune din Proiectul multilateral Comenius  ”THE ART – A WORLD WITHOUT LIMITS” s-a desfăşurat în perioada 14 -18 mai 2014, în Germania, la Potsdam şi a fost găzduită  de Waldstadt-Grundschule. Au participat reprezentanţi din toate cele  şase  ţări partenere (Bulgaria, Turcia, Letonia, Polonia, Romania si Germania) fiind desfășurate activități din temele de proiect, urmărindu-se obiectivele propuse: 1. Cunoaşterea specificului naţional al Germaniei; 2. Cunoașterea interculturală și schimbul de valori interculturale; 3. Dezvoltarea competențelor artistice prin încurajarea creativității și stimularea simțului estetic; 4. Dezvoltarea abilităților de lucru în echipă și de descoperire de noi modalități de a exprima idei și valori specifice artei sub toate aspectele ei; 5. Ȋmpărtăşirea și implementarea de bune practici în domeniul artei promovând o bună colaborare între instituțiile școlare partenere și profesorii acestora prin schimburi culturale și educaționale de lungă durată; 5. Intensificarea  dialogului intercultural; 6. Promovarea tradițiilor locale, a patrimoniului cultural; 7. Dezvoltarea sentimentului de cetățenie europeană; 8. Îmbunătățirea și perfecționarea abilităților de comunicare în limba engleză ale cadrelor didactice; 9. Formarea unei atitudini de deschidere față de alte popoare și culturi.

Prof. Paula Ștergărel – coordonator al proiectului din partea echipei românești de la Grădinița cu Program Prelungit nr. 47 Brăila – a participat împreună cu alte colege la întâlnirea germană. Avem mai jos povestea, pe scurt, a activităților.

Germania 6       Pe parcursul mobilității, partenerii au vizitat Waldstadt Grundschule, unde profesoarele și copii au întâmpinat musafirii cu flori, cântece și voie-bună. Echipa de proiect a vizitat școala. Au văzut cum unii copii rămâneau la programul after-school unde își continuau activitățile pe ateliere de artă: tâmpărie, ceramică, croitorie. Oaspeții au asistat la un program artistic pregătit și prezentat de copii  împreună cu domnii/ doamnele profesori compus din dansuri, cântece și dramatizări. Punctul culminant al spectacolului a reprezentat dramatizarea poveștii create pe baza desenului călător. Germania 13

 Fiecare membru a făcut echipă cu un membru din altă țară  și au asistat la diferite activități instructiv-educative. La final, membrii  echipelor au primit cadouri confecționate de elevi.  

      Germania 16        Au asistat și la o lecție de educație fizică, desfășurată de elevii clasei a II-a, care a constat într-un parcurs aplicativ cu elemente de gimanstică acrobatică la saltea și trambulină. După finalizarea lecției s-au purtat discuții referitoare la activitățile desfășurate între întâlnirea din România și Germania. De asemenea, s-au punctat aspecte referitoare la întocmirea raportului final. 

               Au fost înmânate cetificatele de participare. Echipele au făcut schimb de cadouri, daruri reprezentative, simbolice. De asemenea, au participat și la un work-shop în domeniul artei cu o parte de atelier, realizând flori din lână colorată. Germania 19

Germania 22           Partenerii din proiectul Comenius au vizitat obiective turistice (în care au regăsit arta în variate stiluri specifice secolului XVIII cu influențe până în prezent) din Postdam –  Palatul Sanssouci, grădinile și reședința de vară a regelui Federich, cu o arhitectură și o amplasare deosebită, specifică palatelor din Franța, casa Chinezească, podul ce leagă Potsdamul de Berlin (est de vest), separând ceea ce cândva era RDG de RFG și, respectiv (în Berlin): turul Berlinului, Poarta Brandenburg, Memorialul Holocaustului, Zidul Berlinului, Domul din Berlin, Turnul Televiziunii, Muzeul de Artă, Piața de Artă. 

* * *

Mai multe foto la https://www.facebook.com/media/set/?set=a.670272709731988.1073741989.196618800430717&type=3 pe pagina facebook a revistei de cultura si informatie Braila Chirei (administrator si redactor unic Armanda Filipine)

Proiectul finanțat de Comunitatea Europeană, prin acțiunile sale, mărește disponibilitatea copiilor, a cadrelor didactice și partenerilor implicați, în domeniul artei, precum și cunoașterea și promovarea tradițiilor și obiceiurilor specifice fiecărui partener. Abordarea tematicii s-a facut într-o manieră interdisciplinară, prin utilizarea competențelor și cunoștințelor în domeniul artei, care au condus la cunoașterea directă și indirectă a valorilor culturale, fie că sunt autohtone sau străine. Despre proiect și alte reuniuni, în România și țările partenere, există și alte materiale pe Braila Chirei.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.