Prefectura Braila a vazut votul din 25 mai 2014 fara probleme


* Un material transmis de la institutia prefectului, cu foarte multe date seci, spune ca au fost doar 5 sesizari, niciuna cu urmari *  Prezenta la vot – de 29,20 la suta, a fost mai mica decat cea la nivel national (32, 16 la suta)

 

Prin intermediul directorului de Cancelarie Mircea Tudosie, prefectul brailean Vasilica Valcu prezinta intr-un material o multime de date (tehnice) din care rezulta ca la nivelul administratiei locale  s-a emis concluzia ca alegerile europarlamentare din 25 mai 2014 s-au desfasurat fara probleme (N.aut. Nu mai stau acum sa disec cine trebuia sa vada bannerele, in special ale PSD, care erau – sunt si acum – amplasate la o distanta nepermis de mica de sectiile de votare! Voi reveni cu o imagine)

urna de vot        „Sinteza alegerilor europarlamentare – Alegerea membrilor din România în Parlamentul European la nivelul județului Brăila s-a desfășurat în conformitate cu legislația specifică acestui tip de scrutin electoral, legislație postată pe site-ul  Instituției Prefectului. În acest sens, județului Brăila i-au fost repartizate 335392 de buletine de vot, 247302 timbre autocolante și 1405 ștampile cu mențiunea “VOTAT”, materiale ce au fost distribuite celor 281 de secții de votare în funcție de numărul de alegători arondați fiecărei secții de votare în parte. Biroul Electoral Județean (BEJ) nr.9 Brăila a fost constituit în 26.03.2014, dată de la care activitățile specifice organizării alegerilor europarlamentare au fost realizate de personalul tehnic auxiliar, stabilit conform art.68 din Legea nr. 33/2007 privind organizarea și desfășurarea alegerilor pentru Parlamentul European, republicată, cu modificările și completările ulterioare și a activat pâna la 29.05.2014. Prin același act normativ au fost responsabilizate să îndeplinească atribuțiile specifice procesului electoral următoarele entități publice.

                Primarul fiecărei unități administrativ teritoriale, în principal, cu privire la emiterea dispoziției cu delimitarea secțiilor de votare organizate pe raza unității administrativ teritoriale; desemnarea prin dispoziție a persoanei care să opereze direct în Registrul electoral, pe baza documentelor oficiale prezentate de persoana interesată sau comunicate de autorităţi, potrivit atribuţiilor ce le revin conform legii; tipărirea și asumarea prin semnătură a listelor electorale permanente și a copiilor de pe acestea și predarea lor președinților secțiilor de votare de pe raza unității administrativ teritoriale cu două zile înaintea zilei de referință; primirea de la prefectul județului și președintele Biroului Electoral județean a materialelor necesare desfășurării procesului electoral și predarea acestora președinților secțiilor de votare constituite pe raza unității administrativ teritoriale.

               Prefectul județului, atributii: coordonarea pe linia acțiunilor specifice potrivit calendarului aprobat privind organizarea alegerilor europarlamentare, precum și a entităților responsabilizate prin legislația incidentă în materie; emiterea ordinelor pentru constituirea Comisiei Tehnice și a grupului tehnic de lucru în vederea urmăririi și soluționării operative a problemelor specifice organizării procesului electoral; emiterea ordinelor pentru stabilirea dimensiunii ștampilelor de control ale biroului electoral județean, precum și a celor pentru birourile electorale ale secțiilor de votare de pe raza județului; emiterea ordinelor pentru stabilirea graficelor de distribuire a buletinelor de vot și a materialelor electorale, inclusiv a celui referitor la verificarea amenajării secțiilor de votare constituite în județ; asigurarea personalului tehnic auxiliar pentru realizarea atribuțiilor Biroului Electoral Județean, la solicitarea acestuia;  întocmirea împreună cu președintele tribunalului, a listelor cu propuneri de președinți și locțiitori ai acestora pentru secțiile de votare organizate la nivelul județului, inclusiv înaintarea lor pentru avizare Autorității Electorale Permanente.

              BEJ, atributii: completarea, pe bază de proces verbal, a birourilor electorale ale secțiilor de votare cu reprezentanții formațiunilor politice care au depus candidaturi pentru alegerile europarlamentare din 25.05.2014; predarea împreună cu prefectul județului Brăila, prin primarii unităților administrativ teritoriale, președinților secțiilor de votare, a buletinelor de vot și a celorlalte materiale necesare desfășurării procesului electoral.

              Autoritatea Electorală Permanentă, atributii: verificarea și avizarea listelor cu persoanele înscrise ca propuneri pentru funcția de președinte sau locțiitor al acestuia, comunicate de Prefectul județului; asigurarea administrării şi a suportului tehnic necesar funcţionării Registrului electoral, coordonarea şi îndrumarea metodologică a persoanelor autorizate să opereze în Registrul electoral, precum şi controlul respectării dispoziţiilor legale incidente în domeniu; actualizarea datelor de identificare ale cetăţenilor români cu drept de vot înscrise în Registrul electoral, în mod permanent, înregistrate de către persoane autorizate de primari, prin dispoziţie, cu sprijinul filialelor şi birourilor Autorităţii Electorale Permanente. Persoanele autorizate de primari, prin dispoziţie, operează direct în Registrul electoral, pe baza documentelor oficiale prezentate de persoana interesată sau comunicate de autorităţi, potrivit atribuţiilor ce le revin, conform legii; asigurarea instruirii președinților și a locțiitorilor acestora privind legislația incidentă procesului electoral.

             În timpul derulării procesului electoral din data de 25.05.2014, au fost înregistrate 5 sesizări. Nici una nu a fost confirmată în urma verificărilor efectuate de instituțiile abilitate prin lege. Rezultatele scrutinului au fost consemnate în procesul verbal centralizator, întocmit de Biroul Electoral Județean nr.9 Brăila pe baza proceselor verbale de constatare a rezultatelor, întocmite la cele 281 de birouri electorale ale secțiilor de votare de pe raza județului Brăila. Documentele astfel rezultate au fost predate Biroului Electoral Central în data de 27.05.2014, împreună cu toate listele electorale în baza cărora s-a realizat votarea.

                 Precizăm că la nivelul județului Brăila prezența la vot a fost de 29,20%, reprezentând 88 522 de alegători cu drept de vot înscriși în listele electorale care s-au prezentat la vot, raportat la un total al acestora de 303 108. Ca o sinteză a celor reliefate se poate desprinde ideea potrivit căreia la nivelul județului Brăila procesul electoral din data de 25.05.2014 s-a desfășurat în condiții de legalitate și normalitate specifice unui asemenea scrutin, fiind consecința conjugării efortului tuturor structurilor cu atribuții în domeniu din teritoriu”.

N.aut. Din punct de vedere al votului politic, Alianţa PSD-UNPR-PC a castigat 42,28 la suta dintre voturi, PDL – 12,43 la suta, PNL – 11, 03 la suta, Mircea Diaconu – 8, 24 la suta, PP DD – 6,48 la suta, Partidul Miscarea Populara – 5,38 la suta, Forta Civica – 2,25 la suta, Alianta Nationala a Agricultorilor – 2,73 la suta, PNTCD – 0,94 la suta.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.