Ziua fara tutun si Centrul Antidrog Braila


* 31 mai si activitati cu tineri pentru a-i determina sa stea departe de tutun

??????????              Agenţia Naţională Antidrog (ANA) din Romania se alătură Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) în marcarea Zilei Mondiale fără Tutun – 31 mai), prin organizarea, la nivel naţional, de activtăţi de informare – sensibilizare  – conştientizare în mediul şcolar sau în comunitate, activităţi de petrecere a timpului liber şi de formare de abilităţi, subscrise temei propuse de OMS „Accize mai mari la tutun, mai puţine decese şi boli!”. Obiective specifice ale campaniei pentru anul 2014 sunt creştrea taxelor/accizelor la tutun de către guverne, la un aşa nivel încât să aibă ca rezultat reducerea fumatului şi sprijinirea guvernelor de către ONG-uri în creşterea acestor taxe.

Conform ultimului studiu în populaţia generală privind prevalenţa consumului de droguri la nivel naţional, realizat de Agenţia Naţională Antidrog în anul 2010, a reieşit faptul că fumatul produselor din tutun înregistrează cel de-al doilea nivel al prevalenţei consumului de droguri în populaţia României: mai mult de jumătate dintre cei intervievaţi (56,9%) au fumat cel puţin o dată de-a lungul vieţii. DSCN0771

Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Brăila a derulat, pe parcursul întregii săptămâni premergătoare Zilei Mondiale fără Tutun, activităţi de sensibilizare la problematica fumatului în şcoli din municipiu şi judeţ, comunitate, penitenciar, sub forma dezbaterilor, acţiuni stradale, vizionarea de materiale documentare. Astăzi, în  localitatea Ianca,  a fost organizat un marş al ţigării de către elevii celor două licee din localitate, sub îndrumarea cadrelor didactice. Au fost diseminate pliante cu mesaje tematice trecătorilor  de pe artera pe care s-a desfăşurat marşul, au fost purtate bannere cu sloganul campaniei şi ţigări confecţionate de elevi, simbolizând armele morţii albe. Activitatea s-a bucurat de sprijinul reprezentanţilor poliţiei locale, IPJ Brăila, a volunatrilor antidrog care au rostit alocuţiuni pe tema tutunului şi mesaje care să descurajeze debutul în fumat. Dorim să canalizăm atenţia tinerilor încă odată, cu prilejul acestei campanii asupra faptului că fumatul este o problemă a lumii moderne şi anual produce mai multe victime decât SIDA, alcoolul, accidentele  de circulaţie, crimele, tentativele de suicid, fiind  una dintre cauzele de deces ce pot fi prevenite„, subliniaza Olga Condrat – coordonator CPECA Braila.

Foto de la evenimente brailene organizate de CPECA cu tineri (elevi, studenti si nu numai)

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.