Ziua impotriva traficului si consumului ilicit de droguri – 26 iunie


* Conform datelor internationale (raport european EMCDDA), anual mor peste 200.000 de persoane din cauza consumului de droguri * Eveniment la sediul CPECA Braila

000_1264             Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Traficului şi Consumului Ilicit de Droguri – 26 iunie – este marcata si la Braila, printr-o conferinta de presa la sediul Centrului de Prevenire,  Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) unde psiholog Olga Condrat (foto din arhiva revistei Braila Chirei de la alt eveniment CPECA, un concurs unde elevii au fost premiati) – coordonatorul – va prezenta/ lansa Strategia Judeţeana Antidrog  2014 – 2020 şi a Planul de Acţiune pentru implementarea Strategiei Judeţene Antidrog pentru segmentul 2014-2016.

Raportul european privind drogurile 2014, realizat de către Observatorul European de Droguri și Toxicomanii (EMCDDA) a fost lansat/ prezentat in luna mai 2014 la sediul Agentiei Nationale Antidrog. Date din acest raport, care ar trebui sa puna pe ganduri oficialii, educatorii, parintii si pe toti cei care se ocupa de politici publice se gasesc la http://www.emcdda.europa.eu/edr2014 pe pagina oficiala a organismului EMCDDA.

N.aut. Din nefericire, la nivelul Romaniei sunt luate – inca – putine masuri de sprijin pentru cei care ajung sa fie victime ale consumului de droguri. medicamente etc. Subiectul este adesea unul tabu in familii, de discuta destul de rar public si nu se iau masuri concrete eficace. Spre exemplu, in continuare sunt in activitate o multime de baruri si restaurante in preajma scolilor, dar si chioscuri alimentare de unde liceenii se aprovizioneaza cu tigari (si cu bere daca nu arata chiar a copii)…

* * *

Începând cu 1987, an de an în data de 26 iunie, la nivelul tuturor ţărilor membre ale Organizaţiei Naţiunilor Unite se marchează Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Traficului şi Consumului Ilicit de Droguri. Anual, Oficiul Naţiunilor Unite pentru Droguri şi Criminalitate (UNODC – site la http://www.unodc.org/) organizeaza campania internaţionala de sensibilizare privind provocarea majoră pe care drogurile ilicite o reprezintă pentru societate în ansamblu.

Yury Fedotov –  director executiv UNODC – sublinia recent că peste 200.000 de persoane mor anual din cauza drogurilor, iar drogurile nu afectează doar consumatorul, efectele negative se resfrâng şi asupra familiei şi celor dragi. Tulburările legate de consumul de droguri subminează relaţiile apropiate, distrug viaţa familială, inclusiv a copiilor, şi pot duce la ruinarea oportunităţilor de educaţie sau angajare. Impactul lor este resimţit la nivelul comunităţii, sistemului de justiţie şi în întreaga societate. Mesajul directorului executiv al UNODC subliniază alte trei aspecte:  succesul susţinut împotriva drogurilor ilicite necesită o abordare echilibrată, cooperantă şi integrată, bazată pe convenţii care se adresează atât reducerii cererii de droguri, cât şi reducerii ofertei de droguri; o abordare echilibrată include măsuri comprehensive, axate pe prevenire, tratament, reabilitare, protecţie socială şi coeziune; abordarea ştiinţifică este cheia – UNODC reduce distanţa dintre ştiinţă şi practică prin dezvoltarea dialogului între cei care elaborează politicile în domeniu şi comunitatea ştiinţifică.

Tema UNODC pentru Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Traficului şi Consumului Ilicit de Droguri in 2014 este „Tulburările legate de consumul de droguri pot fi prevenite şi tratate”.

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.