„La Grande Magia”, spectacol la Braila in stil… italian


* Intriga si personajele lui Eduardo de Filippo, intr-un splendid text regizat de Radu Nichifor la Teatrul „Maria Filotti’, aduc zambetul pe fata spectatorului, dar pun si problemele mereu neelucidate ale unor familii care nu cunosc dragostea si respectul * Doua placute surprize la vizionarea/ avanpremiera din 27 iunie 2014: jocul actorilor Marius Exarhu si Adrian Stefan; la poli opusi in scara… varstei, la aceeasi cota a placerii de a juca si oferi adevarat teatru

Vineri, 27 iunie 2014, cand deja Teatrul „Maria Filotti’ (TMF) Braila si-a inchis portile nu pentru ca a venit vacanta dintre stagiuni ci pentru ca se lucreaza la renovare (http://brailachirei.wordpress.com/2014/03/21/restaurarea-teatrului-brailean-maria-filotti-proiect-necesar-in-desfasurare/), o reprezentatie din programul propus de managerul Lucian Sabados s-a desfasurat  in sala de spectacole a Casei Tineretului. Acesta a fost si unul dintre motivele pentru care intrarea a fost libera.

La Grande Magia 100_4805         A fost o vizionare cu public/ avanpremiera a piesei „La Grande Magia” de Eduardo de Filippo (conform invitatiei, http://brailachirei.wordpress.com/2014/06/25/inchidere-la-stagiune-la-teatrul-maria-filotti-cu-premiera/); un splendid text, pus in scena de regizorul brailean Radu Nichifor. Subiectul are legatura cu relatiile de familie – una dificila, cu membri care nu se iubesc sincer intre ei si care viseaza, fiecare in parte, sa mosteneasca averea numai pentru sine (n.aut – Armanda Filipine, revista Braila Chirei. Tema de o permanenta dureroasa, nu-i asa?). Subiect tipic genul latin – deh! italian – cu intrigi amoroase si explozii emotionale. Exista, de asemenea, un magician in scena si in piesa – interpretul Valentin Cristian Terente (bine in rol, mai putin capitolul dictie) care incurca si descurca itele intrigii familiale, dar si un ajutor al sau care se joaca cu obiectele dar si propria inima, indragostindu-se. La Grande Magia 100_4818

Un mare „Bravo!”  pentru foarte tanarul Adrian Stefan – absolvent al Liceul de Arte „Hariclea Darclee’ – care reuseste inca un personaj delicios, ceea ce demonstreaza inca o data ca scoala buna (si cea a regizorilor mari, ma gandesc la Radu Afrim – acest regizor la moda, controversat dar exceptional – care a pus mai multe piese pe scena braileana si l-a ales pe Adrian Stefan pentru cateva roluri) si un ucenic atent, harnic si talentat dau bune roade. S-a ras la giumbuslucurile pretidigitatorului ajutor de magician si, la fel, a fost veridic in scena declaratiei de dragoste mimate pe care o adreseaza tinerei prea sensibile (care moare inainte de gongul final) pentru o viata atat de dura.

La Grande Magia  100_4833          Un alt „Bravo!” vreau sa adresez aici lui Marius Exarhu ( in foto alaturat, cu sacou al, impreuna cu personajul principal) – fost actor al Teatrului de Papusi „Carabus”, pensionar si actualmente colaborator al TMF – care reuseste cu minime mijloace sa creioneze un complex personaj (chiar daca… doar servitor) care starneste rapid amuzamentul si increderea publicului. Aplauzele au fost explicite in acest sens!

Nu minimalizez jocul bun al celorlalti actori din distributie – Lucian Pânzaru (sotul inselat, indurerat), Narcisa Novac (sotia adultera si in final reintoarsa, spasita, acasa), Elena Andron (consoarta magicianului), Radu Horghidan, Dan Moldoveanu, Iulia Vasilescu, Costică Burlacu, Monica Ivaşcu, Alexandru Marin, Emilia Mocanu, Wanessa Radu, Catalina Nedelea, Flori Velea, Corina Bors si Ionel Spălatu (care nu e actor, dar intra bine in rolul pe care il desemneaza regizorul), dar derspre ei vom mai vorbi dupa premiera din stagiunea viitoare, cand piesa se va fi asezat confortabil in comoditatile interioare ale fiecaruia si spectacolul va fi jucat pe scena lui fireasca. La Grande Magia 100_4879

La Grande Magia 100_4785                 Placuta ochiului (si nu foarte originala, daca ma gandesc la „Gaitele” pregatita tot de Radu Nichifor pe scena braileana) a fost si scenografia semnata Vioara Bara; cu lumini diferite care au schimbat de cateva ori, convenabil subiectului, ambientul in care se desfasoara personajele. Consilier pentru momentele de magie al spectacolului este Andrei Teaşcă – autor al deja aplaudatului (nu doar la Braila) „Bagheta magica”, singura piesa de magie din repertoriul teatrelor romanesti, tot o productie TMF.  Totodata, merita remarcate momentele foarte picturale – o nota deosebita lui Radu Nichifor (care apare si intr-un mic rol) pentru plasticitatea aranjarii unora dintre scene (ex. foto stanga).

Mai multe foto de la vizionarea/ avanpremiera la https://www.facebook.com/media/set/?set=a.678330462259546.1073741998.196618800430717&type=3 pe pagina facebook a revistei noastre de cultura si informatie Braila Chirei.

„La Grande Magia’ vorbeste, cum ati remarcat, si despre dragoste, tradare, incredere si lipsa ei, dar mai cu seama despre vise si sperante. Aplauzele prelungite de la finalul reprezentatiei dau sperante ca publicul a fost atent, tusat, marcat…

Evident, de fiecare data depinde de realizatorii spectacolului sa ne ofere cat mai aproape de real sansa retrairii sentimentelor, dar depinde si de noi  – spectatori, public – sa le intelegem/ gustam in plenitudinea ofertei Thaliei. In fond, de la subiect (text), scena (cu toate ingredientele artei dramatice) pana la auditoriu exista filtre… nu numai disponibilitate, atentie, incredere, ci si dorinta de a fi in sala de teatru cu toata fiinta: spectatorul visat de artisti! Ce bine ar fi sa fie asa!  Putem visa si la asta, nu?!?

3 gânduri despre „„La Grande Magia”, spectacol la Braila in stil… italian”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.