”Restart pe piața muncii”, proiect european pentru creșterea ratei ocupării


* Zonele de interes, de unde se selectează beneficiari din grupul țintă, sunt regiunile Sud-Muntenia, Sud-Est, București-Ilfov, Sud-Vest  * Grupul țintă cuprinde o cifră de 700 – 800 persoane, numai șomeri

 

100_5444           Proiectul “Restart pe piata muncii”, finantat cu fonduri europene prin POS DRU, are drept scop accesul mai rapid pe piata muncii si sprijinirea celor interesati in calificare/ recalificare. Este adresat cetatenilor din regiunile Sud, Sud-Est si Sud-Vest. 100_5433
Proiectul, lansat și la Brăila în 30 iulie 2014 (cum am anunțat în https://brailachirei.wordpress.com/2014/07/29/lansare-proiect-pos-dru-restart-pe-piata-muncii-la-braila/) este derulat de Corpul Experților în Accesarea Fondurilor Structurale și de Coeziune Europene cu parteneri Societatea Națională a Apelor Minerale SA, Centrul de Formare Profesională, orientare, consiliere și plasarea forței de muncă ”Formatemp” cu sprijinul Ministerului Muncii.
100_5437         Au prezentat proiectul la Brăila următorii: Valentin Dimon – manager proiect, președinte Corpul Experților, Radu Comșa – director programe, coordonator centre regionale, Ioana Mateescu – coordonator informare la Ministerul Muncii, Maria Elena Teodorescu – expert Societatea Apelor Minerale, Ioan Gabriel – coordonator Centru regional Sud-Est. Mai multe foto de la lansarea de la Brăila la https://www.facebook.com/media/set/?set=a.712141612211764.1073742020.196618800430717&type=3 pe pagina facebook a revistei de cultură și informație Braila Chirei. 100_5448

100_5432          A fost una dintre cele mai aplicate prezentări la care am asistat, cu o mulțime de detalii și explicitări,  dar și cu promisiunea fermă cu toată lumea (proiectul se adresează doar șomerilor) care va fi inclusă în  program – cursuri, consiliere etc – va primi asistență până la găsirea unui loc de muncă.

Amănunte și la https://www.facebook.com/restartpepiatamuncii – pagina facebook.

Proiect  “Restart pe piata muncii” în rezumat

                   Contextul socio-economic al proiectului, care a determinat obiectivele și scopul principal: ”În urma unei analize socio-economice se constată: o scădere a populației active și ocupate, pasivitatea pe piața muncii și o situație financiară precară; creșterea competivității pe piața muncii pe fondul crizei economico-financiare (încă prezentă) și o nevoie de forță de muncă specializată și calificată, tradusă în cerințe din ce în ce mai rigide și mai restrictive; crearea de locuri de muncă este un proces precar și mult subdimensionat în raport cu cererea existentă; o rată reală a șomajului mai mare și tendința de creştere continuă dovedită de creșterea populației neocupate”.

                    Prin atingerea obiectivului de creștere a capacității de ocupare pentru grupul țintă, proiectul contribuie la reducerea diferențelor inter-regionale în spiritul Politicii de Coeziune a UE. Obiectivul general al proiectul este în linie cu Stategia de la Lisabona. Strategia implementată de proiect va conduce la creșterea ratei generale de ocupare în 4 regiuni din România. Prin implementarea de măsuri de promovare a mobilității forței de muncă (consiliere, formare profesională, mediere și consiliere antreprenorială) proiectul se înscrie în obiectivele Agendei Lisabona.

                   Obiectivul general al proiectului: creșterea ratei de ocupare și reducerea șomajului de lungă durată în rândul tinerilor din regiunile de dezvoltare. 

                   Obiectivele specifice: 1.Reducerea șomajului în regiunile Sud-Muntenia, Sud-Est, București-Ilfov și Sud-Vest prin furnizarea de servicii de informare și consiliere profesională pentru un număr de 700 de persoane din grupul țintă; 2.Îmbunătățirea capacității de ocupare a 650 șomeri sau persoane în căutarea unui loc de muncă prin participarea la programe integrate de consiliere profesională, formare, mediere și plasare. Proiectul urmărește, de asemenea, atingerea următoarelor obiective orizontale ale POS DRU: egalitatea de șanse, prin implicarea în activitățile proiectului a unor reprezentanți ai grupurilor și populațiilor vulnerabile, dezavantajate sau cu risc; dezvoltarea durabilă, folosind materiale ecologice, reciclând și abordând aspecte legate de mediu; inovație și TIC, prin utilizarea de către echipa de implementare a unor softuri și instrumente de calcul noi și asimilarea cunoștințelor necesare folosirii acestora; abordarea interregională, proiectul fiind implementat în patru  regiuni: Sud-Muntenia, Sud-Est, București-Ilfov și Sud-Vest. 

                 Grupul țintă este format din 700 de șomeri și persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, recrutaţi si selectaţi grupurile disponibile la nivelul autorităților locale (primării), agenţii ale serviciului public de ocupare sau agenții de plasare din regiunile menționate anterior. Pentru încadrarea în grupul ţintă şi participarea la cursurile de calificare sau specializare, precum şi la activităţile de consiliere profesională sau antreprenorială desfăşurate în cadrul proiectului, persoanele selectate trebuie să îndeplinească cerințele Autorității Naționale pentru Calificări referitoare la nivelul de instruire.

100_5425                 Activități în proiect 

                În proiect se realizează întrevederi de consiliere și motivare a şomerilor (minim 700 persoane), șomerilor de lungă durată și a persoanelor în căutarea unui loc de muncă în vederea integrării pe piaţa muncii şi/sau dezvoltării unei afaceri. În recrutarea şi selecţia participanţilor la activităţile proiectului se ţine cont de nevoile de instruire ale persoanelor chestionate, cât şi de nevoia de forţă de muncă reală existentă la nivel regional.

                 Calificarea şomerilor presupune organizarea a trei programe de calificare (Sudor, Montator schele și eșafodaje, Electrician în construcții) pentru 336 de persoane din cele 4 regiuni de implementare a proiectului. La sfârșitul fiecărui curs participanţii sunt evaluaţi şi primesc un certificat de calificare profesională certificat de Autoritatea Națională pentru Calificări (ANC). Transportul la curs este decontat, iar persoanele participante primesc o subvenție de 700 lei / lună după finalizarea cursurilor și după obținerea certificatelor (ANC). 

               Se organizează două cursuri de specializare (Inspector resurse umane, Competențe antreprenoriale) pentru 314 persoane din grupul țintă, în cele 4 regiuni de implementare. La sfârșitul fiecărui curs participanţii sunt evaluaţi şi primesc un certificat de absolvire certificat de Autoritatea Națională pentru Calificări (ANC). Transportul la curs este decontat, iar persoanele participante primesc o subvenție de 700 lei / lună după finalizarea cursurilor și după obținerea certificatelor (ANC). 

               Au loc și ctivități de mediere și plasare forță de muncă. Minim 90 de șomeri de lungă durată / persoane aflate în căutarea unui loc de muncă din regiunile de implementare a proiectului – Bucureşti-Ilfov, Sud-Est, Sud-Vest și Sud-Muntenia vor fi plasați la un loc de muncă din țară sau UE. Persoanele vor beneficia de sesiuni de instruire cu privire la tehnicile de prezentare și abordare a unui potențial angajator.

              Rezultate anticipate: 700 de persoane consiliate, 650 de persoane instruite și certificate ANC, 90 de persoane minim plasate în muncă, 3 tipuri de cursuri de calificare organizate și implementate, două tipuri de cursuri de specializare implementate, sesiuni de consiliere antreprenorială și asistență pentru demararea unei afaceri.

                 Toți participanții la programale de formare profesională vor obține certificate de calificare sau specializare emise de Autoritatea Națională pentru Calificări și vor beneficia de subvenții și decontarea transportului. După finalizarea cursurilor de formare profesională, absolvenții vor primi sprijin pentru plasare în muncă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.