Stefan Aftodor si Constantin Ardeleanu, lansari de carte la Muzeul Brailei


* „Boierimea in Tara Romaneasca, aspecte politice si social-economice (1601 – 1654)’ de Stefan Aftodor si „International trade and Diplomacy at the Lower Danube – The Sulina Premises of the Cuestion and the Economic Premises of the Crimean War  (1829 – 1853)” de Constantin Ardeleanu sunt  volumele, aparute la Editura Istros a muzeului brailean, care s-au prezentat publicului in 10 octombrie 2014, moderator fiind Ionel Candea – managerul institutiei gazda

La Editura Istros, a Muzeului Brailei (lista completa a aparitiilor la http://www.muzeulbrailei.ro/index.php?pn=5 si la oferta_editura Istros – click pe documentul in format PDF pentru detalii) au aparut doua volume interesante: „Boierimea in Tara Romaneasca, aspecte politice si social-economice (1601 – 1654)” de Stefan Aftodor si „International trade and Diplomacy at the Lower Danube – The Sulina Premises of the Cuestion and the Economic Premises of the Crimean War  (1829 – 1853)” de Constantin Ardeleanu.

lansare carti Muzeu 2a           Ambele au fost prezentate publicului la sediul Muzeului Brailei (municipiu, Piata Traian nr. 3) vineri, 10 octombrie 2014, moderator fiind Ionel Candea – managerul institutiei gazda (in centrul imaginii alaturate, avandu-i in stanga si in dreapta pe Stefan Aftodor si pe Constantin Ardeleanu).

Cei care lucreaza direct cu informatiile istorice nu sunt singurii interesati de cuprinsul celor doua carti – a doua, asa cum se vede si din tittlu, fiind in limba engleza. Fiind vorba despre istoria romanilor, intereseaza pe foarte multe persoane, iar cei tineri ar trebui sa lectureze cartile macar in ideea pe care o sublinia renumitul istoric Nicolae Iorga: „Cine uita, nu merita!’.

„Boierimea in Tara Romaneasca, aspecte politice si social-economice (1601 – 1654) de la epopeea lui Mihai Viteazul la epoca lui Matei Basarab”  de profesor dr. Stefan Aftodor – presedintele filialei brailene a Societatii de Stiinte Istorice di Romania – este o parte importanta a cuprinsului tezei de doctorat pe care autorul a sustinut-o in 2012. Reprezinta, asa cum vor observa cititorii, un bogat material de cercetare socio-istorica din care aflam mult mai multe lucruri despre epoca respectiva, in special despre elita vremii – mai precis, cei care conduceau societatea. Cui nu-i pasa de cei care ne conduc? Poate doar celor care nu se intereseaza de viitor… Astfel face sublinierea si prof. univ. dr. Ionel Candea in prefata cartii: „De ce acest interes special pentru un grup social oarecum cercetat si mai ales pentru acest segment de timp? Pentru ca, ne spune autorul <Boierimea era elita societatii muntene, cu trasaturi oligarhice si aristocratice, ce-si fundamenta pozitia privilegiata si rolul in cadrul societatii prin detinerea functiilor in stat, prin stapanirea si transmiterea in cadrul familiei a unui patrimoniu funciar si prin integrarea sa intr-un sistem politic social in care dominau relatiile clientelare si de sange>. Asadar cercetarea elitelor noastre, indiferent de timpul la care ele se raporteaza, reprezinta intr-adevar o prioritate a istoriografiei romanesti (…) Lucrarea bine structurata si realizata cu multa pasiune se incheie cu un frumos exercitiu de genealogie, dovedind ca autorul este un cercetator autentic„. ??????????

O alta, scurta, caracterizare, ne este utila in intelegerea lucrarii (asa cum se gaseste ea in capitolul „Concluzii’): „Prezentarea trecutului boierimii muntene, chiar si pentru o perioada relativ scurta, de 5 decenii, implica dificultati de natura diferita. Istoria boierimii se confunda in buna parte cu istoria Tarii Romanesti, de aici si complexitatea temei, numeroase aspecte, politice, sociale, economice si culturale determinand abordari, evidentieri mai mult sau mai putin interpretabile„.

carte Constantin Ardeleanu - Dunare, Crimean War       Volumul „International trade and Diplomacy at the Lower Danube – The Sulina Premises of the Cuestion and the Economic Premises of the Crimean War  (1829 – 1853)” de Constantin Ardeleanu surprinde, cu detalii de natura economica, politica, sociala si nu numai, atmosfera perioadei mentionate in titlu si rolul pe care l-a jucat batranul fluviu Dunarea. Autorul – istoric si filosof, activeaza in cadrul Universitatii „Dunarea de Jos” Galati – nu uita sa sublinieze, printre randuri,  bogata traditie comerciala a celor doua porturi, Braila si Galati, astazi din nefericire cu o mai mica importanta in comertul (national si international) pe Dunare.

Cu siguranta, cititorii – n.aut. Volumele se pot comanda la Editura Istros, se pot achizitiona de la libraria din incinta muzeului brailean (in curand va purta numele Muzeul Brailei „Carol I”) cu intrare dinspre Calea Galati – vor afla o serie de informatii noi si vor fi incantati sa traiasca, macar in spatiul imaginar, in perioade trecute dar pline de stralucire. Iar cei care vor sa-si imbunatateasca engleza, vor parcurge cu si mai multa bucurie cartea lui Constantin Ardeleanu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.