Les Films de Cannes a Bucarest, 2014


* Editia a cincea, in perioada 24 – 30 octombrie 2014 la Cinema Patria, Cinema Studio şi Elvira Popescu

filme de la Cannes              Zeci de premiere, unele introduse de cineaşti de renume elogiaţi anul acesta la Cannes, Master Class-uri, retrospective şi evenimente speciale sunt cuprinse în ediţia a cincea a Les Films de Cannes a Bucarest (www.filmedefestival.ro/2014/ro), organizată de Asociaţia Cinemascop şi Voodoo Films, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei. Se desfasoara in perioada 24 – 30 octombrie 2014 la Cinema Patria, Cinema Studio şi Elvira Popescu.

Unul dintre cele mai puternice filme lansate anul acesta la Cannes, „Leviathan” regia Andrei Zviaghinţev, deschide a cincea ediţie a festivalului. De asemenea, Bertrand Tavernier – unul dintre cei mai respectaţi regizori, scenarişti şi producători francezi, este invitat special si i se dedica o retrospectivă. Regizorul se întoarce în România la aproape 20 de ani după ce a filmat aici una dintre primele producţii străine cu buget mare de după Revoluţie – „Capitanul Conan” în care joacă mai mulţi actori români, printre care şi principele Radu Duda. Laureat al Premiului de regie la Cannes, câştigator al Ursului de Aur, al premiului BAFTA şi al mai multor trofee César, cineastul va susţine un Master Class pentru studenţii la cinema şi iubitorii de film, pe 30 octombrie.

O premieră în România este si „Winter Sleep” în regia lui Nuri Bilge Ceylan, elogiat de presă internaţională şi distins cu Palme d’Or la Cannes 2014.

În lista de peste 30 de premiere din programul festivalului intră şi câştigătorul Premiului de regie – „Foxcatcher”, filmul care i-a adus actorului Timothy Spall trofeul de interpretare Mr. Turner, şi noul biopic despre Yves Saint Laurent – „Saint Laurent”  în regia lui Bertrand Bonello, propus de Franţa la premiul Oscar.

* * *

La ediţiile trecute, Les Films de Cannes a Bucarest i-a avut ca invitaţi pe Abdellatif Kechiche, regizorul premiat cu Palme d’Or pentru „La vie d’Adele”, actriţa Sandrine Bonnaire, regizorii Gaspar Noé, Elia Suleiman, Amat Escalante, Matteo Garrone, Kornél Mundruczó şi Sergei Loznitsa. În 2013, o amplă retrospectivă i-a fost dedicată regizorului Maurice Pialat, în prezenţa producătoarei Sylvie Pialat.

După o ediţie 2013 cu peste 11.000 de spectatori şi majoritatea proiecţiilor de seară sold-out, acest festival – sustin organziatorii – a devenit cel mai aşteptat eveniment cinematografic al toamnei.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.