„Oameni şi pietre”, conferință la Muzeul Brăilei „Carol I”


* Luni, 19 ianuarie 2015, ora 18.00 * Din programul cu cercetătorii arheologi Stănică Pandrea și Costin Croitoru: prezentarea importanței sitului arheologic de la Brăilița; evocarea arheologului Nicolae Harţuche; masă rotundă și atelier

muz         La 20 ianuarie 2015 se împlinesc 647 ani de la prima atestare documentară a orașului Brăila. Evenimentul este prefațat încă de luni, 19 ianuarie 2015, ora 18.00, cu o conferință pe tema „Oameni şi pietre” la sediul Muzeului Brăilei „Carol I” din municipiu, Piaţa Traian nr. 3. Așa cum au făcut și în alte dăți (ex. https://brailachirei.wordpress.com/2013/01/22/la-muzeul-brailei-povesti-adevarate-din-aventura-arheologiei-in-2012/), pasionații cercetători ne vor dezvălui secrete ale istoriei necunoscute așa cum apar de săpături arheologice și ne vor ajuta să trasăm, măcar simbolic, posibile trasee ale istoriei viitorului. O recenta întâlnire tematică a avut loc în 19 decembrie 2014, la vernisajul expoziției „Din bube, mucegaiuri şi noroi…” cuprinzând obiecte (foto 1, 2 si 3) descoperite de arheologi în săpături desfășurate pe teritoriul municipiului Brăila, în zona centrului vechi (sit istoric).

arheologie 1       Conferința se înscrie în ciclul „Brăilița 60” și este dedicată împlinirii a 60 de ani de la primele cercetări arheologice în situl de la Brăilița. Prezintă arheologii dr. Costin Croitoru, cercetător și dr. Stănică Pandrea, ambii cercetători la – şef Secţia Arheologie a Muzeului Brăilei „Carol I”. arheologie 3
Din program: prezentarea importanței sitului arheologic de la Brăilița; evocarea arheologului Nicolae Harţuche – cel care a descoperit și a cercetat situl arheologic de la Brăilița; masă rotundă și atelier în care se vor prezenta principalele categorii de unelte și ustensile din piatră descoperite în situl de la Brăilița.

arheologie 2          Până la intâlnirea muzeală, avem ocazia să ne familiarizam cu profilul de cercetător al regretatului Nicolae Hartuche (1928 – 2003) in filmul realizat de Ghena Pricop de la secția Istorie a muzeului si Gabriel Stoica:

Si-au anunțat prezența la evenimente elevi, profesori de istorie de la școlile și liceele din Brăila.

Lasă un comentariu

Niciun comentariu până acum.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.