Proiect-concurs „Peisajul de pe strada mea’, lansare a patra ediție


* La Școala Gimnazială ”Mihai Viteazul” Brăila, cu participarea echipelor din unitațile şcolare partenere, respectiv de la gazda şi de la Școlile ”Mihail Sadoveanu”, ”Mihu Dragomir”, ”Anton Pann”, ”Aurel Vlaicu”, „George Coșbuc” și Liceul de Artă ”Hariclea Darclee” * Parteneri sunt și Asociatia ARIN, APM Brăila * Fiecare școală care dorește să intre în concurs trebuie să formeze un echipaj de 3 – 5 elevi (clasele V – VI) care să lucreze o machetă tematică – regenerarea spatiilor urbane – pe care o vor prezenta juriului in luna iunie 2015

DSCN0141           La Școala Gimnazială ”Mihai Viteazul” din municipiul Brăila a avut loc vineri, 13 februarie 2015, lansarea celei de-a patra ediții a proiectului „Peisajul de pe strada mea”, concurs județean de machete. Activitatea a fost practic, o reuniune cu toate cele 10 echipe de elevi, înscrise în proiect, din școlile partenere împreună cu cadrele didactice coordonatoare: prof. Angela Baștiurea, prof. Boiangiu Dorina, prof. Enea Viorica, prof. Gurcenco Geanina Violeta, prof. Turcanu Valentina, prof. Macovei Adelina, prof. Constantin Aurora.

DSCN0146           Prof. Angela Baștiurea a prezentat invitaților datele proiectului și etapele de parcurs până la realizarea machetelor. Elevii au putut analiza machetele confecționate de elevii școlii gazda care au participat la edițiile anterioare. Codruţa Mihaela Nedelcu – director executiv al Asociaţiei ARIN – a prezentat participanţilor noțiuni despre regenerarea urbană și câteva din obiectivele Convenţiei Europene a Peisajului şi ale proiectului. proiect Peisaj

Activităţile propuse pentru acest an presupun mai întâi sesiuni de informare privitoare la Convenţia Europeană a Peisajului și regenerarea spațiilor urbane, precum şi evenimente de popularizare a activităţilor din ediţiile anterioare ale proiectului, astfel încât toţi participanţii să-si poată forma o idee de ansamblu despre produsul final (macheta) ce trebuie prezentat în concurs. Ultima activitate a proiectului, concursul propriu-zis se va desfășura în iunie 2015. Concursul este destinat elevilor claselor V – VI. Școlile participante trebuie să formeze câte o echipă din trei până la cinci elevi care vor realiza o machetă pentru concurs.

DSCN0156          Organizatorul principal în 2015 este Școala Gimnazială ”Mihai Viteazul”, urmare a faptului că la ediția anterioară premiul I la clasa a VI-a și premiul al II-lea la clasa a V-a au fost obținute de echipajele care au reprezentat unitatea de invăţămant, sub îndrumarea profesoarei Angela Baștiurea. prezentare proiect Peisaj

Proiectul din acest an a fost aprobat de Inspectorarul Școlar Județean Brăila în noiembrie 2014 și are ca parteneri Asociația ARIN, Agenția de Protecția Mediului Brăila, Școala Gimnazială ”Mihail Sadoveanu”, Școala Gimnazială ”Mihu Dragomir”, Școala Gimnazială ”Anton Pann”, Școala Gimnazială ”Aurel Vlaicu”, Liceul de Artă ”Hariclea Darclee” și Școala Gimnazială „George Coșbuc”.

prezentare Codruta           Ideea realizării concursului a pornit de la nevoia de cunoaştere a câtorva dintre obiectivele Convenţiei Europene a Peisajului. N.aut (Armanda Filipine, revista de cultura si informație Braila Chirei) Practic, se dorește educarea tinerei generații in ceea ce privește aspectul estetic și cel funcțional al zonelor urbane care, din păcate in România, suferă încă de gravele „gafe” urbanistice ale fostului regim comunist dinainte de 1989, regim care a permis să se distrugă clădiri cu funcționalitate și aspect arhitectural demne de interes, inlocuindu-le cu blocuri de locuințe fade din punct de vedere estetic și adesea improprii cerințelor moderne de locuire. In plus, noii edili greu se lasă convinși de specialiști (atunci când aceștia există in aparatul administrativ… ) în peisagistică de faptul că spațiile urbane au neapărat nevoie de verdeață, de zone de promenadă, de zone cu liniște… Fără zone urbane, preponderente în spațiile civilizației occidentale pe care dorim să o adoptam, bine conturate din punct de vedere structural, funcțional viața are de suferit, mediul este viciat, omul nu poate avea sănătate si deci, nici satisfacții în tot ce întreprinde. Poate că viitorii arhitecți urbaniști de excepție se vor selecta (și) dintre participanții la concursul brăilean. 

În anul 2012, la prima ediție, au participat 20 de elevi din Şcoala „Mihu Dragomir”. După diseminarea proiectului, în 2013, au participat 42 de elevi, 21 elevi din Școala ”Mihai Viteazul” care a devenit partener, iar in 2014, 35 de  elevi, acesta fiind argumentul determinant pentru extinderea proiectului la nivel judeţean.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.