Nou regulament de închiriere a spațiilor publice din Brăila, pentru descurajarea speculei


* Propunerea viceprimarului liberal Alexandru Dănăila Zaharia vine cu speranta ca aceste noi masuri vor descuraja practicile neloiale si neconcurentiale 

 

100_2103          Alexandru Dănăilă Zaharia (foto), viceprimar al municipiului Brăila (din partea Partidului National Liberal) continua actiunile care vizeaza bunul mers al activitatilor lucrative in localitate. De această dată, va merge in CLM (https://brailachirei.wordpress.com/2015/06/24/consiliul-local-municipal-braila-sedinta-iunie-2015/) cu o idee care ajută mediul de afaceri. Iată propunerea:

În absența unui cadru legislativ clar și coerent privind închirierea spațiilor ce aparțin domeniului public și privat al municipiului Brăila, în ultimii ani s-au dezvoltat adevărate rețele care s-au îmbogățit din folosirea bunurilor publice și care au prejudiciat bugetul local cu sume considerabile. Pentru a stopa asemenea practici, dar și pentru a oferi tuturor solicitanților șanse egale la închirierea un bun ce aparține domeniului public, voi propune Consiliului Local Municipal Brăila (în ședința de luni, 29 iunie 2015), un nou regulament de închiriere a spațiilor ce aparțin domeniului public. Principala reglementare va fi aceea ca toate suprafețele ce urmează a fi închiriate vor fi scoase la licitație publică cu strigare, iar destinațiile pe care aceste suprafețe le vor avea,vor fi condiționate de avizul arhitectului-șef al primăriei. Contractele de închiriere vor fi reînnoite o dată la trei ani, iar prețurile pe metrul pătrat se vor stabili în urma organizării de licitații publice cu strigare. Contractele deja încheiate vor rămâne valabile până când acestea suferă alte modificări sau trebuie reînnoite. Prelungirea contractelor se va realiza doar dacă s-au îndeplinit toate condițiile prevăzute prin lege și cu respectarea procedurii ce va fi aprobate în Consiliul Local Municipal. 

       În municipiul Brăila există foarte multe contracte de închiriere ce datează din anii 90, iar valoarea chiriilor a rămas una extrem de mică și nu mai corespunde evoluțiilor de pe piață. În plus, au apărut diferențe semnificative între sumele plătite pe metrul pătrat de cei care au încheiat contracte în anii 90 și firmele care au semnat contracte cu municipalitatea, în ultimii ani. Chiriile modice achitate au dus la o practică des întâlnită: chiriașii municipalității subînchiriază către terți și încasează banii pe care ar putea, de fapt, să-i încaseze municipalitatea, la bugetul public. Pentru a descuraja specula existentă, regulamentul va interzice subînchirierea spațiilor care aparțin municipalității, precum și închirierea acestora de către persoane fizice. Aceste spații vor putea fi închiriate numai de către persoane juridice – societăți comerciale,  principalul scop fiind acela de a dezvolta activități economice, generatoare de profit.

        Prin acest regulament se va interzice transferul proprietăților de la o societate comercială la alta. Cei care încheie contracte de închiriere trebuie să înțeleagă că  proprietarul bunurilor publice este municipalitatea, iar chiriașii nu pot dispune de aceste bunuri și nu le pot tranzacționa. Totodată, prin adoptarea regulamentului nu se va mai permite schimbarea obiectului de activitate al spațiilor care sunt închiriate. Sunt prea dese cazurile în care închiriem spații pentru magazine de cartier, de exemplu, iar câteva luni mai tîrziu în spațiile respective funcționează service-uri auto. Regulile clare vor permite inspectorilor municipalității să urmărească mult mai bine contractele de închiriere și se va putea interveni într-un timp scurt acolo unde constată încălcarea legii, prin schimbarea destinației asumate la încheierea contractelor. Disciplina în acest domeniu este mai mult decât necesară, în condițiile în care în Brăila au apărut tot felul de construcții provizorii ce împiedică modernizarea. Nimeni nu se poate opune dezvoltării, indiferent ce mașină intră în garajul din cazul căruia nu se poate dezvolta infrastructura rutieră. Noul Plan Urbanistic General (PUG), prin care se trasează strategia de dezvoltare a orașului, din punct de vedere al infrastructurii și construcțiilor edilitare nu va putea fi viciat de interesul cuiva care vrea să amplaseze un chioșc într-o intersecție. Prin adoptarea unui asemenea regulament, exact ca și în cazul adoptării regulamentului privind regimul concesionărilor bunurilor publice, se va putea urmări mult mai clar destinația bunurilor publice, vom descuraja specula și vom oferi șanse egale întreprinzătorilor care vor să-și dezvolte propria afacere și să ofere locuri de muncă„.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.