Liberalii subliniaza incompetenta de la Ministerul Agriculturii


* O declaraţie de presă a deputatului (de Brăila) liberal Vasile Varga atrage atenţia asupra faptului că „absorbţia fondurilor europene pentru agricultura românească va fi nulă în 2015, din cauza incompetenţei Guvernului Ponta” * Mai mult, liberalii il invită pe ministrul Daniel Constantin sa se retragă din post 

Declaraţia de presă de astăzi, 30 iunie 2015, a deputatului (de Brăila) liberal Vasile Varga (foto) atrage atenţia asupra faptului că „absorbţia fondurilor europene pentru agricultura românească va fi nulă în 2015, din cauza incompetenţei Guvernului Ponta„. Iată textul integral: Vasile Varga 100_4069

La iniţiativa Grupului parlamentar al PNL din Camera Deputaţilor, Daniel Constantin – ministrul Agriculturii a fost convocat, în cadrul ”Orei Guvernului”, la dezbaterea cu tema ”Starea agriculturii româneşti”. Dezbaterea s-a impus pe fondul situaţiei grave în care se află agricultura din România şi a lipsei măsurilor adecvate (pe care ar fi trebuit să le adopte Ministerul Agriculturii), dar şi în condiţiile în care fermierii români reclamă o gravă subfinanţare a agriculturii. În realitate, agricultura dispune de un procent important din PIB-ul României dar, din cauza incompetenţei oficialilor din Ministerul Agriculturii şi a haosului creat în sistem, domeniul a fost privat de sume importante. Am constatat cu stupoare că Ministerul nu a reglementat nici măcar acum procedurile necesare pentru programele finanţate prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, iar absenţa acestor proceduri îi afectează pe fermierii români, care nu vor putea accesa fondurile europene. În aceste condiţii, gradul de absorbţie al banilor alocaţi pentru acest an va fi unul NUL!

             Guvernul Ponta şi Ministrul Agriculturii au dovedit că sunt incapabili să gestioneze un domeniu vital al economiei româneşti şi au preferat să folosească  Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020 doar ca agent politic.  Deşi PNDR a fost inaugurat de actualii guvernanţi cu mare fast (de două ori, în mai 2014 şi în martie 2015), ghidurile de finanţare au fost puse pe site-ul Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale şi scoase ulterior de pe site. Dezorganizarea are ca efect imposibilitatea de a accesa banii europeni, iar agricultura României a fost privată deja doi ani de această importantă sursă de finanţare. Mai mult decât atât, Ministrul Agriculturii se face vinovat şi de îngreunarea procesului de depunere a cererilor, dar şi de  schimbarea regulilor jocului pentru obţinerea subvenţiilor prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură. Din vina Ministrului Daniel Constantin, sute de mii de agricultori români sunt în pericol să rămână în acest an şi fără subvenţii!

           Tabloul creionat este unul dezastruos: lipsa subvenţiilor şi a finanţărilor europene îi va duce pe fermierii români în incapacitate de a concura pe piaţa liberă comună, cu preţuri competitive. Consider că este oportună o analiză serioasă asupra  viitorului agriculturii din România, precum şi asupra situaţiei dramatice cu care se confruntă fermierii, din cauza incapacităţii administrative a Ministerului Agriculturii condus de Daniel Constantin, care ar face mai bine să se retragă din funcţia pe care o deţine! Agricultura românească poate deveni unul dintre principalii piloni ai economiei româneşti, dacă este tratată cu responsabilitate şi competenţă şi dacă fermierii vor beneficia de susţinere similară celei pe care o primesc alţi fermieri europeni”.

Vasile Varga, deputat PNL Brăila

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.