*Un regal al marii muzici, cu laureati ai Concursului „Darclée’ – solisti de exceptie si voci deosebite, cu o prezentare – ca de fiecare data, implicata – a sopranei Mariana Nicolesco, presedintele juriului international * Participarea Corului Filarmonicii „George Enescu’ a conturat magistral seara in care am aplaudat calduros si Orchestra Festivalului „Darclée” condusa de Marco Balderi
Penultima seară din Festivalul si Concursul Internaţional de canto „Hariclea Darclée” a fost, cum altfel, decat un regal al marii muzici in concertul extraordinar „Două decenii in lumea capodoperelor” (https://brailachirei.wordpress.com/2015/08/08/concert-extraordinar-pe-faleza-dunarii-in-festivalul-si-concursul-darclee/) desfăsurat pe scena de la faleza Dunării, cu laureati ai Concursului „Darclee’ – solisti de excepţie si voci deosebite, cu o prezentare – ca de fiecare dată, implicată – a sopranei Mariana Nicolesco, presedintele juriului international. Participarea Corului Filarmonicii „George Enescu’ a conturat magistral seara in care am aplaudat călduros si Orchestra Festivalului „Darclee” condusă de Marco Balderi.
Iată, reprodusă aici, formula verbală prin care Mariana Nicolesco ne-a introdus – cu detalii (pentru mulţi, necesare) in lumea muzicii, cu frumuseţea si bucuria deosebite oferite de ea.
„Doamnelor şi Domnilor,
De nu mai ştiu când mă rog cerului să binecuvânteze această zi, alungând ploaia care ar fi creat dificultăţi întâlnirii tinerilor artişti cu un mare public, mare ca număr, şi cu un suflet mare, un public care iubeşte muzica, cântul şi pe tinerele talente ce pleacă de aici mai bine pregătite – oţelite de competiţia Darclée – spre orizonturile lirice ale lumii. Am celebrat împreună cu ei, de-a lungul anilor gloria muzicii, minunate creaţii ale marilor compozitori, frumuseţea tinerelor voci, măiestria pe care au dobândit-o în arta cântului şi i-am încurajat cu aplauzele şi ovaţiile noastre. Am onorat astfel în mii de moduri figura tutelară a manifestărilor noastre, legendara soprană Hariclea Darclée, şi în mod cu totul special la 150 de ani de la naşterea sa aici, la Brăila. Am aplaudat atâtea şi atâtea concerte dirijate cu brio de Maestrul Marco Balderi, Concertul de coruri celebre din opere, am onorat intrarea ţării noastre în Uniunea Europeană cu acel Concert memorabil Europa cântă cu noi, am parcurs muzical drumul magic al Dunării de la izvoare până la noi şi am salutat aici memoria lui Verdi şi Wagner cu prilejul bicentenarului naşterii acestor genii ale muzicii. În teatru, ca şi aici, pe Esplanada Dunării, în prezenţa atâtor iubitori ai muzicii şi ai cântului, am făcut referire de atâtea şi atâtea ori la rolurile interpretate de Hariclea Darclée. În teatru am prezentat într-o singură seară nu numai celebrele pagini cântate de ea în premiere mondiale, Tosca de Puccini, Iris de Mascagni şi La Wally de Catalani, opere care se cântă şi azi, ci şi arii din opere în care ea a triumfat, şi pe care cu greu ni le-am putut procura, căci azi nu se mai cântă. Şi în această seară, ca întotdeauna, referirile la cariera extraordinară a Haricleei Darclée nu sunt puţine. Personalitate ieşită din comun pe care noi, cu toţii, am readus-o în conştiinţa publică, naţională şi internaţională, e un simbol al artei sacre a cântului, o figură unică în lumea operei, bellissima e bravissima, cum o numea însuşi Giuseppe Verdi, şi vă mărturisesc cât de mândră sunt de recunoaşterea mondială a valorii actului nostru de cultură consacrat de Înaltul Patronaj UNESCO ce ne-a fost acordat ca parte a patrimoniului mondial al culturii (n.red. Aplauzele au punctat sugestiv reusita!).
Îi vom aplauda şi ovaţiona în această seară pe mai mulţi dintre participanţii şi laureaţii de-a lungul anilor ai Concursului Darclée, navigând cu inspiraţie şi autoritate în lumea capodoperelor, aşa cum o facem de două decenii încoace, acompaniaţi de Corul Filarmonicii George Enescu, directorul corului fiind Iosif Ion Prunner şi de Orchestra Festivalului Darclée sub bagheta maestrului Marco Balderi.
„Eine kleine Nachtmusik” de Mozart (primul moment din programul serii, in interpretarea Orchestrei festivalului), mică muzică de noapte, capodoperă cunoscută de noi toţi – altfel spus Serenada în Sol Major K.525, nocturnă pentru coarde – a fost compusă de Mozart în anul 1787, cu puţin timp înainte de plecarea sa la Praga pentru premiera absolută a operei Don Giovanni.
OANA ANDRA (prima solistă din program, foto stânga), mezzosoprană – o voce minunată! Din opera Il Barbiere di Siviglia de Rossini, Oana Andra, învingătore în prima ediţie a Concursului Darclée, acum 20 de ani (Marele Premiu in 1995), interpretează aria Rosinei, Una voce poco fà. Cu temperamentul său vesel şi energic, Rosina reflectează asupra situaţiei sale în casa lui Don Bartolo şi, odată cu farmecul melodic al ariei sale, descoperim profilul uman adorabil al acestei fete sensibile care visează la o iubire puternică şi adevărată.
Din „Don Pasquale” de Donizetti, corul Qual interminable andirivieni. Spre finalul operei, în aşteptarea deznodământului fericit al acţiunii, acest cor, în ritmul alert al unei melodii inspirate, animă atmosfera teatrală până atunci dominată de personajele principale – într-o spumoasă succesiune de situaţii amuzante, admirabil subliniate de muzica lui Donizetti.
ZOLTAN NAGY (foto stânga), bas, interpretează aria „La Calunnia” (rolul Don Basilio) din „Il Barbiere di Siviglia” de Rossini. Don Basilio îi explică lui Don Bartolo eficienţa calomniei ca mijloc de compromitere a Contelui Almaviva de care ar putea să se îndrăgostească pupila sa Rosina, faţă de care el însuşi nutreşte… intenţii afective foarte “serioase”. Aria este un incredibil crescendo melodic şi teatral dedicat calomniei, care a câştigat un loc privilegiat în preferinţele publicului. De aproape două secole aria lui Don Basilio şi întreaga operă încântă publicul. Opera a fost de altfel prezentată integral în cadrul Festivalului nostru.
ADELA ZAHARIA, soprană, interpretează aria „Je ris…” (rolul Marguerite) din „Faust” de Gounod. Rolul Marguerite, din opera Faust de Gounod, a fost rolul de debut al sopranei Hariclea Darclée pe scena Operei din Paris, prin care inaugura o serie de 58 de roluri de o mare diversitate estetică, stilistică şi muzicală, rol de altfel în care a fost distribuită de însuşi compozitorul operei, Charles Gounod, Director pe atunci al Operei din Paris. Apariţia marii artiste în acest rol a însemnat un triumfal succes consemnat de presa vremii, care anunţa apariţia unei noi stele în teatrul liric.
Corul „Gloire immortelle” din „Faust” de Gounod. Din Faust, Gloire immortelle, glorie nemuritoare, extraordinară pagină muzicală pe care o cântă corul soldaţilor. În timpul repetiţiilor la această operă, entuziasmat şi fascinat de energia şi forţa expresivă a cântului frumoasei şi tinerei Hariclea Darclée, Gounod a avut o sclipire de o genială inspiraţie şi a creat numele de artă Darclée, pe care artista l-a adoptat definitiv.
Preludiu din „Carmen” de Bizet. Deşi scris iniţial pentru vocea de soprană, rolul Carmen implică o vocalitate de mezzosoprană; personajul trece de la dragostea pătimaşă la pasiunea violentă. Hariclea Darclée s-a impus şi în acest rol cu mult succes. Preludiul operei, datorită frumuseţii melodice deosebite, a devenit o pagină de mare popularitate.
ALVARO LOZANO (foto dreapta), bariton, interpretează aria „Votre toast” (rolul Escamillo) din „Carmen” de Bizet. Escamillo intră triumfal în taverna lui Lillas Pastia după o Corrida victorioasă şi încearcă prin cântul său s-o seducă pe frumoasa Carmen, deloc indiferentă la farmecul toreadorului.
„Der Freischütz Jägerchor” (Corul Vânătorilor) de Weber. Corul vânătorilor este una dintre paginile corale cele mai cunoscute din creaţia de operă. În specificul vânătoresc al acţiunii, scena reprezintă un imn entuziast închinat naturii. În inspiraţia sa, compozitorul a preluat elemente de o mare frumuseţe din folclorul german, dându-le un farmec ce ne entuziasmează şi azi.
SILVIA MICU, soprană, interpretează „Les Filles de Cadix” de Delibes. Léo Delibes, exponent de seamă al romantismului francez, creatorul operei Lakmé şi al baletului Coppélia, a compus şi o serie de piese pentru voce şi pian, ulterior orchestrate. Una dintre acestea este Les Filles de Cadix care, într-un ritm melodic spaniol antrenant, evocă emoţia dragostei.
Corul mut „Coro a bocca chiusa” din „Madama Butterfly” de Puccini. Cio-Cio-San împreună cu Suzuki aşteaptă nava care îl va aduce pe Pinkerton. Cele două femei adorm târziu în noapte într-o atmosferă de apăsătoare tristeţe intonată de un cor mut pe care Puccini l-a creat cu o genială inspiraţie, oferind repertoriului de operă o pagină nemuritoare.
IONUŢ HOTEA, tenor, interpretează aria „La donna è mobile” (rolul Duca di Mantova) din „Rigoletto” de Verdi. Faptul că Hariclea Darclée a interpretat rolul Gildei din opera Rigoletto de Verdi concomitent cu o serie de alte roluri verdiene şi de alţi compozitori, ilustrează virtuozitatea ieşită din comun a unei artiste a cărei vocalitate se exprima cu autoritate atât în roluri de soprană lirică lejeră cât şi în cele de soprană dramatică. La donna è mobile, aria Ducelui de Mantova din Rigoletto de Verdi, a devenit de-a lungul timpului una dintre cele mai îndrăgite arii de operă.
Evgheni Oneghin Polonaise de Ceaikovski. La începutul actului al treilea al acestei minunate opere, orchestra intonează un preludiu a cărui coregrafie deschide balul de la palatul Prinţului Gremin, unchiul lui Oneghin, care va avea surpriza să o întâlnească pe Tatiana în calitate de amfitrioană, căsătorită cu Gremin. Muzica e inspirată de motive melodice poloneze la modă pentru balurile aristocratice ale acelor vremuri.
BOGDAN TALOŞ, bas, interpretează aria „Le veau d’or” (rolul Méphisto) din „Faust” de Gounod. Travestit într-un personaj de un farmec straniu, care-i nedumereşte pe oameni, Méphisto devine simpatic în timpul chermezei în care dă de băut tuturor un vin foarte bun şi intonează o baladă antrenantă în care, diabolic, slăveşte banul şi puterea sa în lume.
Grigoras Dinicu „Hora staccato”. Violonist virtuoz şi compozitor de talent, Grigoraş Dinicu s-a impus prin maniera sa deosebită de interpretare a vechilor piese din repertoriul lăutăresc, conferindu-le sobrietatea stilului prin tehnica sa instrumentală excepţională. Este cunoscut în toată lumea pentru compoziţia sa Hora staccato care, de aproape 100 de ani, încântă publicul românesc şi de pretutindeni, fiind des inclusă chiar în concerte simfonice.
Din „Nabucco” de Verdi, corul Va pensiero. În timpul deportării în Babilonia, evreii se gândesc cu nostalgie la patria lor pierdută şi la vremurile în care poporul era fericit. Pătruns de această stare de spirit, Verdi a compus un cor magistral, a cărui melodie a atins încă de la premiera absolută o notorietate extraordinară.
ADRIAN DUMITRU, tenor, interpretează aria „Nessun dorma” (rolul Calaf) din „Turandot” de Puccini. Calaf contemplează în noapte stelele pe fundalul unui adagio popular… Nessun dorma… Nimeni nu va dormi – din ordinul lui Turandot – pentru a se afla numele străinului care a găsit răspunsul la enigmele formulate de Principesă. Calaf cântă dragostea lui pentru Turandot şi îşi exprimă convingerea victoriei sale printr-un sublim… Vincerò... care animă dintotdeauna entuziasmul publicului.
Un atragator fragment din creatia lui Mascagni, „Cavalleria Rusticana” – Intermezzo, dirijează Alvaro Lozano (n.red. Pe care publicul doar ce il apaludase ca interpret). Cavalleria Rusticana de Mascagni este prima operă din repertoriul italian pe care Hariclea Darclée a interpretat-o în Italia, la debutul său la Teatro alla Scala din Milano în urmă cu 125 de ani. Era pentru prima oară că această operă era prezentată la Scala. În anul 1916, cu doi ani înainte de încheierea carierei sale, Hariclea Darclée interpretează încă o dată această operă, sub bagheta autorului. Iar acum, pe remarcabilul muzician care e baritonul ALVARO LOZANO, laureat al Marelui Premiu Darclée, îl vom aplauda într-o ipostază total inedită, el perfecţionându-se în ultima vreme, la Paris, şi ca dirijor. Maestrul Marco Balderi îi va încredinţa aşadar bagheta pentru a dirija o capodoperă: Intermezzo din Cavalleria rusticana de Mascagni.
Din Verdi, „Aida” introducere şi cor Gloria all’Egitto. Rolul titular din Aida de Verdi a fost interpretat de Hariclea Darclée mai ales în marile sale turnee sud-americane cu diverse companii care se deplasau cu solişti, balet, cor şi orchestră pentru stagiuni de câte trei şi patru luni. Cu prilejul unui astfel de turneu, când la Rio de Janeiro impresarul a fugit cu toate încasările, lăsând coriştii, balerinii şi pe membrii orchestrei fără mijloace pentru reîntoarcerea în Italia, Darclée a organizat o licitaţie la care şi-a vândut bijuteriile, şi a acceptat să cânte fără onorariu într-o serie de reprezentaţii cu Aida, pentru a salva situaţia colegilor. Când în actul al doilea Radames este primit de Rege cu fraza Salvator della patria io ti saluto, corul şi baletul de pe scenă, privind-o pe soprana româncă, îi şoptea încet şi cu drag tu sei la nostra vera salvatrice… Tu eşti salvatoarea noastră.
Final cu Verdi, „La Traviata Brindisi”. Şi acum pagina emblematică a manifestărilor noastre, din opera La Traviata de Giuseppe Verdi, celebrul Brindisi!”
N. red. Pentru majoritatea publicului, inclusiv cei care nu (prea) ascultă de obicei operă, a fost o seară magică! S-a auzit un murmur frumos, ca un „Multumesc!” rostit in surdină, semn ca Marea Muzică ar trebui să se audă mai des prin oraşe! Intre oficialii prezenţi – primarul brăilean Aurel Gabriel Simionescu, Viorel Mortu – conducătorul interimar al Consiliului Judeţean Brăila, Lucian Sabados – directorul Teatrului „Maria Filotti”, Ana Hărăpescu – director Directia Judeţeană pentru Cultură Brăila, l-am remarcat şi dr. Nicolae Bacalbasa – presedintele Consiliului Judeţelui Galaţi.
Un gând despre „Faleza braileana, inundata de muzica in Festivalul si Concursul „Darclée” in editia jubiliara 2015”