*In materialul primit de la Asociația ‘’Club Sportiv Dacia Unirea’’, organism neguvernamental care s-a format dupa dizolvarea Fotbal Club (societate comerciala cu datorii foarte mari, intrata in insolventa), se raspunde unor comentarii si acuze formulate de unii consilieri judeteni si de anumiti oameni politici braileni *Din text rezulta nu numai care sunt problemele clubului, ci si cum anume au raspuns doleantelor sportivilor cele doua institutii carora li s-a cerut sprijinul, respectiv Primaria Braila si Consiliul Judetean Braila
Astazi, 14 septembrie 2015, am primit un material din partea ACS DACIA UNIREA BRĂILA, club fondat în 1919 (cum e semnat) pe care il prezint integral. De aici rezulta situatia actuala a clubului, devenit organizatie negurvernamentala (cum a sugerat si Viorel Mortu – conducatorul interimar al Consiliului Judetean Braila in luna iulie 2015, cand deja Fotbal Club – ce activa sub forma de societate comerciala – era cu mari datorii si in insolventa) si ce asteapta sportivii de la cei care se pot implica in sprijinirea lor.
Asociația ‘’Club Sportiv Dacia Unirea’’ Brăila a luat act de declaratiile unor reprezentanţi ai clasei politice, apărute în presa locală şi, în dorinţa de a face lumină în acest sens, dorim să venim cu următoarele precizări, fără ca acest lucru să constituie începutul unei discuţii în contradictoriu:
- ACS Dacia Unirea, așa după cum reiese și din statutul ei, la art.3, este, cităm: ”este o asociație nonprofit, neguvernamentală, fără scop patrimonial, și urmărește în principal susținerea și promovarea activităților sportive de fotbal, precum și organizarea și administrarea activității sportive fotbalistice, promovarea fotbalului și practicarea educatiei fizice și a sportului, în toate formele sale, de către jucători indiferent de statutul lor (amator sau profesionist), inițierea și pregătirea copiilor, tineretului pentru participarea la activitățile și competițiile sportive ale fotbalului amator sau de performanță, la toate categoriile de vârstă (copii, juniori și seniori)”.
- Când cineva vorbește de clubul ACS Dacia Unirea nu trebuie să se refere numai de ”cele 11 persoane” care joacă fotbal, ci la cei peste 180 de copii, juniori și seniori, la 10 echipe care reprezintă Brăila în numeroase competiții fotbalistice, internaționale, naționale sau județene! Suntem clubul din Brăila cel mai reprezentativ în ramura sportivă numită FOTBAL și care este cel mai răspândit sport de masă atât la nivel național cât și mondial! Nu considerăm că un ”loc de joacă” poate să încurajeze sportul. Pentru a practica un sport e nevoie de disciplină, de organizare, de o metodologie adecvată, de un program de antrenament și de antrenori care să-l pună în practică. Nu trebuie confundat sportul cu recreerea.
- Dar pentru a face performanță, pentru a aduce rezultate, ai nevoie de finanțare. ”Banii publici” la care se face referire, nu-i considerăm un favoritism, ci o parte componentă a acordului convenit în decembrie 2014, când partea privată și cea publică au hotărât să vină fiecare cu o participare aproximativ egala la bugetul necesar reprezentării municipiului si judetului Brăila în competițiile sportive. Partea publică urma să finanțeze activitatea competiționala a tuturor echipelor de copii și juniori ale clubului, adică tocmai acea componentă a sportului de masă reclamată in prezent în declaratiile aparute, iar finanțarea privată să se indrepte în mod clar către sportul de performanță, reprezentat de echipa de seniori. Niciodata nu am susținut că finanțarea trebuie să vină numai din fonduri publice!
- Lipsa performanțelor deosebite, care au condus și la o scădere a interesului suporterilor, se datorează, în principal, tocmai nerespectării acordului menționat mai sus, când partea privată și-a respectat promisiunea, în timp ce partea publică, nu și-a îndeplinit decât parțial partea ei de înțelegere, în sensul că CLM a achitat , conform înţelegerii, contribuţia, în timp ce CJ nici până azi nu a virat un leu din suma promisă. Nu vrem să căutăm motive, dar când, din lipsă de fonduri mergi pe soluția de avarie, doar pentru a onora competițiile la care ne-am obligat să participăm, rezultele trec pe locul doi, în urma nevoii de supraviețuire. Chiar si acum, sub influența ultimului rezultat ,din pacate negativ, înregistrat de echipa noastră, nu putem trece cu vederea că stabilitatea financiara influențeaza în mod clar rezultatele unei echipe.
- Influențați probabil de sumele vehiculate de presă, în ceea ce privește câștigurile fotbaliștilor, fara o verificare în prealabil, într-una din declaratii se dă de înțeles că la Dacia Unirea Brăila se plătesc sume indecente, sume astronomice pentru cetățeanul de rând. Facem precizarea, nu e nici un secret, că cel mai bine plătit jucător de la ACS Dacia Unirea Brăila nu primește mai mult de 3000 de lei brut, în timp ce antrenorul Pînzaru Alin primește sub 1000 de euro brut. De asemenea precizam că față de februarie 2014, data preluării clubului, fondul total de salarii a scăzut cu peste 50 %! În concluzie considerăm că sunt niște câștiguri decente, chiar sub medie, dacă e să ne raportăm la alte echipe din Liga 2 sau din alte sporturi din județul nostru (comparația cea mai la îndemână este handbalul local, unde nivelul finanțării publice este consistent, raportat la numărul de membri aparținând clubului).
- Se face referire la ”sacrificiul” pe care trebuie să-l facă antrenorul Pînzaru pentru a ”susține brandul Dacia Unirea”, făcându-se aluzie la salariile mari ale jucătorilor. O altă dovadă că informațiile unora nu corespund cu realitatea. Toți jucătorii, inclusiv antrenorul, au jucat timp de 7 -8 luni, cu restanțe financiare importante! Ce dovadă de sacrificiu mai mare decât aceasta poate arăta un grup de fotbaliști care joacă pentru culorile unui club care reprezintă de zeci de ani Brăila la nivel național? Totodată precizăm că în acest moment din lotul de 20 jucători seniori, 15 sunt din zona Brăila-Galați, deci nu pot fi numiți mercenari; de asemenea în acest sezon o serie întreagă de juniori din Brăila au fost promovați la echipa mare, cu potențial cert de creștere în viitor.
- Nu putem cere ca toată lumea să ne susțină sau ca toți să iubească fotbalul, dar când vorbești de sport de masă, când vorbești de performanțe în activitatea sportivă, crează mai intai o infrastructură adecvată, decentă, care să asigure un climat sportiv și sigur de practicare a sportului. Nu poți face sport într-un ”loc de joacă”, așa cum nu poți organiza o ședință parlamentară în parc. Ambele activități necesită infrastructuri adecvate scopului urmărit. Și să nu uităm că, vrem nu vrem, trebuie să recunoaștem că fotbalul e un fenomen social!
- Nu putem să nu observăm că nu suntem tratați de pe aceleași poziții ca handbalul, de pildă, (care este tot o structură juridică privată, fără scop patrimonial, ca și noi) și care are în componență O SINGURĂ ECHIPĂ – cea de senioare – cu diferența că dânșii au ca asociati CJ-ul si CLM-ul. Am înaintat și noi o propunere scrisă către CJ si CLM să intre în asociația noastră, dacă asta este soluția agreata, propunere rămasă deocamdată fără un raspuns cert. De asemenea nu putem sa nu remarcam ca în anii trecuți structura noastră juridică privată (ca si acum) era în regulă, beneficia de o finanțare ușoară și în cuantum rezonabil, iar acum, dintr-o dată, nu mai este eligibilă, chiar dacă cererea de finantare este la jumătate față de atunci ; în plus, în perioada aceea nu s-au auzit deloc acele ”păreri” privind sportul de masă versus sportul de performanță la CF Braila,cu toate că numărul de spectatori era chiar mai mic decât acum. Trebuie menționat că spectatorii vin cu plăcere doar dacă au condiții rezonabile pentru vizionare, plus un spectacol agreabil,spectacol ce depinde de actorii din teren, iar actorii pot fi mai buni sau mai slabi, în funcție de condițiile financiare oferite!
- Noi nu am amenințat și nu am cerut nici o favoare. Din luna ianuarie 2015 am cerut repetat părerea autorităților locale dacă, împreună cu finanțatorii privați, se mai dorește și se mai poate să ducem tradiția fotbalistică brăileană mai departe sau dacă e momentul să ne oprim. De fiecare dată răspunsul autorităților a fost pozitiv, ceea ce ne-a încurajat să facem tot posibilul pentru a găsi soluții de continuare a activității sportive. Așteptăm în continuare răspunsul fără echivoc a autorităților, dacă continuăm sau nu activitatea. Fiind vorba de un club ce face parte din istoria Brăilei, decizia este a tuturor și nu ne dorim decât ca împreună să continuăm tradiția, să revitalizăm, pe baze noi, moderne, acest sport! De asemenea precizăm că SUNT MULTE CLUBURI în Romania care sunt sprijinite de autorități și avem exemple în fotbal ,atât în Liga a 2-a cât și în Liga 1, precum și în toate sporturile din ţară, iar cine afirmă altceva înseamna că nu este conectat la realitățile actuale (asta ca sa fim politicosi pana la capat)!
- Nu putem trece cu vederea faptul că, după evenimentele din vara anului 2015, când am fost suspectaţi de blat, suspiciune care s-a dovedit a fi neîntemeiată, nici una dintre acele voci care s-au grăbit să aducă acuze la adresa noastră şi a jucătorilor noştri, nu şi-au cerut nici până azi scuze pentru graba cu care au reacţionat la acele zvonuri. În continuare suntem convinşi că toate declaraţiile referitoare la activitatea clubului noastru au ca substrat dorinţa de a susţine dezvoltarea şi relansarea activităţii fotbalistice locale, şi nu urmăresc anumite interese ascunse.
În încheiere, din dorința de a risipi misterele care, în opinia unora, înca planează asupra activitatii clubului, invităm în mod public pe oricine este interesat să ne onoreze cu prezența la activitățile sportive organizate de ACS Dacia Unirea Brăila, să discute cu copiii, cu juniorii, cu antrenorii sau să vizioneze o partidă de fotbal, adică să vadă personal cum stau lucrurile și să fie la curent cu toate problemele și toate realizările acestui club fanion al Brăilei ,dupa care să poată avansa declarații în cunoștință de cauză și cu un fundament real!
Redactat azi 14.09.2015
ACS DACIA UNIREA BRĂILA, club fondat în 1919
N.red. Asociatia are o pagina de Fhttps://www.facebook.com/DaciaUnireaBraila1919acebook la https://www.facebook.com/DaciaUnireaBraila1919 de unde pasionatii pot afla noutati.