*Manifestare – editia I – derulata sambata, 26 septembrie 2015, la Oneşti
Ediţia I a Festivalului naţional de muzică populară pentru copii şi tineret „Doinele Trotuşului” de la Oneşti, judetul Bacau, s-a desfasurat sambata – 26 septembrie 2015 – reunind copii şi tineri cu vârste cuprinse între 6 şi 25 ani, din diverse zone ale ţării. Festivalul a fost organizat de Casa de Cultură a Sindicatelor Oneşti în parteneriat cu Primăria municipiului Oneşti, iar juriul a fost format din oameni de cultură, specialişti în domeniu, reprezentanti ai organizatorilor. Concurenţii au evoluat in secţiunile „Solişti vocali şi rapsozi populari”, „Solişti instrumentişti”, „Grupuri vocale” şi „Formaţii de dansuri şi tradiţii populare”.
Asa cum informeaza conducerea Scolii Populare de Arte „Vespasian Lungu’ din Brăila, la manifestare au participat si membrii Ansamblului „Românaşii de Roşiori” aparţinând secţiei externe a Şcolii „V. Lungu’. Aici, „Românaşii de Roşiori” (foto de pe You Tube unde sunt inregistrari cu formatia de dansuri) au obţinut mai multe recunoaşteri ale talentului şi calităţii pregătirii de care beneficiază în cadrul Secţiei externe din comuna Roşiori a Şcolii Populare „V. Lungu”.
„Astfel, grupul vocal de la clasa Canto popular a obţinut Premiul I interpretând melodia <Cântă Dunărea> şi un colaj de cântece populare. Tot Premiul I a fost obţinut şi de formaţia de dansuri populare, coordonată de prof. Georgeta Lungu. Fără a fi mai prejos, Dorina Perianu şi Mirabela Bordei (eleve ale Şcolii Gimnaziale Roşiori şi membre tot ale clasei de Canto popular) au obţinut, fiecare în parte, Premiul II în calitate de soliste. Prestaţia remarcabilă a reprezentanţilor Secţiei externe a Şcolii a fost încununată de obţinerea Trofeului „Doinele Trotuşului”, care le oferă acestora posibilitatea de a participa ca invitaţi şi la spectacolul de gală al ediţiei din anul următor. Conducerea Şcolii Populare <Vespasian Lungu> Brăila felicită şi cu acest prilej pe tinerii talentaţi care au reprezentat cu cinste instituţia în ansamblu şi, în special, comunitatea locală din Roşiori şi îi asigură, ca şi până acum, de tot sprijinul pentru a continua pe această linie şi a deveni nume de referinţă pe scena muzicii populare româneşti„, subliniaza Romeo George Bunea – managerul Şcolii Populare „Vespasian Lungu” Brăila.