Dialog la Bruxelles despre podul peste Dunare la Braila


*Deputatul Alexandru Nazare, fost ministru al Transporturilor, copreședinte PNL Braila, a discutat cu europarlamentarul Corina Cretu – comisar pentru Politici Regionale – despre pod și despre necesitatea atragerii de fonduri europene mai mult ca până acum, inclusiv pentru acest obiectiv proiectat, conform studiului de fezabilitate, a fi finalizat in… 2016! * Un alt subiect discutat la Bruxelles, unde Nazare a participat la Forumul tinerilor membri ai Parlamentului, a fost acela al lipsei de preocupare, la nivelul României, de a se cheltui cele 6 miliarde euro alocate Inițiativei pentru Ocuparea Tinerilor în perioada 2014 – 2015

 

Deputatul Alexandru Nazare – copreședinte al PNL Brăila, fost ministru al Transporturilor (din partea PDL, in 2012) – a efectuat o vizită la Bruxelles în perioada 30 septembrie – 2 octombrie 2015 unde a participat la Forumul tinerilor membri ai Parlamentului, eveniment ce reunește parlamentari din cele 28 de state membre ale UE. Totodată, parlamentarul român a avut in același interval și întâlniri la Comisia Europeană pentru discuții referitoare la stadiul de absorbție a fondurilor UE  in România.

Alexandru Nazare si Corina Cretu      “În cadrul Forumului am dezbătut problema șomajului în rândul tinerilor împreună cu colegii mei și mai mulți manageri din companii europene de top pentru a găsi soluții concrete, mai ales în contextul Planului Juncker* prin care UE mobilizează garanții de peste 300 de miliarde de euro pentru proiecte de investiții. În plus cele 6 miliarde de euro alocate Inițiativei pentru Ocuparea Tinerilor în perioada 2014 – 2015 nu au fost cheltuite. În România au fost implementate doar 2 proiecte pilot, iar rata șomajului a atins pragul alarmant de 25%. Am avut, de asemenea, o întâlnire cu doamna comisar european Corina Crețu, cu care am discutat despre stadiul implementării fondurilor structurale și de coeziune în România și cele 8 miliarde de euro pe care le vom pierde la sfârșitul acestui an. Din păcate proiectele de infrastructură vor fi cele mai afectate de incapacitatea de a utiliza fondurile europene și de a atrage finanțatori privați. Șansele de realizare a podului peste Dunăre de la Brăila în următorii 5 ani sunt ca și inexistente, chiar dacă studiul de fezabilitate este în stadiu de execuție cu termen de finalizare  2016. Deși în varianta optimistă a Master planului care se bazează pe o utopică creștere a deficitului bugetar pentru proiecte de infrastructură pentru care avem nevoie de acordul UE, proiectul podului este prevăzut cu finalizare în 2017, în varianta realistă în care avem la dispoziție doar fonduri europene și buget de stat finalizarea podului nu mai are un orizont de timp”, a declarat Alexandru Nazare.

Foto: Alexandru Nazare si Corina Crețu.

*Nota. Planul Juncker este un document politic al președintele Comisiei Europene (CE) prin care acesta propune măsuri de revigorare economică a UE. Una dintre măsuri este instituirea unui nou Fond european pentru investiţii strategice (EFSI) în parteneriat cu Banca Europeana de Investitii, astfel CE se angajează să suporte eventuale pierderi in proiecte europene, aceasta „pentru a da curaj investitorilor să susțină proiecte care până acum rămâneau în sertare, proiecte importante dar nu reușeau să atragă finanțarea necesară„, după cum a subliniat Angela Filote – sef Reprezentanța Ce in România. Totodată, planul lui Jean-Claude Juncker (președinte CE din 2014) compensează scăderea investitiilor străine directe in Europa.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.