Propunere legislativa pentru renuntarea la taxa pe apa de ploaie


*Apartine copresedintilor PNL Braila, deputatul Alexandru Nazare si senatorul Catalin Boboc, si este o repunere in discutia parlamentarilor a unei idei mai vechi prin care se incearca renuntarea la taxa de colectare a apelor pluviale

nazare     Deputatul Alexandru Nazare (foto) – vicepreședinte PNL, copreședinte PNL Brăila – a depus o propunere legislativă prin care cetățenii și companiile să nu mai plătească taxa pentru colectarea apei de ploaie.

În România există multe taxe pe care cetățenii le plătesc și nu beneficiază de servicii efective prestate în baza acestora. Taxa de colectare a apelor pluviale este una din aceste taxe. Operatorii de apă stabilesc această taxă în mod arbitrar, neavând norme și  metodologii de calcul clare și precise. În prezent, cuantumul taxelor pentru colectarea apei de ploaie se bazează pe date indirecte, pe statistici și predicții: cât a plouat, plouă și cât se estimează că va ploua într-o anumită regiune. Această metodă de calcul nu se bazează pe cantitatea de apă colectată efectiv într-o rețea de canalizare determinată. Un exemplu care ilustrează că taxa este atribuită în mod nejustificat  contribuabililor este colectarea ei pe durata lunilor de vară secetoase. Eliminarea taxei nu este la prima încercare în Camera Deputaților. În 2012, aleșii PSD-ul au respins aceeași încercare de anulare a taxei.  Împreună cu senatorul Cătălin Boboc, copreședinte PNL Brăila, am redepus propunerea legislativă. Considerăm că până în momentul în care operatorii de apă și canalizare nu implementează niște mecanisme prin care să determine cât mai precis cantitatea de apă efectiv colectată – și implicit  serviciul efectiv prestat – aceștia nu pot fi îndreptățiți să pretindă taxe de la cetățeni și companii.  În cazul unei inundații generate de insuficienta capacitate de colectare a apei pluviale în rețeaua de canalizare, cel care trebuie să plătească daune și să ofere ajutoare ar trebui să fie operatorul de apă și canalizare, și nu statul. Cetățenii trebuie să plătească taxe stabilite în mod clar și transparent și să beneficieze de pe urma acestora prin servicii prestate de către operatori și instituții. Asigurarea colectării apei de ploaie trebuie să între în atribuțiile administrației și să contribuie la evitarea inundațiilor și, evident, să-i finanțeze pe operatorii care prestează acest serviciu public.  Românii nu trebuie să plătească taxe stabilite în mod arbitrar, a subliniat Alexandru Nazare.

Un gând despre „Propunere legislativa pentru renuntarea la taxa pe apa de ploaie”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.