La Brăila, senatorul Cătălin Boboc propune reducerea la jumătate a impozitelor pentru imobilele mixte


*Propunerea vine dupa ce in sedinta Consiliului Local Municipal consilierii liberali s-au opus hotararii (votate de ceilalti colegi, de la alte partide) prin care se doreste, in 2016, impozitarea la maximim propus in lege

 

Catalin Boboc           Senatorul Cătălin Boboc (foto) – copresedinte PNL Braila, susținut de consilierii locali ai PNL, propune reducerea la jumătate a coeficientului de impozitare pentru clădirile mixte, și diminuarea impozitului pe care proprietarii sau chiriașii ar urma să îl plătească din 2016.

Propunerea vine in contextul in care, la recenta ședință a Consiliului Local Municipal (CLM) Brăila, s-au stabilit noile cote ale impozitelor locale. Potrivit deciziei consilierilor, pentru imobilele mixte – cu destinație de locuință, dar și de spatiu comercial – s-a decis impozitarea acestora la o cotă maximă de 1,3, deși pragul minim prevăzut de Codul fiscal în aceste cazuri poate fi mult mai mic, situându-se  între 0,2 și 1,3. Consilierii liberali au fost singurii care s-au opus acestei decizii.

Politica liberală, care urmărește dezvoltarea economiei pe baza segmentului afacerilor mici și mijlocii, întelege să susțină libera inițiativă, prin diminuarea taxelor și impozitelor locale. Dacă legea nu ne permite alte decizii în ceea ce privește susținerea actorilor economici locali, măcar aici, în domeniul fiscalității, putem interveni. O politică fiscală redusă înseamnă dezvoltarea companiilor locale și, în egală măsură, o colectare crescută la bugetul local. În ședința din decembrie vom veni cu propunerea de diminuare a coeficientului pentru imobilele mixte, de la 1,3 la 0,6”, a precizat Cătălin Boboc.

Din analiza realizată de liberali în ultimele zile a reieșit că impozitarea clădirilor cu regim mixt, de locuință și de spațiu comercial, va crea o situație ambiguă și o nouă presiune pusă pe micii oameni de afaceri, cei care crează locuri de muncă și care plătesc taxe și impozite către bugetul local.  Potrivit noilor prevederi, ei sunt obligați să angajeze un expert ANEVAR, care să evalueze cât din spațiul deținut este locuință și cât este spațiu comercial. O expertiză ANEVAR costă 5-600 de lei, o nouă povară fiscală pentru oamenii de afaceri. Celor care nu respectă această regulă până la 31 martie 2016, le va fi aplicat un coeficient de impozitare de 2% (pentru întreg spațiul, indiferent dacă este spațiu comercial sau de locuit). În această situație se află  câteva mii de imobile din municipiul Brăila, iar liberalii vor propune primarului Aurel Gabriel Simionescu și CLM -ului ajustarea de urgență a coeficientului pentru clădirile mixte, de la 1,3 la 0,6.

N.red. Urmare a sondajului realizat de PNL pentru stabilirea celui mai bun candidat al liberalilor la primaria muncipiului Braila, Cătălin Boboc este cel mai propabil liberalul care se va inscrie in cursa de la alegerile locale din partea PNl Braila.

Un comentariu

  1. […] de impozitare permisă de lege pentru imobilele cu regim mixt de locuire (a se vedea textul de la https://brailachirei.wordpress.com/2015/12/14/la-braila-senatorul-catalin-boboc-propune-reducerea-la…). Cătălin Boboc a declarat atunci că liberalii din CLM vor propune înjumătăţirea acestui […]


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.