Boboteaza 2016. Program la Braila


*Sarbatoarea Botezului Domnului are loc in data de 6 ianuarie, conform calendarului crestin-ortodox; Sfanta Liturghie se oficiaza la Catedrala * Slujba de sfintire a apei are loc la faleza Dunarii, in zona Esplanadei * Cei care doresc sa se arunce dupa cruce in apa Dunarii sunt asteptati sa se inscrie in zilele de 4 si 5 ianuarie, la sediul Primariei *In 7 ianuarie, crestinii il serbeaza pe Ioan Botezatorul

 

Boboteaza 2013 a       Botezul Domnului – Boboteaza sau Epifania – se serbează in Biserica Ortodoxă Română (BOR) in 6 ianuarie, cum se spune in Sinaxar: „Sfânta şi dumnezeiasca Arătare a Domnului Dumnezeu şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos o sărbătorim în această zi, în toate sfintele biserici, făcând, de cu seara, slujba Privegherii. Că însuşi Dumnezeu Cuvântul, îmbrăcându-Se în Adam cel vechi şi plinind toate ale Legii, a venit la marele Prooroc Ioan, ca să Se boteze. Şi acesta îl oprea, zicând către Dânsul: <Eu am trebuinţă să fiu botezat de Tine şi Tu vii la mine?>„.  Pentru că Ajunul Botezului Domnului cade în timpul săptămânii, luni – 5 ianuarie 2016 – la praznicul Bobotezei, se va oficia în toate bisericile ortodoxe, Liturghia Sfântului Vasile cel Mare (pentru a doua oară anul acesta) unită cu Vecernia praznicului Botezului Domnului. Explicaţia vine din rânduielilor tipiconale ale BOR: dacă Ajunul Botezului Domnului cade în zilele săptămânii (nu sâmbata ori duminica), în ziua de Ajun se oficiază Liturghia Sfântului Vasile Cel Mare unită cu Vecernia praznicului Botezului Domnului, iar in ziua sărbătorii Epifaniei se oficiază Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur. procesiune Boboteaza 2013

La Braila, sfinţirea apei – cu întreg ceremonialul religios susţinut de sobor de preoti in frunte cu ÎPS Casian – arhiepiscopul „Dunarii de Jos”- si protopopul Ioan-Mircea Băncilă al Protoieriei Brăila – se desfăsoară in zona Esplanadei, pe Faleza Dunării. Dar Sfânta Liturghie se oficiază la Catedrala Nasterea Domnului (zona Bariera Călăraşilor) in intervalul 8.00 – 10.00, iar de aici in procesiune (foto dreapta din arhiva revistei de cultura si informaţie Braila Chirei) deschisa de Muzica Militara a Garnizoanei Braila se merge pe Calea Călăraşilor spre Faleza Dunării unde are loc Slujba de sfinţire a apei (foto stanga sus). Credinciosii pot lua la final agheasma (apa sfinţită).

În jurul orei 11.00, ÎPS Casian va arunca Sfânta Cruce in apele Dunarii. Cei care doresc sa participe la tradiţionalul ceremonial al recuperării crucii din apele fluviului Dunărea se pot inscrie in zilele de 4 si 5 ianuarie 2016, intre orele 8.00 – 16.00, la sediul Primariei Braila, camera 34, persoana de contact – Viorel NOVAC, tel. 0239694947 interior 229, prezentand obligatoriu certificat medical cu analize actualizate (EKG). 

* * *

În 7 ianuarie – a doua zi după Botezul Domnului, biserica a rânduit praznicul cinstitului si slăvitului prooroc Ioan (icoana de la Manastirea Dionisiu – muntele Athos), Înaintemergătorul si Botezătorul Domnului, popular Sânt-Ion. sf-ioan-botezatorul (in manastirea dionisiu, muntele Athos)

Cum se spune in Sinaxar: „După cum este obiceiul, Biserica dreptmăritoare a rânduit ca după unele mari sărbători ale Mântuitorului sau ale Maicii Domnului, în ziua care urmează praznicului să fie cinstit principalul personaj secundar al marii sărbători. Astfel, în ziua după Botezul Domnului facem prăznuire de sfântul Ioan Botezătorul şi Înaintemergătorul Domnului, cel mai mare dintre profeţi, glasul care strigă în pustie „gătiţi calea Domnului”, turtureaua pustiei care a binevestit primăvara harului, făclia Luminii dumnezeieşti, răsăritul ce a vestit pe Soarele Dreptăţii, ca un înger pământesc şi om ceresc, care stă la graniţa dintre cer şi pământ şi uneşte Vechiul şi Noul Testament. Trimis de Dumnezeu în deşert să anunţe vestea cea bună a venirii lui Mesia Hristosul, şi să pregătească calea lui Iisus, Ioan îşi împlineşte misiunea botezând pe Isus în apele Iordanului. De acum strălucirea lui urma să scadă, iar a Mântuitorului să crească„.

Precizari de la jandarmi

Pentru asigurarea măsurilor de ordine publică şi protecţia participanţilor la  manifestările ce se vor desfăşura cu ocazia Bobotezei, aproximativ 100 de jandarmi brăileni se vor afla în misiune, alături de credincioşi în municipiul şi judeţul Brăila. De la primele ore ale dimineţii de 6 ianuarie 2016, jandarmii se vor afla la Catedrala Naşterea Domnului din municipiul Brăila, unde se preconizează participarea unui număr mare de credincioşi.

Jandarmii brăileni recomandă cetăţenilor care vor participa la activităţile religioase şi culturale organizate cu această ocazie, să respecte indicaţiile făcute, să adopte un comportament civilizat, să dea dovadă de înţelegere faţă de măsurile luate, să evite conflictele de orice natură şi să anunţe cea mai apropiată patrulă de jandarmerie dacă observă persoane care au un comportament antisocial. Pentru evitarea unor evenimente nedorite, jandarmii vor instala în zona Falezei Dunării, garduri de protecţie şi vor îndruma cetăţenii către zonele special amenajate pentru accesul acestora spre locul unde va fi distribuită apa sfinţită. În dispozitivul Jandarmeriei se vor afla şi lucrători de la Inspectoratul.Judetean de Politie Brăila, Poliţia Locală, I.S.U. şi Serviciul de Ambulanţă Brăila„, se precizeaza in materialul transmis de la Compartimentul Informare, Relaţii Publice şi cu Publicul al Inspectoratul Judetean de Jandarmi Brăila. 

Un gând despre „Boboteaza 2016. Program la Braila”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.