Elevii romani vor un invatamant de secol XXI


* Viziunea tinerilor este foarte clara: „Avem nevoie de o educație performantă, care să vizeze așteptările elevilor, să îi formeze pentru viață și să îi facă să dobândească valori și competențe, nu asimilarea unor noțiuni într-un limbaj de lemn”

Dupa ce la Ministerul Educatiei Nationale a fost anuntat/ propus planul-cadru de masuri care sa aduca schimbari sistemului, de la Consiliul National al Elevilor (CNE) a venit, prompt, o riposta. Semn ca tinerii au inteles ca au responsabilitate, dar si ca trebuie/ merita sa-si controleze… viitorul. Membrii CNE s-au consultat si l-au delegat pe liderul lor sa le spuna optiunile.  horia-onita

În România secolului XXI încă se mai crede că se poate învăța după actualul sistem de discipline, valori și competențe, care se plia foarte bine pe interese elevilor și așteptările societății de integrare pe piața muncii, dar în secolul XIX și începutul secolului XX. Avem nevoie de o educație performantă, care să vizeze așteptările elevilor, să îi formeze pentru viață și să îi facă să dobândească valori și competențe, nu asimilarea unor noțiuni într-un limbaj de lemn. Dar miza cea mare în acest sens este la programe școlare. Propunerile de plan-cadru aduc schimbări de formă, nu de fond, dar totuși prin anumite ajustări s-ar putea îmbunătăți considerabil. Ore de educație cetățenească, prin care elevii să fie învățați în mod obiectiv care sunt drepturile lor, cum să lupte pentru ele și care le sunt obligațiile – și aici menționăm proiectul inedit al dl. Magistrate Cristi Dănileț, pe care îl susținem în întregime-, curriculum la decizia elevului, care să vină în întâmpinarea intereselor elevului, nu pentru completarea normei didactice a profesorilor. Capacitarea elevului și prin dreptul de a se înscrie după propriile convingeri la ora de religie, așa cum prevede Codul Civil și mai ales o educație normată nu pe discipline, ci pe abilități. Ne întrebăm în schimb câte generații de elevi vor mai fi sacrificate pentru ca sistemul să accepte schimbarea în acest sens”, a declarat Horia Onița (foto) – președintele Consiliului Național al Elevilor (punctul de vedere este postat si pe wedu.ro, dar si pe pagina Facebook a CNE – https://www.facebook.com/consiliulelevilor/ ).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.