La 100 ani de dadaism, expozitie unicat la ARCUB


*Centrul Cultural a municipiului Bucuresti este organizator, impreuna cu ICR, al evenimentului „TZARA.DADA.ETC” – o ampla retrospectiva a a creațiilor și publicațiilor lui Tristan Tzara * Curator Erwin Kessler; lucrări din colecția familiei Emilian Radu *Expozitie ramane deschisa pana in 26 aprilie 2016 *Pe 18 februarie este programata conferința în limba engleză susținută de Marius Hentea – „Tzara România”, urmată de o conferință în limba engleză susținută de Erwin Kessler

 

tzara-dada-etc         La ARCUB – Centrul Cultural al municipiului București – s-a deschis, in sediul din Gabroveni (str. Lipscani nr. 84 – 90), expoziția „TZARA.DADA.ETC.” dedicată aniversării a 100 ani de dadaism, realizată de curatorul Erwin Kessler cu lucrări din colecția familiei Emilian Radu. Evenimentul este realizat în parteneriat cu Institutul Cultural Român (ICR). Vernisajul a fost vineri, 5 februarie 2016. Foto: Tristan Tzara (16 aprilie 1896, Moinești – 25 decembrie 1963, Paris), preluată de la dadart.com Tzara jeune

Expoziția TZARA.DADA.ETC reprezintă cea mai amplă retrospectivă a creațiilor și publicațiilor lui Tristan Tzara  organizată vreodată în România. Este în același timp și prima expoziție la nivel internațional care expune o mare parte din opera poetică de primă ediție a lui Tzara, ilustrată de marii artiști ai lumii cu care a colaborat. Evenimentul celebrează inaugurarea Cabaret Voltaire și nașterea mișcării Dada la Zürich, pe 5 februarie 1916. Vor fi prezentate desene și lucrări originale de grafică semnate de avangardiști de faimă universală precum André Breton, Pablo Picasso, Henri Matisse, Joan Miró, Sonia Delaunay, Max Ernst, Alberto Giacometti, Yves Tanguy, Jean Arp și Marcel Iancu, cărți de artist și publicații avangardiste istorice, afișe ale unor manifestări dadaiste interbelice, cât și o colecție impresionantă de fotografii de epocă reprezentându-l pe Tristan Tzara în toate etapele vieții sale. Lucrările prezentate aparțin colecționarului Emilian Radu”, subliniază organizatorii.

Expoziția  poate fi vizitată gratuit în perioada 5 februarie – 26 aprilie 2016, între orele 14.00 – 22.00, la ARCUB; face parte din seria evenimentelor prilejuite de candidatura orașului București la titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021, demers inițiat și coordonat de ARCUB.

In 18 februarie 2016, de la ora 18.00 are loc în cadrul expoziției „TZARA. DADA. ETC.” conferința în limba engleză susținută de Marius Hentea cu tema „Tzara România”, urmată de o dezbatere în limba română moderată de Erwin Kessler despre Tristan Tzara, Dada și România, la care participă Marius Hentea, Sorin Alexandrescu și Cătălin Davidescu. În debutul dezbaterii va fi lansat catalogul colecției, editat de ARCUB, cu texte de Erwin Kessler, prefață de Henri Béhar și note de Cătălin Davidescu. Accesul la eveniment este gratuit.

***

TZARA. DADA. ETC. este realizată de Erwin Kessler, istoric de artă la Universitatea București, cu publicații în domeniul avangardei europene în România și străinătate (inclusiv despre Tristan Tzara în revista Centropa, New York).

 Cătălin Davidescu, este istoric de artă și expert autorizat în artă și publicațiile de avangardă. Emilian Radu este unul dintre cei mai redutabili colecționari români actuali de artă modernă și contemporană. Unul dintre numele de frunte ale colecției sale este Tristan Tzara, cu aproape 100 de piese individuale de sau despre Tristan Tzara, incluzând desene, documente olografe și corespondență, fotografii de epocă, reviste și volume bogat ilustrate cu lucrări de grafică originală semnate de artiștii ai epocii. Marius Hentea, profesor de literatură la Universitatea Göteborg (Suedia), este autorul volumului TaTa Dada: The Real Life and Celestial Adventures of Tristan Tzara​ (MIT Press, Cambridge, 2014), în curs de traducere în germană și română; este autorul mai multor eseuri despre literatura modernă.

Reclame

Lasă un comentariu

Niciun comentariu până acum.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s