Liderii comunitatilor locale au solicitat imbunatatirea politicii regionale in UE


*Pentru reguli mai simple s-a militat si la o recenta dezbatere – in plenul Comitetului Regiunilor – la Bruxelles, unde a fost prezenta si Corina Crețu – comisarul european pentru politică regională

După principiul „Reguli mai simple, investiții mai eficiente”, liderii comunităților locale au solicitat îmbunătățirea politicii regionale a Uniunii Europene, iar la o recentă dezbatere la Bruxelles la care a fost prezent și Corina Crețu – comisarul european pentru politică regională, membri ai Comitetului Regiunilor au reiterat solicitările anterioare de a reduce birocraţia, de a integra mai eficient finanțarea privată și de a consolida rolul autorităţilor locale şi regionale în proiectarea şi aplicarea politicii de coeziune a UE (suma alocată este 350 miliarde euro). Comitetul Regiunilor UE

Investițiile UE furnizează locuri de muncă şi dezvoltare, dar trebuie să ușurăm sarcina beneficiarilor și managerilor. Politica regională a UE reprezintă un instrument de investiţii, nu o subvenţie, şi numai lucrând împreună, reducând birocraţia şi simplificând normele îi putem spori eficiența. Lipsa de coordonare între instituţiile europene, guvernele naţionale, regiuni şi oraşe şi complexitatea normelor continuă să micșorează impactul acesteia. Pentru ca politica de coeziune să genereze creștere și inovare, acest lucru trebuie să se schimbe„, a declarat Markku Markkula – președintele Comitetului Regiunilor.

În timpul dezbaterii plenare a Comitetului Regiunilor, comisarul Corina Crețu a afirmat: „Dialogul cu liderii locali și regionali este foarte important astăzi, când Europa trece prin una dintre cele mai dificile crize din istoria sa. Politica regională poate fi parte din răspunsul la această criză, ținând cont de faptul că este singura politică a UE a cărei funcționare se bazează pe un parteneriat real cu statele membre și cu autoritățile regionale și locale. Acest an va fi dedicat implementării politicii și transpunerii obiectivelor noastre ambițioase în proiecte de înaltă calitate. Să nu uităm că politica de coeziune a făcut eforturi serioase pentru a răspunde provocărilor legate de performanță. Activitatea Comitetului Regiunilor va fi esenţială pentru a angaja actorii regionali și locali în dezbaterea cu privire la viitorul politicii noastre de coeziune”.

Comitetul Regiunilor susține că este necesară creșterea capacității autorităților locale și regionale, dar și sporirea asistenței tehnice pentru a maximiza absorbția fondurilor. Se cere ca excesul de norme introduse de statele membre să fie evitat, deoarece îngreunează atingerea obiectivelor. Comitetul – adunarea autorităților locale şi regionale ale UE – apreciază eforturile Comisiei Europene de a simplifica acordarea finanțărilor prin politica de coeziune, dar susţine că ar fi fost necesare unele îmbunătăţiri ale normelor în vederea implementării proiectelor în actuala perioadă de programare (2014 – 2020). Comitetul Regiunilor a dezbătut şi adoptat, în plen, poziţia sa cu privire la evaluarea impactului asupra bunăstării regionale şi a solicitat introducerea de noi indicatori.

Dacă vrem să direcționăm investițiile UE acolo unde este cea mai mare nevoie de ele, indicatorii sociali şi de mediu ar trebui introduși în completarea PIB-ul la evaluarea bunăstării regionale”, a declarat Catiuscia Marini – preşedintele regiunii Umbria, responsabilă cu opinia Comitetului Regiunilor pe această temă.

Ca parte a unei potențiale reforme după 2020, Comitetul Regiunilor analizează politica de coeziune a UE prin intermediul unei conferinţe ce va avea loc în data de 3 martie 2016 și prin adoptarea unei opinii la sfârșitul anului 2016, se arată intrun comunicat transmis de la cabinetul comisarului Corina Crețu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.