Semestrul european 2016: Comisia a publicat rapoartele de țară


*Urmatoarele etape in Semestrul european presupun intalniri CE – tarile membre UE pentru discutarea rapoartelor de tara, pregatirea de catre tarile europene a programelor de reforma si stabilitate/ convergenta

Comisia Europeană (CE) a publicat in 26 februarie 2016 analiza anuală privind provocările economice și sociale cu care se confruntă statele membre ale UE, ceea ce numim generic rapoarte de  țără (sunt disponibile la http://ec.europa.eu/europe2020/making-it-happen/country-specific-recommendations/index_en.htm). Rapoartele sunt un instrument al semestrului european* (http://ec.europa.eu/economy_finance/economic_governance/the_european_semester/index_en.htm) raționalizat pentru coordonarea politicilor economice care permite monitorizarea reformelor de politică și care indică din timp provocările pe care statele membre ar trebui să le abordeze. În urma publicării, în luna noiembrie 2015, a analizei anuale a cresterii (http://ec.europa.eu/europe2020/pdf/2016/ags2016_annual_growth_survey_ro.pdf) pentru 2016 și a recomandării privind zona euro, care stabileau prioritățile la nivel european, acum, prin aceste rapoarte, acum atenția este indreptată spre dimensiunea națională. Rapoartele stau la baza discuțiilor membrilor CE cu statele membre privind opțiunile de politici naționale, anterior prezentării programelor lor naționale în aprilie și vor contribui la formularea, spre sfârșitul primăverii, a recomandărilor specifice pe care Comisia le adresează fiecărei țări.

*The European Semester is the EU’s annual cycle of economic policy guidance and surveillance (Semestrul european este ciclul anual al UE de orientare a politicilor economice și de supraveghere)

Raportul Romaniei poate fi vizualizat la raport tara 2016 semestrul european Romania  (click pe documentul in format PDF pentru detalii)

Valdis Dombrovskis        Valdis Dombrovskis (foto stanga sus) – vicepreședintele pentru moneda euro și dialog social: „În contextul creșterii riscurilor externe și a volatilității ridicate a piețelor financiare, fundamentele economiilor noastre trebuie consolidate neîntârziat. Analiza Comisiei arată că se întreprind reforme într-o serie de domenii de politică, însă eforturile sunt inegale. Mai multe state membre trebuie încă să fie mai ferme în abordarea vulnerabilităților persistente, de exemplu nivelul ridicat al datoriei publice și private”.

Marianne Thyssen (foto dreapta) – comisarul pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale, competențe și mobilitatea forței de muncă: „Deși am atins în prezent cea mai ridicată rată de ocupare a forței de muncă de la începutul crizei în 2008, există un număr prea ridicat de cetățeni europeni care nu au încă un loc de muncă. Semestrul european este mijlocul prin care ne menținem angajamentul de a sprijini eforturile statelor membre de a asigura locuri de muncă pentru cetățenii lor”. Marianne Thyssen

Pierre Moscovici       Pierre Moscovici (foto stanga) – comisarul pentru afaceri economice și financiare, impozitare și vamă: „Rapoartele pe care Comisia le-a prezentat astăzi oferă imaginea cea mai precisă și detaliată a economiilor UE. Aceste analize aprofundate vor constitui baza dialogului necesar dintre instituțiile UE și autoritățile naționale din această primăvară, în vederea următoarei serii de recomandări specifice fiecărei țări. Stimularea creării de locuri de muncă și a creșterii economice rămâne principalul nostru obiectiv. În contextul în care redresarea economică a UE este în continuare fragilă, Comisia îndeamnă statele membre să continue reformarea economiilor lor și să abordeze dezechilibrele macroeconomice persistente”.

 

În lunile următoare, Comisia va continua în cadrul semestrului european dialogul cu statele membre. În martie 2016, CE va organiza reuniuni bilaterale cu statele membre pentru a discuta rapoartele de țară. Comisarii vor efectua, de asemenea, vizite în statele membre pentru a se întâlni cu guvernele naționale, cu parlamentele, cu partenerii sociali etc. Statele membre trebuie să prezinte în aprilie programele lor naționale de reformă și programele lor de stabilitate (în cazul țărilor din zona euro) sau de convergență (în cazul țărilor din afara zonei euro), care abordează finanțele publice. Comisia a invitat statele membre să se consulte îndeaproape cu parlamentele naționale și partenerii sociali atunci când pregătesc aceste documente. CE va prezenta, apoi, în primăvară, propunerile sale privind un nou set de recomandări specifice fiecărei țări, care vizează principalele priorități economice și sociale ale fiecărei țări.

Tot în luna martie, Comisia va decide asupra categoriei aferente procedurii privind dezechilibrele macroeconomice (PDM) în care se va încadra fiecare stat membru care face obiectul unui bilanț aprofundat. Din acest an, CE a redus numărul categoriilor de dezechilibre macroeconomice (PDM), de la șase la patru: niciun dezechilibru, dezechilibre, dezechilibre excesive și dezechilibre excesive cu măsuri corective.

                 ***

Publicarea timpurie a acestor rapoarte de țară se înscrie în eforturile de raționalizare și de consolidare a semestrului european, în conformitate cu raportul celor cinci președinți și cu măsurile anunțate de Comisie în vederea finalizării uniunii economice și monetare a Europei. Unele dintre aceste măsuri au fost inițiate in 2015, punerea lor în practică este confirmată în acest an cu scopul de a facilita un dialog veritabil privind prioritățile europene, inclusiv provocările cu care se confruntă zona euro, la începutul semestrului european, precum și cu scopul alocării de mai mult timp, ulterior, pentru dialogul cu statele membre și părțile interesate – la toate nivelurile, pentru a se reflecta asupra priorităților. De aici se vede si atenția mai mare pe care CE o acordă în cadrul semestrului european aspectelor legate de ocuparea forței de muncă și problematicii sociale.

Reclame

Lasă un comentariu

Niciun comentariu până acum.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.