Scoala „Eminescu” Braila, vizita Erasmus+ in Grecia


*A doua mobilitate, in 14 – 18 martie 2016, in proiectul european „Music to decrease inequality at school” derulat de unitatea scolara in parteneriat cu scoli din Grecia, Italia, Lituania, Portugalia, Turcia

 

A doua mobilitate din parteneriatul strategic “Music to decrease inequality at school” finanţat de Comisia Europeană a avut loc în Grecia la Salonic, în perioada 14 – 18 martie 2016.  f

Liceul 1er EPAL THESSALONIKIS a găzduit programul activităților dedicate proiectului “Music to decrease inequality at school”, la care au participat câte patru profesori și șase elevi din cele șase țări partenere: Grecia, Italia, Lituania, Portugalia, România și Turcia. Din echipa Școlii Gimnaziale ”Mihai Eminescu” din Brăila au făcut parte profesor Lidia Nistor – coordonator de proiect, profesorii Laura Buteseacă, Camelia Stoian și Ileana Savu, alături de elevi din ciclul gimnazial: Bolovan Maria Denise de la clasa a VII-a A,  Stan Ioan de la clasa a VII-a A, Gavaz-Nicolae Nicolas (n.red. Membru si al Comunității Grecești din Brăila – fericită coincidență!) de la clasa a V-a A, Lupu Gheorghe de la clasa a VI-a A, Paraschiv Cosmina de la clasa a VII-a B și Gurgu Maria Mădălina de la clasa a VI-a C, elevi dotați cu aptidudini muzicale deosebite și posesorii unui nivel avansat de comunicare în limba engleză, necesar pentru a facilita dialogul într-un grup internațional de elevi.

Coordonatorul brăilean de proiect – Lidia Nistor, ne oferă câteva date din perioada vizitei grecești.  f 1

              Oraș cosmopolit, capitală culturală de prim rang a Greciei antice și moderne, Thessaloniki are o istorie milenară, cu rădăcini în perioada elenistică. În spiritul clasicității elene, manifestările muzical-educative au exprimat întoarcerea la tradiție atemporală, la valori perene ale culturii. Leitmotivul etapei grecești a proiectului s-a concentrat pe stiluri muzicale și instrumente tradiționale ale fiecărei țări. Scena Conservatorului din localitate, instituție de înalt prestigiu și recunoaștere, a celebrat în această săptămână ritmuri însuflețite și tinere, cântate sub bolta sa de voci emoționate, dar sincere și luminoase, care au dăruit publicului acorduri prețioase. A fost un spectacol al interpretărilor sensibile, mai puțin al virtuozităților pedante. Echipa României, sub dirijarea profesoarei Laura Buteseacă, s-a remarcat printr-un recital coral deosebit, un aranjament pe patru voci, pe melodiile unor compozitori de renume.

 Un prim moment emoționant și emblematic a fost întâlnirea de început de drum, la care s-au schimbat impresiile inițiale, s-au consolidat relații de camaraderie și respect înnodate anterior, în etapa portugheză și s-au elaborat obiectivele principale ale activităților propuse. Pe parcursul  întrunirilor de lucru s-au discutat aspecte tehnice ale organizării, precum și abordarea genurilor muzicale ale mobilităților ulterioare, în paralel cu fixarea unor repere interdisciplinarare în curriculumul proiectului. Vizionarea materialelor pregătite de reprezentanții fiecărei țări a fost însoțită de mesajele entuziaste ale vorbitorilor, menite să promoveze, prin sunet, imagine sau chiar animație, specificul muzical al patriei sale.

Mai presus de identitatea națională și sistemul educativ pe care îl reprezintă, participanții s-au apropiat, sub semnul toleranței și al respectului pentru diversitate, unul dintre obiectivele principale ale proiectului. Suma realizărilor și impactul activităților desfășurate pot fi sintetizate în câteva idei principale, dar acestea reușesc mai greu să cuprindă întreaga dimensiune umană a proiectului. Avantajul colaborării s-a observat prin valorificarea identității culturale, a personalității unice  a fiecărui elev și cadru didactic, căruia i s-a oferit oportunitatea de a dezvolta prin muzică un limbaj aparte, aflat deasupra prejudecăților și segregărilor de orice criteriu,  un limbaj câștigat și pus în comun, spre beneficiul tuturor. Elevii  au  creat împreună o lecție de armonie  și  reușit să demonstreze, sub îndrumarea organizatorilor și ai dascălilor muzicali, că originea, statutul social sau pregătirea școlară nu pot împiedica afirmarea relațiilor de prietenie dintre cetățenii Uniunii Europene.

          Esența sufletului grec, deschis, generos și dinamic și-a făcut simțită prezența în atitudinea gazdelor, în detaliile organizării și în asistența permanentă care a fost acordată, cu mult tact, în orice situație. Profesorii școlii gazdă au stat la dispoziția vizitatorilor, cu informații specializate despre istoria localității, un adevărat muzeu al artei bizantine și un patrimoniu arhitectural de valoare universală. Acest aspect a înlesnit ca vizita de studiu în perimetrul istoric al Thessalonikului, dar și în împrejurimi, să devină extrem de captivantă și relevantă pentru simțul apartenenței la o comunitate vastă, bogată în influențe și moșteniri extinse pe tot continentul european, de la care ne revendicăm apartenența. Etapa următoare, care se va desfășura în luna aprilie, în Lituania va aduce cu siguranță o nouă paletă de experiențe muzicale plăcute, pe fondul apropierii de alte mentalități, obiceiuri, culturi.

2 gânduri despre „Scoala „Eminescu” Braila, vizita Erasmus+ in Grecia”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.