Concursul naţional „Istoria noastră văzută prin ochii cititorilor români” 2016


*Organizat de Şcoala Gimnazială „Mihai Viteazul” Brăila, ediţia a V-a *Au participat 280 de elevi din 25 de județe *A cuprins, deopotrivă, si un simpozion pentru cadrele didactice 

 

Concursul Naţional „Istoria noastră văzută prin ochii cititorilor români” din proiectul omonim derulat de Şcoala Gimnazială „Mihai Viteazul” Brăila a ajuns la a V-a ediție; motto:”Cunoaşte-ţi istoria pentru a te recunoaşte ca popor!”

Coordonatori proiect: prof. Aurelia Ion – inspector şcolar Educaţie permanentă, prof. Raluca Violeta Marica – inspector şcolar, Daniela Stroe – profesor Limba şi literatura română la Şcoala Gimnazială „Mihai Viteazul” Brăila, Adelina Mihai – profesor de istorie la Şcoala Gimnazială „Mihail Sadoveanu” Brăila și Mihai Liviu Negoiţă – profesor de istorie la Şcoala Gimnazială Plopu, judeţul Brăila.

simpozion         Au fost patru activităţi în proiect: 1) lansarea Proiectului Naţional „Istoria noastră văzută prin ochii cititorilor români”, ediţia a V-a; 2) Simpozionul Naţional “Gânduri şi simţiri prin fapte, cultură şi valoare naţională oglindite în presă, istoriografie şi în literatură din perspectiva Primului Război Mondial” – simpozion pentru cadre didactice din România (https://brailachirei.wordpress.com/2016/01/31/simpozion-national-la-scoala-gimnaziala-mihai-viteazul-braila/); 3) Concursul Naţional „Istoria noastră văzută prin ochii cititorilor români” – concurs naţional pentru elevii din România finalizat in ultimele zile ale lunii mai 2016; 4) „Culoare locală, determinare naţională”- pagini de cultură şi istorie locală, respectiv publicare de carte cu toate materialele realizate în acest proiect.

Argumentul proiectului este solid și cele patru reușite demonstrează că au fost atinse obiectivele acestuia, iar scopul general confirmă valoarea oamenilor care și-au adus aportul de-a-lungul anilor: „…. activităţi care să permită  cunoaşterea istoriei şi a literaturii noastre, oferindu-le elevilor şi dascălilor posibilitatea de a se exprima liber, de a  emite judecăţi de valoare bazate pe argumente puternice, veridice, de a confrunta date, evenimente din surse diferite şi de a scoate la iveală aspecte nedescoperite  sau slab reprezentate, mai ales în manualele şcolare, ceea ce le permite conturarea unor noi orizonturi de viziune  corectă şi clară asupra culturii şi spiritualităţii româneşti”.

La concurs au participat 280 de elevi din 25 de județe la etapa a III-a (Concurs de portofolii), finală, nu înainte de a trece prin celelalte două: etapa I  – Concurs de creaţie „Primul Război Mondial – personalităţi şi evenimente locale” cu Secţiunea I – realizarea de către elevi a unor eseuri, referate, comunicări ştiinţifice pe tema dată; Secţiunea a II-a – fotografie/ desene/ picturi – format A4, miniaturi realizate de elevi pe tema dată; etapa II – Concurs „Valoarea se recunoaşte, nu se citeşte! – Oameni dincolo de cuvintele Primului Război Mondial!” – portofoliu (fotografii, documente, interviuri etc.) referitor la eroi locali/soldaţi, participanţi la Primul Război Mondial care reprezintă adevărate simboluri umane. simpozion id

La secțiunile concursului, echipa inimoasă care a jurizat lucrările „continuă tradiția cu stoicism și crede cu tărie în reușita acestor elevi minunați ce au demonstrat că nu au uitat istoria, iar limba română este cea care unește sufletele în cuget și în simțiri” (aprecierile unuia dintre organizatori). Juriul: prof. Mihai Liviu Negoiţă de la Şcoala Gimnazială Plopu – preşedinte, prof. Daniela Caranfil de la Școala Gimnazială Chiscani, prof. Aurelia Popescu de la Școala Gimnazială Valea Cânepii, prof. Ionelia Lungu de la Școala Gimnazială Însurăței, prof. Ionica Goglinache de la Școala Gimnazială Gropeni, prof. înv. primar Mihaela Florenţa Ferescu de la Școala Gimnazială “Mihai Viteazul” Brăila, prof. înv. primar Dana Violeta Bădără de la Școala Gimnazială “Mihai Viteazul” Brăila. prof. Iulia Adelina Mihai de la Școala Gimnazială “Mihail Sadoveanu” Brăila.

       Palmares – toate premiile şi menţiunile in materiale REZULTATE ESEURI si REZULTATE_DESEN_FOTOGRAFIE_MACHETE_PORTOFOLII (click pe documente in format DOC pentru detalii)

Secţiunea I

Grigoraș Ana Maria de la Școala Gimnazială nr. 30 BrasovGurea Mihai, Olteanu Alexandra, Dumitrache Liviu de la Liceul Pedagogic ,,Spiru Haret‟ Focșani – premiul I

Secţiunea II

Cătrună Giulia de la Școala Gimnazială 133, Sector 4, București, Clipici Elena Emilia de la Școala Gimnazială „Andrei Șaguna” Șura Mare, jud. Sibiu, Moșuț Camelia, Zagan Anastasia de la Școala Gimnazială nr. 30 Brașov, Nan Gabriela de la Școala Gimnazială Slimnic, Păun Andreea de la Liceul Pedagogic ,,D. P. Perpessicius‟ Brăila, Pintea Iulia de la Școala Gimnazială Şişeşti, Maramureş, Robu Daria Maria, Școala Gimnazială 133, Sector 4, București – premiul I 

Secţiunea II Poezii 

Cotfas Miruna Cristina de la Școala Gimnazială nr. 30 Brașov – premiul I 

Secţiunea Desen 

Paraschiv Elena Gabriela de la  Liceul Pedagogic ,,D. P. Perpessicius‟ Brăila, Maravela Cristian de la Școala Gimnazială Specială Tichiliești, Anghel Dragoș Dănuț de la Școala Gimnazială „Mihail Sadoveanu” din Galați, Bodnariu Ana de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” din Bistrița – premiul I

Secţiunea Fotografie

Amăriuței Andreea de la Școala Gimnazială 133, Sector 4, București – premiul I

Secţiunea Portofolii

Liceul Pedagogic „Spiru Haret’ Focșani, Școala Gimnazială nr. 30 Brașov premiul I
Parteneri în proiectul „Istoria noastră văzută prin ochii cititorilor români”: Muzeul de Istorie „Carol I” Brăila, Muzeul “Paul Păltănea” Galaţi, Biblioteca Judeţeană „Panait Istrati” Brăila, revista de cultură și informație „Brăila Chirei” (https://brailachirei.wordpress.com/) , Asociaţia Părinţilor, Profesorilor şi Elevilor de la Şcoala cu clasele I-VIII „Mihai Viteazul” Brăila și SC Fenster System SRL Brăila. Partener permanent – care a susținut întregul demers de includere aconcursului în CAEN, conform adresei din Nr. 28269/11.03.2016 – este Inspectoratul Școlar Județean Brăila.
Elevii au fost recompensați și cu premii în cărți (de la Editura Istros a Muzeului de Istorie „Carol I” Brăila – manager Ionel Cândea, de la edituri din ţară prin intermediul Bibliotecii Judeţene „Panait Istrati” Brăila – manager Dragoș Adrian Neagu), aceasta fiind o dovadă vie a generozității, dar și o pledoarie pentru cultura din noi.

Sunt oameni pe care ni i-am apropiat prin seriozitate și sensibilitatea mesajului tuturor acțiunilor întreprinse din suflet, dar nu vom uita nicicând punctul de pornire, deoarece orice lucru valoros cere răbdare, efort, dăruire și multă pasiune. Sunt zile în care vrem să ne oprim, pentru că ne sufocăm, dar nu putem totuși, pentru că inima noastră este acolo, lângă sufletul literaturii istoriei și sufletul istoriei literaturii. Pare un simplu joc de cuvinte, însă pentru cei inițiați reprezintă adevărul spus din perspectiva noastră. Mulțumim, din suflet, pentru toți cei care ne-au fost alături încă de la debut și au crezut în noi, dovadă fiind numărul aflat în creștere de la un an la altul. Istoria se scrie cu sufletul, iar literatura îi este cel mai bun tovarăș, un partener pe care se poate baza, indiferent de situație. Să  învățăm a iubi tot ceea ce este valoros, frumos și drag nouă, pentru că un lucru făcut din inimă va rămâne mereu, undeva, acolo, și nimeni nu îl va uita. Se spune că timpul nu iartă nimic, dar poate șterge totul„, subliniază inițiatorii.

Anunțuri

Lasă un comentariu

Niciun comentariu până acum.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s