Ziua universala a IEI, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei


*Expozitie deschisă în perioada 24 iunie – 17 iulie 2016

afis expo IE          Cu ocazia Zilei Universale a Iei, Muzeul Etnografic al Transilvaniei vernisează „Original și revival. Cămașa tradițională de altădată și ipostazele sale contemporane” – în data de 24 iunie 2016, ora 13.00 – o expoziție care abordează, în paralel, problema respectării statutului piesei originale de port și problema cultivării tradiției în costum prin replici și piese de inspirație tradițională. Pe lângă cămășile originale, de mare vechime, din patrimoniul Muzeului Etnografic al Transilvaniei, publicul vizitator va avea ocazia să vizioneze pentru prima oară și o selecție de cămăși femeiești realizate în prezent, de către persoane provenind din medii profesionale foarte diferite, având însă ca numitor comun pasiunea pentru ie, curiozitatea și tenacitatea în lucru. Piesele expuse în cadrul expoziției oferă vizitatorilor o incursiune în timp și spațiu și, în același timp, o experiență estetică memorabilă. Expoziția va fi deschisă în perioada 24 iunie-17 iulie 2016, la sediul Muzeului Etnografic al Transilvaniei, str. Memorandumului nr. 21.

* * *

În cadrul portului tradițional românesc femeiesc, cămașa a constituit întotdeauna piesa principală: a păstrat de-a lungul unei perioade lungi elemente arhaice (elemente de croi, tehnici de decorare, ornamentică); a marcat apartanența comunitară printr-o unitate structurală și decorativă clară în cadrul diferitelor zone etnografice; a evidențiat în cel mai înalt grad (prin calitatea materialelor și a execuției) statutul social-economic și personalitatea purtătoarei. Numită local ie, cămeșe, spăcel, ciupag etc., ea a intrat în conștiința publică cu prima denominație, devenită generică. În ultimii ani, remarcăm o revitalizare a acestei piese de vestimentație în noi ipostaze, grupurile „de acțiune” formate pe rețelele de socializare, șezătorile organizate în diferitele orașe ale țării întrunesc mii de persoane interesate, pasionate de frumos, de trecut, multe dintre ele confecționându-și propriile ii.

N.aut. (Armanda Filipine, revista de cultura si informatie Braila Chirei) De remarcat si faptul ca in multe, prea multe locuri in tara se vand ii care nu respecta formulele de arta traditionala asa cum le confirma traditia. A se ocoli, daca doriti sa va imbracati cu o ie cat de cat autentica, (macar) iile care sunt cu mancea scurta, cele cu motive stantate, cele din materiale sintetice…

Anunțuri

Lasă un comentariu

Niciun comentariu până acum.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s