Mesaje oficiale de condoleanțe la încetarea din viață a actorului Radu Beligan


*Radu Beligan (14 decembrie 1918, Galbeni/ Filipeşti, Bacău – 20 iulie 2016, Bucureşti) *Va fi înmormântat sâmbătă, 23 iulie 2016, la Cimitirul Bellu

Beligan foto Lazar Dinu        Actorul Radu Beligan (colaj foto de Lazăr Dinu) a plecat dintre noi miercuri, 20 iulie 2016. Conform unui comunicat al Spitalului de Urgenţă Elias din Bucureşti unde actorul fusese internat din 15 iulie, „încă de la internare starea sa era una de degradare biologică progresivă, dată fiind vârsta foarte înaintată; pe perioada internării, pacientul a beneficiat de o monitorizare strictă a funcţiilor vittale şi a confortului fizic şi psihic adecvate„.

Corpul neînsuflețit va fi depus sâmbătă, 23 iulie 2016, între orele 10 – 13, în Foaierul Sălii Mari a Teatrului Național ”I. L. Caragiale” (TNB), al cărui director a fost între 1969 – 1990, pentru un ultim omagiu. Înmormântarea va avea loc în aceeași zi la Cimitirul Bellu.

Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj de condoleanțe prin intermediul reţelei Facebook:

Viața este o scenă, spunea Shakespeare. Astăzi, Radu Beligan, întruchiparea desăvârșită a actorului, a omului de teatru, părăsește această scenă. Prin energia dedicată publicului de-a lungul întregii sale vieți, ne-a lăsat un mesaj fundamental: nimic nu se poate construi fără dăruire, credință în valorile fundamentale ale umanității și fără iubire. Aplauzele publicului i-au fost cel mai drag cântec și imbold, fie ca ele să-i însoțească memoria în posteritate. Ne vom aminti de Radu Beligan la fiecare coborâre și ridicare de cortină. Dumnezeu să vă odihnească, Maestre!”

Mesajul de condoleanțe al premierului Dacian Cioloș:

Radu Beligan părea nemuritor – acesta a fost primul gând pe care l-am avut când am aflat de plecarea dintre noi a marelui maestru al teatrului românesc, figură emblematică a acestuia mai mult de jumătate de secol. Era firesc ce-am simțit, pentru că talentul, rezistența, forța interioară, energia și echilibrul actorului păreau proiectate, magic, pe un fundal din afara timpului. E limpede că nemurirea și magia maestrului Beligan rămân neatinse, după 75 de ani de carieră în teatru, film, televiziune și radio, peste 80 de roluri și, cel mai important, casa încăpătoare pe care și-a făcut-o în sufletul fiecăruia dintre noi, cei care am avut o viață mai frumoasă grație artei lui – spectatorii. Ceea ce încununează, însă, tot ce a lăsat publicului său și României Radu Beligan este imaginea unei vieți împlinite, în slujba artei, a umanității – și asta aduce multă speranță, spunând ceva esențial despre omul Beligan. Îmi pare rău că a plecat dintre noi Radu Beligan, îmi pare rău de imensul loc gol lăsat de el în tărâmul teatrului, sunt alături cu gândul de cei care îl regretă și le transmit condoleanțe sincere. Odihnă în pace maestrului Beligan și fie ca imaginea sa de om împlinit și artist desăvârșit să dăinuie și să inspire peste generații„.

Pe site-ul UNITER (http://www.uniter.ro/) a fost postat următorul anunț:

         „Cel mai longeviv actor aflat în activitate pe scena de teatru, Radu Beligan a încântat cu şarmul său inconfundabil timp de 79 de ani spectatorii care, după cum spunea Maestrul, <m-au făcut ceea ce sunt>. Un actor unic, mentorul a zeci de generații, idolul a mii de spectatori, un adevărat simbol al artei teatrului, Radu Beligan a trăit pentru meseria lui, punând Teatrul pe primul plan. Un artist complet: actor de teatru, film şi radio, regizor, scriitor, profesor universitar, director de teatru, preşedinte de onoare al Institutului Internaţional de Teatru, membru al Academiei Române, Radu Beligan este o personalitate a Teatrului Mondial. Ne va rămâne mereu în amintire cu zâmbetul său dulce-amărui… Dumnezeu să îl ierte!

               * * *

Radu Beligan a fost actor de teatru si film/ radio, eseist, a regizat și a fost director la TNB, dar și la Teatrul de Comedie între 1961 – 1969 (CV complet Radu Beligan aici – click pe document, preluat de pe pagina web a TNB, in format PDF pentru detalii). Are patru copii Lamia – actriță, Anamaria – scriitoare, Raluca, Alexandru. A fost căsătorit de trei ori, prima soție fiind actrița Nineta Gusti. In 2004 a fost ales membru de onoare al Academiei Române; în perioada predecembristă a fost membru al Comitetului Central al Partidului Comunist Român, a făcut parte din Marea Adunare Națională.

Reclame

Lasă un comentariu

Niciun comentariu până acum.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.