Elevi, profesori și părinți cer Guvernul revenirea la decontarea integrală a navetei elevilor


*Masura ar trebui să ajute si la scăderea abandonului scolar, după cum afirmă solicitantii – Consiliul Național al Elevilor, Asociația Elevilor din Constanța, Asociația Elevilor din Bacău, Consiliul Tineretului din România, Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Națională a Asociațiilor de Părinți – Învățământ Preuniversitar 

 

100_0956 premianti la Scoala Movila Miresii       Guvernul României  a fost rugay să adopte, în cel mai scurt timp, o Ordonanță de urgență prin care să revină la decontarea integrală a navetei elevilor care studiază în altă localitate decât cea de domiciliu. Solicitarea a fost semnată de Consiliul Național al Elevilor, Asociația Elevilor din Constanța, Asociația Elevilor din Bacău, Consiliul Tineretului din România, Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Națională a Asociațiilor de Părinți – Învățământ Preuniversitar.

            „În august 2013, Guvernul României a adoptat Ordonanța Guvernlui nr. 29/2013, prin care a plafonat naveta elevilor la 26 lei/ 3 km + 2 lei/ km. În urma acestei decizii iresponsabile, peste 35.000 de elevi din România au abandonat școala, din lipsa banilor pentru a face naveta între localitatea de domiciliu și școală.Înainte de momentul în care decontarea navetei a fost plafonată, în țara noastră exista un număr de 198,941 de elevi navetiști, într-un singur an numărul acestora scăzând la 163,872, cauza vizibilă fiind lipsa banilor pentru asigurarea costurilor de transport. Prin Strategia Europa 2020, România și-a asumat că va reduce abandonul școlar la 11,3 %, până în anul 2020. În prezent, situația este paradoxală, măsurile luate de statul român fiind de natură să crească părăsirea timpurie a școlii, în niciun caz să o reducă. Înaintea plafonării navetei, rata abandonului școlar era de 17,4 %, până în anul 2016 aceasta crescând cu aproximativ 2%, în prezent fiind de 19,1 %, a treia cea mai mare valoare din Uniunea Europeană. În momentul de față elevilor le este decontat aproximativ 20-25% din costul abonamentului. Măsura decontării parțiale a navetei este neconstituțională raportat la art. 32, alin. (4) din Constituția României, care consacră gratuitatea învățământului de stat. Este regretabil că, în anul 2016, într-o țară membră a Uniunii Europene, există elevi care nu pot finaliza învățământul obligatoriu, întrucât Guvernul României a decis să pună în sarcina elevului și părinților peste 75 % din costurile necesare pentru a ajunge din localitatea de domiciliu la școală. În concluzie, reprezentanții elevilor, tinerilor, cadrelor didactice și parinților din România solicită Prim-ministrului României, domnul Dacian Cioloș, și Guvernului României să trateze cu prioritate și diligență maximă problema elevilor care nu sunt integrați în sistemul de învățământ, din cauza lipsei banilor pentru a ajunge la școală. De aceea, considerăm că se impune adoptarea în regim de urgență, până la începerea anului școlar 2016 – 2017, a unei Ordonanțe prin care să fie abrogat art. 15 din OG nr. 29/ 2013, astfel încât elevilor din România, care studiază în altă localitate decât cea de domiciliu, să le fie decontate în integralitate costurile aferente navetei.

 

Semnatari: Consiliul Național al Elevilor – Vlad Ștefan, președinte;

Asociația Elevilor din Constanța – Constantin-Alexandru Manda, președinte; Asociația Elevilor din Bacău – Gabriel-Dragoș Cazan, președinte; Consiliul Tineretului din România – Mihai Dragoș, președinte; Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” – Marius-Ovidiu Nistor, președinte; Federația Sindicatelor Libere din Învățământ – Simion Hancescu, președinte; Federația Națională a Asociațiilor de Părinți – Învățământ Preuniversitar – Iulian Cristache, președinte”.

       Foto din arhiva revistei de cultura si informatie Braila Chirei de la premierea unei editii a Concursului judetean de desen „Culorile Baraganului’ organizat si desfasurat la Scoala Gimnaziala Movila Miresii, judet Braila.

Reclame

Lasă un comentariu

Niciun comentariu până acum.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.