Festivalul de Film Istoric de la Râşnov 2016, ultimele zile


*Editia a opta cu filme, dezbateri, concerte, dar si cu un interesant program de refacere a unor zile si nopti medivale, in cort, pentru doritorii de aventuri adevărate

poster_ffir_2016         Festivalul de Film Istoric de la Râşnov (FFIR – http://www.ffir.ro/) se finalizează in 7 august 2016, după 10 zile pline de evenimente: „subiecte relevante, filme deştepte, lectori carismatici, public inteligent, dezbateri memorabile, concerte sofisticate, clădiri venerabile, cântări exuberante în aerul noptilor carpatine, expoziţii, standuri de cărţi”, cum imbie gazdele pe site-ul manifestării. Peste 40 de producţii cinematografice, al căror subiect urmăreşte temele principale ale ediţiei, sunt prezentate pe ecranul cinematografului „Amza Pellea” şi pe cel în aer liber din Piaţa Unirii şi Grădina Cetăţii.

De asemenea, concomitent pasionatii de istorie pot sa retrăiescă, pe viu, clipe aproape la fel ca in epoca medieval: „Te-ai întrebat cum îşi petreceau sfârşitul de săptămână ostaşii Cetăţii Râşnov? Împreună cu patru prieteni, poţi pune stăpânire pe cetate într-un cort din cele şase corturi pregătite în cetate„, imbie organizatorii. Corturile se închiriază, iar echipa de reconstructie medievală (voluntari pasionati si ei de istorie si meserii, cu croitor, bucatar, specialisti in meserii stravechi) se ocupă de toate detaliile.  noapte istorica Rasnov

Costin Soare, 9 iul 2016      Claudia Codreanu, chitaristul Costin Soare (l-am aplaudat si noi, la Filarmonica „Lyra – Cavadia” in splendidul spectacol spaniol din 9 iulie 2016; foto de Armanda Filipine, revista de cultura si informatie Braila Chirei) şi Simona Bondoc au fost protagonist in programul unei zile de festival. Alt eveniment, în care a evoluat si cellistul Attile Szabo Jr., a fost  spectacolul-colaj „Istorisirile unei Regine” inspirat din cartea de poveşti ale Reginei Maria a României; la Biserica Evanghelică a fost un concert comemorativ Cervantes 400 cu muzică spaniolă din ultimele şapte secole. Una dintre debateri a fost despre Thomas More si Georges Danton; au vorbit Thoader Paleologu si Sever Voinescu.

FFIR a apărut în anul 2009 din dorinţa valorificării unui capitol important al cinematografiei locale şi mondiale, dar şi din nevoia de a produce în spaţiul public românesc discuţii despre teme al căror impact temporal depăşeste efemeritatea clipei. S-a născut astfel un eveniment unic pe piaţa culturală românească în care Istoria şi Filmul Istoric stârnesc gânduri şi pasiuni, informează şi emoţionează, ridică întrebări şi dezbate răspunsuri. O întamplare proaspată şi relaxată, care înţelege să mixeze în chip firesc rigoarea şi umorul„, afirmă organizatorii.

Reclame

Lasă un comentariu

Niciun comentariu până acum.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.