Final de proiect Erasmus+ pentru Școala Gimnazială ,,Mihail Sadoveanu’’ Brăila, România


*,,Save the earth – to be here tomorrow’’ a fost proiectul, derulat începând cu septembrie 2014 si în care au fost partenere organizații școlare din Turcia (coordonator european), România, Lituania, Bulgaria, Polonia și Spania

 

Școala Gimnazială ,,Mihail Sadoveanu’’ din Brăila a beneficiat, în perioada 1 septembrie 2014 – 31 august 2016, de un grant pentru proiectul „Save the earth – to be here tomorrow” cu numărul de referință 2014-1-TR01-KA201-011361_4, proiect finanțat de Comisia Europeană, prin programul Erasmus+, Acțiunea KA2, parteneriate strategice doar intre scoli, prin Agentia Națională de Programe Comunitare și Dezvoltare Profesională. Proiectul s-a derulat  pe perioada a doi ani prin implicarea a 6 școli: Mehmet Çekiç Ortaokulu, Ankara din Turcia, coordonator european (www.savethetomorrow.com); Școala Gimnazială ,,Mihail Sadoveanu’’ Brăila – România (pagina speciala a proiectului la www.mihailsadoveanu.org/); Kaunas Versvu Secondary School, Kaunas – Lituania; General Secondary School „Vasil Levski”, Dolni Chiflik, regiunea Varna – Bulgaria; Ies L’Allusser, Mutxamel (Alicante) – Spania; Gimnazjum nr. 2 IM. Jana Pawla II UL. Zacisze 1, 67-400 Wschowa – Polonia. 1

Limba de comunicare a fost limba engleză „ceea ce a condus la îmbunătățirea și exersarea competentelor în lb. engleză, iar materialele elaborate pentru reuniunile și diseminările de proiect au contribuit la dezvoltarea și exersarea competențelor TIC„, afirma membri din echipa braileana de proiect la finalul lui.

2
vizita la Biblioteca Judeteana „Panait Istrati” Braila

Scopul proiectului: elevii noștri să fie conștienți de importanța cercetării, inovării și competitivității pentru a dezvolta abilități și competențe la un nivel care sa-i echipeze pentru viața profesională. Obiectivele proiectului: reducerea consumului excesiv de apă și energie pentru un viitor sustenabil; cresterea gradului de constientizare privind consumul excesiv , responsabilitati comune, solutii pentru problemele de mediu; exersarea abilitatilor de cercetare si inovare in stiinte; dezvoltarea imaginatiei si gandirii critice a elevilor; imbunatatirea competentelor IT si de limba engleza; dezvoltarea spiritului de lucru in echipa; dezvoltarea competentelor sociale,de cooperare, respect fata de ceilalti„.

S-au derulat toate activități de organizare și coordonare necesare celor 2 ani de proiect, de la stabilirea echipei de elevi și – cu implicarea părinților și profesorilor, a altor elevi, stabilirea sarcinilor, rolurilor și responsabilităților, colectarea de informații pentru coordonatorul european (Turcia), stabilirea schemei Gantt a proiectului, promovarea permanentă a proiectului „Save the earth – to be here tomorrow” (în școală prin panourile Erasmus+, banner, în mass-media, în comunitate), tehnoredactarea, administrarea, centralizarea și analiza rezultatelor din prechestionare, chestionare periodice și finale; s-a comunicat permanent cu partenerii europeni pe eTwinning, pagini pe Facebook (WE ARE A HARDWORKING TEAM și ,,Save the Earth – to be here tomorrow’’), email, skype și la reuniunile de proiect. Au fost organizate expoziții de logo, postere, foto3D, machete și costume reciclabile, drama show, pantonim show, picturi murale, întâlniri cu reprezentanți ai comunităților din România, Turcia, Bulgaria, Polonia, Spania, Lituania.

          S-au organizat reuniunile transnaționale: in Spania, 24 – 28 noiembrie 2014 (https://brailachirei.wordpress.com/2014/12/05/scoala-sadoveanu-braila-in-spania-prima-intalnire-de-proiect-erasmus/), in Romania, Braila, la Scoala Gimnaziala ,,Mihail Sadoveanu’’, 23 – 27 martie 2015 (https://brailachirei.wordpress.com/2015/03/29/la-scoala-sadoveanu-braila-vizita-partenerilor-din-proiect-erasmus/), in Turcia la Ankara, 24 – 29 mai 2015 (https://brailachirei.wordpress.com/2015/06/07/scoala-sadoveanu-braila-vizita-erasmus-in-turcia/), in Lituania la Kaunas, 4 – 9 octombrie 2015 (https://brailachirei.wordpress.com/2015/10/19/scoala-sadoveanu-braila-la-reuniunea-de-proiect-erasmus-in-lituania/), in Polonia, 13 – 18 martie 2016, in Bulgaria la Varna , 6 – 10 iunie 2016 (https://brailachirei.wordpress.com/2016/03/26/scoala-sadoveanu-braila-vizita-erasmus-in-polonia/).

Pagini pe reteaua de socializare Facebook:

WE ARE A HARDWORKING TEAM: https://www.facebook.com/groups/403776749778002/

Save the Earth – to be here tomorrow: https://www.facebook.com/groups/288658961323749/

Salvati Pămantul! Sa fim si maine aici! : https://www.facebook.com/groups/828062737292894/

Pagina Trip Advisor Wow: https://apps.facebook.com/tripwow

Organizarea ședințelor transnaționale de proiect a urmărit subiecte în concordanță cu conținuturile si cu obiectivele proiectului: managementul și implementarea proiectului, analiza și evaluarea demersului și calității activităților din proiect, importanța monitorizării si diseminării in scopul atingerii obiectivelor si producerii de rezultate, implementarea activităților planificate; strategii de evaluare și autoevaluare la nivelul parteneriatului : procese verbale, minute; metode și instrumente de monitorizare a progresului proiectului: raport intermediar, chestionare; impactul proiectului asupra grupului țintă, succesul, progresul sau eventuale probleme; metode pentru gestionarea riscurilor, existența unui plan de asigurare a vizibilității proiectului;Schimb de bune practici între școlile partenere prin împărtășirea strategiilor, experiențelor didactice și manageriale, prin participarea la momente în demersul didactic și schimb de portofolii cu proiecte didactice, fișe, teste pentru îmbunătățirea calității procesului didactic; identificarea, testarea şi îmbunătăţirea tehnicilor de predare pe modelul Curriculumului European; organizarea și coordonarea seminariilor pentru diseminare reuniuni, activități, materiale elaborate ( ex. ,,Harta consumului de apă și energie la nivel de parteneriat europen’’, „Studiu de cercetare privind consumul de apă și energie acasă și la școală’’), comunicare informații și prezentare de rezultate pentru elevi, părinți și profesori.

        Echipa braileana de proiect: prof. Urse Florena Cornelia – coordonator proiect, prof. Casănaltă Simina, prof. Constantin Mihaela, prof. învatamant primar Ionașcu Liliana, prof. înv. primar Voicu Nora Daniela .                                                                    

Rezultatele proiectului au fost benefice pe mai multe planuri: impact asupra elevilor – creșterea motivației elevilor pentru științe și formarea abilitatilor de cercetare si inovare; impact asupra părinților – dobândirea competențelor de bază pentru un consumator bine educat; impact asupra profesorilor – o contribuție mai mare la dezvoltarea profesională; impact asupra comunității – imagine pozitivă a școlii in comunitate; impact asupra școlii – diversificarea Curriculumului școlar la decizia școlii, creșterea oportunităților de a impartăși experiențe; impact European – colaborare, comunicare eficientă intre școli din Europa, creșterea dimensiunii europene, Invățarea de noi metode și tehnici de predare și evaluare. Dimensiunea europeană a tuturor reuniunilor de proiect desfășurate în țările partenere, a oferit oportunități in context European  cu vizarea următoarele obiective specifice: compararea sistemelor de invătământ, dezvoltarea compețentelor TIC, progres in comunicarea in limba engleză, creșterea motivației elevilor pentru știintele exacte, dobândirea abilităților de bază pentru un consumator bine educat cu privire la consumul de apă și energie, schimb de bune practici manageriale și pedagogice și dezvoltarea tehnicilor de predare și a metodelor centrate pe elev pentru imbunatătirea calității educației, implicarea unui număr mare de elevi in toate activitățile proiectului, promovarea respectului reciproc dintre parteneri, cât și descoperirea tradițiilor si a diversității culturale„, apreciaza echipa de proiect prin vocea Florenei Urse.    

Foto din vizitele de proiect mentionate; in foto stanga, Mihaela Constantin, Simina Casănaltă, Florena Urse.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.