Vioara lui George Enescu la sate, turneu 2016


*Un proiect Radio Romania Cultural in care este implicat violonistul Gabriel Croitoru si pianistul Horia Mihail *In perioada 9 septembrie – 1 octombrie 2016, celebra vioara Guarnieri va rasuna in Alba Iulia, Campia Turzii, Mihail Kogalniceanu in judetul Constanta, Slatina, Pitesti, Aninoasa in judet Dambovita, Bucuresti, Deva 

A 5-a editie a Turneului national „Vioara lui George Enescu’ (http://www.vioaraluienescu.ro/) la sate are loc in perioada 9 septembrie – 1 octombrie 2016. Manifestarea a fost initiata de Radio România Cultural si Asociatia Culturala Accendo in 2012. afis_vioara_2016

Program turneu 2016 (toate concertele incep la ora 19.00, cel din Cumpana la ora 16.00): 9 septembrie – Alba Iulia, in Catedrala Romano Catolica Sf. Mihail, 10 septembrie – Câmpia Turzii, la Palatul Cultural “Ionel Floasiu”, 11 septembrie – comuna Viisoara, judet Cluj, la Casa de cultura, 13 septembrie – comuna Mihail Kogalniceanu, judet Constanta, la Centrul pentru tineret „„Mihail Kogalniceanu””, 14 septembrie – Slatina la Centrul cultural “”Eugen Ionescu””, 15 septembrie – Pitesti la Sala Filarmonicii – concert cu Filarmonica din Pitesti, 16 septembrie – comuna Aninoasa, judet Dâmbovita, la Centrul Cultural Aninoasa, 18 septembrie – Bucuresti la Sala Teatrelli, 19 septembrie – Bucuresti la Sala Radio, 1 octombrie – Deva la Teatrul de Arta.

***

gabriel croitoru

Gabriel Croitoru

Gabriel Croitoru (foto) este absolvent al Liceul de Muzica „George Enescu” din Bucuersti (în 1983) la clasa profesorului Mihai Constantinescu, licentiat al Univeristatii Nationale de Muzica Bucuresti (1987) la clasa prof. Modest Iftinchi. În particular, a lucrat cu celebrul profesor Stefan Gheorghiu. A participat la cursuri de maiestrie si perfectionare sustinute de renumitii violonisti Salvatore Accardo (1982) si Zino Francescatti (1988). In 2006 a obtinut titlul de Doctor în muzica la Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti, îndrumator prof. univ. dr. Octavian Lazar Cosma, cu teza „Pablo Sarasate – Virtuozitate interpretativa si fantezie componistica”, iar din 2008 violonistul Gabriel Croitoru a câstigat dreptul de folosinta si de a cânta pe vioara Guarnieri.

horia-mihail

Horia Mihail

Vioara pe care canta in turneu Gabriel Croitoru a apartinut lui George Enescu; este un Guarneri, cu numele Guarneri del Gesu – supranumita si “”Catedrala”” pentru acordurile sale impunatoare. Vioara dateaza din 1731, si este semnata de Giuseppe Guarnieri. Viorile Guarnieri au fost realizate în secolele XVI-XVII de familia de lutieri Guarnieri, din Cremona. Cel mai cunoscut dintre lutierii familiei este Giuseppe Antonio Guarnieri, cunoscut ca Giuseppe del Gesu (1698 – 1744), considerat cel mai bun lutier italian, dupa Antonio Stradivari (creatorul viorilor Stradivarius).

Horia Mihail (foto) este absolvent al Colegiului de Matematică şi Fizică „Andrei Şaguna” din Braşov; după 14 ani de studii, în România, cu prof. Stela Drăgulin, la Braşov, şi prof. Constantin Ionescu-Vovu, la Academia de Muzică din Bucureşti, Mihail a urmat şi cursurile Universităţii  de muzica din Illinois unde a studiat cu Ian Hobson, obţinând după o perioadă de trei ani – în 1995 – diplomele de absolvire şi de masterat. În anul 1999, a primit şi „Artist Diploma” de la Boston University, unde a studiat cu Anthony di Bonaventura. După ce a funcţionat o perioadă de trei ani, ca lector universitar la Boston University, Horia Mihail a revenit la Braşov, în toamna lui 2002, ca solist al Filarmonicii şi membru al formaţiei „Romanian Piano Trio”, alături de violonistul Alexandru Tomescu şi celistul Răzvan Suma. Împreună, au susţinut concerte de mare succes în ţară şi în străinătate şi au realizat cinci turnee naţionale „Music ON”. Alături de violonistul Alexandru Tomescu, Mihail a fost şi protagonistul a trei turnee Stradivarius – si astfel au apărut trei CD-uri de trio, cu compoziţiilor semnate Beethoven, Mozarţ Schumann, Mendelssohn şi alte trei CD-uri Stradivarius în duo cu Alexandru Tomescu: „Encore”, „Viruoso” şi „Romantic”.

Secvente din turneul similar, din 2015, cu numarul 4

Reclame

Lasă un comentariu

Niciun comentariu până acum.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.