Colegiul Național ”Nicolae Bălcescu” Brăila, proiect în Concursul EUROSCOLA 2016


*Echipa de liceeni, de la XI A deocamdata, este coordonata de profesorii Cristian Toncea si Corina Roberta Pavel 

Colegiul Național ”Nicolae Bălcescu” (CNNB) din Brăila participă în Concursul național pentru liceeni EUROSCOLA 2016, a IX-a ediție, cu o echipă care a lucrat si în vacanța la creionarea activităților dedicate acestei interesante provocări – concurs organizat de Biroul de Informare a Parlamentului European în România (BIPE) în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice (MENCȘ). CNNB a mai participat la această competiție în anul 2007.

logo-euroscola

    proiect-euroscola-1-cnnb      Tinerii (foto cu o parte din echipa si profesorii coordonatori), de la clasa a XI-a A, Barac Maria, Bălășoiu Ioana, Constantin Cristina, Ciochină Cristian, Iorgulescu Andreea, Mocanu Alin, Moise Gabriel, Tatomir Alex, Pupezeanu Radu, Rădulescu Andrei, Sbîrnea Raluca vor lucra înscriind tematic elemente care se potrivesc temei acestei ediții care este ”Criza refugiaților într-o Europă a valorilor”. La acest nucleu inițial se vor adăuga și alți elevi în urma organizării casting-ului pentru distribuirea rolurilor în scenetă – programat pentru data de 19 septembrie 2016, la liceu. La final va trebui să se dezvolte o piesă de teatru (scenetă), cu durata de minimum 10 minute. 

Activitățile proiectului sunt coordonate de prof. Cristian Toncea – director CNNB și prof. Corina Roberta Pavel – profesor de istorie. Membrii echipei și-au împărțit deja responsabilitățile: realizarea de interviuri (cu membri ai minorităților etnice din oraș, Brăila fiind cunoscută prin caracterul ei cosmopolit din diferite timpuri.), prelucrarea materialelor, traducere, realizarea costumelor, conceperea scenariului, regizarea piesei, promovarea proiectului etc.  

Deocamdata, membrii echipei s-au documentat în privința scenariului folosind informatiile din interviurile luate persoanelor aparținând Comuniităților  etnice din Brăila (greci, evrei, bulgari, turci, rusi lipoveni, armeni). Comunicarea între membrii proiectului se realizează printr-un grup creat special pe facebook. Toate activitățile proiectului vor putea fi vizualizate pe site-ul proiectului (aflat încă în construcție, dar care va deveni în curând operabil) cnnb.ro/euroscola. 

***

 BIPE și MENCȘ au invitat toate liceele interesate să participe la concursul Euroscola 2016 – tema „Criza refugiaților într-o Europă a valorilor”. Elevii au fost invitaţi să conceapă, pornind de la o idee originală, scenariul unei scurte piese de teatru (scenetă), cu durata de 10 minute, pe o temă legată de criza refugiaților. Ei își vor asuma diferite roluri (scenariști, regizori, actori, costumieri, operatori etc.) pentru crearea scenariului, punerea în scenă a piesei de teatru cu includerea unor metode creative (muzică, dans, proiecții etc.) și filmarea punerii în scenă. Piesa de teatru va fi prezentată în public, în cadrul școlii sau într-un cadru mai larg. Pentru realizarea proiectului, organizatorii concursului au propus, orientativ, un număr de cuvinte cheie de la care se poate porni (cu recomandarea unei selecții din această listă): Uniunea Europeană, stat membru al Uniunii Europene, Parlamentul European, valorile europene, drepturile omului, criza refugiaților, Siria, solidaritate, responsabilitate comună, Centrul European de Combatere a Terorismului, combaterea terorismului, situația din Mediterana, discriminare, criza economică, intensificarea sărăciei, război, consecințele umanitare ale actualei crize a refugiaților, solicitanți de azil, integrare, integrare culturală, situația femeilor refugiate, locuri de muncă, stereotipuri, combaterea sărăciei, accesul la sănătate, educație, cultură, fonduri europene pentru integrarea refugiaților, voluntari, voluntariat, asistență alimentară, asistență de sănătate de urgență, adăpost, apă, servicii sanitare și de igienă, protecție, educație, ajutor umanitar, trecerea ilegală a frontierei, centre de primire, poziția vulnerabilă a copiilor, dreptul fiecărui copil de a fi tratat în primul rând ca un copil.

        Proiectul are următoarele obiective: o mai bună cunoaştere a Uniunii Europene și a valorilor pe care se întemeiază aceasta; creșterea gradului de conștientizare și responsabilizare a elevilor cu privire la contextul social, economic și politic european contemporan; dezvoltarea abilităţilor de comunicare ale elevilor și abilităților de lucru în echipă la elevi; dezvoltarea abilităților creative ale elevilor; realizarea și filmarea unei scurte piese de teatru (scenete)  care să evidențieze creativitatea elevilor și înțelegerea contextului propus pentru tema dată.

Reclame

Un comentariu

  1. […] Colegiul National „Nicolae Balcescu’ (CNNB) Braila s-a inscris in competitia Euroscola 2016 organizata de Parlamentul European, Biroul de Informare în Romania si Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice-România – cum deja am anuntat in revista web de cultura si informatie BRAILA CHIREI la https://brailachirei.wordpress.com/2016/09/18/colegiul-national-nicolae-balcescu-braila-proiect-in-c…. […]


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.