Festivalul Poeţilor din Balcani, ediția a X-a la Brăila


afis-fest-poeti-balcani-2016*In zilele de 23 si 24 septembrie 2016, la Biblioteca Judeteana „Panait Istrati” *Invitatii editiei sunt din Turcia *Se ofera premii, se lanseaza traditionala antologie „Balcanica”

Festivalul Poeților din Balcani 2016, ajuns la ediția a X-a, aduce la Brăila în 23 și 24 septembrie scriitori din România şi din Turcia, țara invitată.
Proiectul cultural „Festivalul Poeţilor din Balcani” a început în 2007, scopul fiind acela de a iniţia un dialog intercultural la care sa ia parte literaturile balcanice (zece propuneri), gazdele invitând în fiecare an reprezentanţi ai ţărilor din regiune pentru a-şi promova cultura şi creaţiile literare. Conform programării iniţiale, aceasta ar fi ultima ediţie a festivalului, întrucât deja au fost invitaţi scriitori din 10 ţări: Albania, Bosnia Herţegovina, Bulgaria, Croaţia (detalii la https://brailachirei.wordpress.com/2015/09/19/festivalul-poetilor-din-balcani-2015-braila-prima-zi/), Grecia, Macedonia, Muntenegru (https://brailachirei.wordpress.com/2012/08/30/in-septembrie-la-braila-festivalul-poetilor-din-balcani/), Serbia, Slovenia, Turcia.
Evenimentele din festival se desfășoară la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” – Sala „Fănuș Neagu”, deschiderea fiind vineri, 23 septembrie, începând cu ora 17.00. Manifestarea este moderată de Dragoş Adrian Neagu – directorul instituției gazdă. Alături de oaspeţii turci Firdevs Buyuykates și Hasan Ozturk participă poeți din țară și de la cenaclurile brăilene. Pe parcursul celor două zile au loc lansări de carte, recitaluri de poezie, momente muzicale, dezbateri cu referiri speciale la literatura contemporană română şi turcă.

             Se festival-poeti-1vor acorda Premiul Balcanica pentru Poezie românească, Premiul Balcanica pentru Poezie turcă, Premiul Opera Omnia, Premiul pentru traducere în limba română a poeziei din Turcia şi Premiul Bibliotecii Judeţene „Panait Istrati” pentru contribuţia la dezvoltarea teoretică a conceptului de balcanism în cultură. Organizatorii manifestării sunt Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Sud-Est (ideea a fost a unui grup de scriitori brăileni), Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila și Consiliul Județean Brăila (instituţia care finanţează). Foto stanga jos din arhiva revistei de cultura si informatie Braila Chiriei, de la o editie anterioara.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.