„Despre Bucureștii Reginei Elisabeta”, eveniment la Casa Costa-Foru


*In București, cu scriitoarea Silvia Colfescu *Joi, 6 octombrie 2016, de la 19.30 la Casa Costa-Foru

afis      Cum arătau Bucureștii cu mai bine de un secol în urmă și cine erau locuitorii orașului ce urma să fie recunoscut drept „Micul Paris”? Casa Costa-Foru împreună cu scriitoarea Silvia Colfescu (foto din arhiva Armanda Filipine, revista de cultura si informatie BRAILA CHIREI de la un eveniment la Biblioteca Judeteana „Panait Istrati’ in imagine si o acuarela semnata Vespasian Lungu) ne invită joi, 6 octombrie 2016, de la 19.30 la Casa Costa-Foru (Bucuresti, Aleea Dealul Mitropoliei nr. 7, Piata Unirii) să descoperim viața cotidiană a Bucureștiului epocii, cu strălucirile și contradicțiile sale, așa cum a fost el portretizat prin scriitura fină a Reginei Elisabeta, soția Regelui Carol I al României și cunoscută autoare a vremii sub pseudonimul Carmen Sylva. Intrarea la eveniment este liberă, în limita locurilor disponibile.

Când tânăra prințesă Elisabeth de Wied a ajuns în necunoscutul București, pentru a deveni regina unei țări care i se părea înfricoșătoare, exotică și stranie, nu știa cât de mult va îndrăgi orașul în care va locui și cât de mult va face, alături de Carol I, pentru aducerea urbei la un grad de civilizație care să-i dea dreptul la numele de „Micul Paris”. Ca regină, a fost în centrul vieții intelectuale a poporului ei, dar și alături de cei nevoiași, pe care i-a ajutat din toate puterile. Amintirile și simțămintele ei dau farmec scrierii sale „București”, una dintre prozele cele mai revelatoare dedicate Bucureștilor.
Regina Elisabeta, reputată poetă și prozatoare a vremii sub numele de Carmen Sylva, era o ființă cultivată, talentată și cu dragoste de adevăr: cuvintele ei despre București, pline de iubire pentru Capitala țării, nu ascund totuși defectele locuitorilor ori haosul aparent al traiului zilnic. Un tablou realist și strălucitor totodată, „București” de Carmen Sylva ne pune în față o oglindă în care, prin imaginea antecesorilor noștri, întrezărim imaginea noastră, a celor de azi, diferiți, dar atât de asemănători cu ei…

***

dscn9386-silvia-colfescu

Silvia Colfescu

Silvia Colfescu este cofondator și director editorial la Editura Vremea. A absolvit Institutul de Arte Plastice București și a predat desenul și istoria artei, iar în prezent este ilustrator, traducător și scriitor. Ultima carte publicată este „Mătuși fabuloase și alte istorioare bucureștene” (2013, Editura Vremea).

***

in-casa-costa-foru

In Casa Costa-Foru, foto Andrei Creanga

„Despre Bucureștii Reginei Elisabeta” este parte din seria de evenimente Costa-Foru 111 ce marchează aniversarea a 111 ani de la finalizarea construcției casei în forma sa actuală și 1 an de la prima deschidere publică a spațiului și integrarea acestuia în circuitul cultural al Capitalei. Casa Costa-Foru este un proiect independent și colaborativ de reactivare urbană a patrimoniului material și imaterial al Bucureștiului, demarat de Grupul de Inițiativă Casa Costa-Foru.

Gheorghe Costa-Foru (1820-1876) a fost ministru de externe şi primul rector al Universităţii din Bucureşti. Fiul său, Constantin G. Costa-Foru (1856-1935), a fost jurnalist, avocat şi activist pentru drepturile omului. Împreu­nă cu soţia Maria (născută Paspatti), a construit la începutul secolului al XX-lea casa din Aleea Dealul Mitropoliei nr 7. Arhitectul Alphonse de St. Omer semnează planurile clă­dirii ridicate în zona ce purta în epocă numele de Mahalaua Ecaterina. Cămin pentru cei zece copii şi urmaşii acestora, loc al efervescenţei oa­menilor şi ideilor, casa stă martor astăzi pentru vremurile prin care au trecut familia şi oraşul (din prezentarea de pe igloo.ro din articolul „Dincolo de faţade: revitalizarea casei Costa-Foru” de Iris Serban).

Reclame

Lasă un comentariu

Niciun comentariu până acum.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.