Invitație pentru elevi la Concursul de istorie locală “Orașul meu, Familia mea” 2016, Brăila, a IV-a ediție


*Inițiat de Biblioteca Județeană „Panait Istrati”; se adresează elevilor de gimnaziu și liceu* Lucrările se primesc între 17 octombrie – 10 noiembrie 2016 

Istoria face parte din viața noastră, cu bune și cu rele; ca să întelegem ce trăim, e musai să cunoaștem file de istorie locală, natională și nu numai. Cu siguranta, cea mai interesantă istorie – cu atat mai mult cu cât nu se face la școală, dar ne poate folosi, este cea a propriilor noastre familii. Așa că initiativa Bibliotecii Județene „Panait Istrati” de a promova aceste aspecte cu ajutorul unui concurs, cu premii, este binevenită. Foto cu un colaj de la o altă ediţie a competitiei brăilene.  100_8315-concurs-de-fotografii-orasul-meu-familia-mea

Aflat la a IV-a ediție, Concursul de istorie localăOrașul meu, Familia mea” se adresează elevilor de gimnaziu și liceu; este organizat de Consiliul Județean Brăila și Biblioteca Județeană „Panait Istrati”, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Brăila și Cercetașii României – Centrul Local Brăila. Este un proiectul care „își propune valorificarea patrimoniului documentar, imagistic și educarea tinerilor în spiritul respectului față de trecutul și prezentul comunității, față de valorile și tradițiile locale„, după cum subliniază Laura Caplea – purtător de cuvânt la Biblioteca „Istrati”. Festivitatea de premiere și expoziția lucrărilor va avea loc pe data de 11 noiembrie 2016, la sediul Bibliotecii Judetene “Panait Istrati” Brăila.
afis-orasul-meu       Concursul are două secțiuni: Istorie locală și Genealogii. Pentru prima secțiune se vor realiza colaje cu fotografii de familie mai vechi de 20 ani, din  colecţiile personale sau ale familiei; se admit reproduceri de fotografii cu caracter istoric sau etnografic (viaţă de familie, evenimente, costum popular, obiceiuri tradiţionale, ocupaţii, arhitectură tradiţională, industrie casnică, armată etc) din oraşul sau judeţul Brăila. Fiecare colaj fotografic va fi însoţit de următoarele date: nume prenume participant, adresa, numar de telefon, mail, școala, clasa, subiectul propus, localitatea de provenienţă, datarea imaginilor și povestea colajului cu o scurtă descriere a imaginilor (identificarea personajelor, obiectelor, o scurtă descriere a evenimentului fotografiat, provenienţa  și istoricul fotografiilor, ce semnificaţii au fotografiile pentru familie etc.). Colajul va fi realizat pe carton format A2 (420 – 594 mm), va conţine fotografiile selectate de participant şi, central, o scurtă povestire despre ceea ce reprezintă fotografiile. Pentru secțiunea Genealogii, elevii se pot înscrie la două probe: constituirea arborelui genealogic pe cel puțin patru generații și un text de minim o pagină A4 cu tema „Eroul familiei mele”.  Arborele genealogic trebuie să conțină elementele: nume și prenume, fotografii și localitatea de resedință, anii de viață, profesia, o trăsătură de caracter marcantă. Arborele genealogic se poate reprezenta în diferite variațiuni, de exemplu sunt incluse numai persoane cu același nume și poate fi realizat în format electronic sau tipărit. Reprezentarea se poate face doar schematic sau se poate decora cu diferite desene. Cea de-a doua probă, eseul „Eroul familiei mele”, trebuie să cuprindă date biografice și informații despre amprenta personalității eroului asupra unității și prosperității familiei.

Pot participa – individual – cât mai mulți elevi, însă jurizarea se va face respectând categoriile de participanți: gimnaziu și liceu. Se vor acorda diplome de participare pentru elevi şi profesorii coordonatori, cărți și permise gratuite din partea bibliotecii. Participanții la concurs se pot înscrie la ce secțiune doresc și pot dona fotografiile vechi pentru arhiva bibliotecii, cu acordul scris al proprietarilor. Selecția lucrărilor va fi realizată de un juriu format din specialiști în istoria artei, fotografi și profesori; in notare se va ține cont de vechimea, valoarea etnografică şi istorică a fotografiilor.

Colajele și lucrările se vor preda în perioada 17 octombrie – 10 noiembrie 2016, la Biblioteca „Istrati”, biroul Colecții Speciale, luni – vineri în intervalul orar 8.00 – 18.00, persoană de contact Volcu Ion sau la e-mail ionvolku@yahoo.com. Mai multe informații se obțin la numerele de telefon 0745.026.541 sau 0239.619.590 interior 141.

Reclame

Lasă un comentariu

Niciun comentariu până acum.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.