Concert „Calcutta Vibes”, muzica indiana, la Braila


*Miercuri, 19 octombrie 2016, de la ora 19.30 la Palatul Lyra

afis-calcutta-vibes        Centrul Cultural Indian Tansen propune brăilenilor un spectacol inedit de muzică clasică indiană miercuri, 19 octombrie 2016, de la ora 19.30 pe scena Palatului Lyra. De acest spectacol – Calcutta Vibes – se vor bucura și melomanii din București și Cluj, în cadrul turneului pe care îl efectuează membrii grupului, Victor Marius Beliciu – la sitar – și Abhirup Roy – tabla. Genul propus: muzică clasică indiană. Muzica clasică indiană nu trebuie confundată cu muzica promovată în filmele de la Bollyood. Aceasta se cânta doar la curțile regale și se adresa unui public ales, restrâns.Muzica propusă de cei doi artiști este interpretată în stilul Dhrupad și este formată din patru părți: o secțiune inițială (udagraha), o a doua pentru descrierea gamei (melapaka), o secțiune de mijloc numită Dhruvapada (pada – poem) și o porțiune de final (abhoga). Se presupune că secțiunea de mijloc (considerată fixă) a creat stilul Dhrupad. Intarea este liberă.
Instrumentele la care canta cei doi muzicieni sunt traditionale indiene. Sitarul – cel mai cunoscut instrument indian cu coarde ciupite, are un sunet misterios și subtil, sunet accentuat de cele 12 sau 13 coarde simpatetice asezate sub coardele principale și menite să dea sustenanță interpretării. Sitarul este renumit, mai ales, datorită sunetelor obținute prin alunecările gen glisando care oferă o continuitate pe care nu o mai întâlnim la alte instrumente cu coarde ciupite și nici nu o putem obține cu ajutorul unui pian, de exemplu. Tabla – instrumentul tradițional de percuție indiană este făcută dintr-un cilindru de lemn peste care se întinde o piele care conține mai multe cercuri concentrice, fiecare cu un sunet diferit la atingere, interpretarea făcându-se direct cu degetele, fără folosirea bețelor. În timpul spectacolului, percuționistul urmează diverse construcții ciclice în 16, 7 sau 6 măsuri, folosind tehnici precum împărțirea în subdiviziuni a măsurilor, permutarea tipurilor de bătăi, accelerarea și decelerarea loviturilor, tocmai pentru a creea varietate și diversitate, toate aceste improvizatii neafectând ciclurile ritmice și caracterul lor repetitiv.
După cum ne confirmă Florin Meșca (cel acre s-a preocupat de organziarea in paln loca, deopotriva un autor care ne-a regalat cu scrierile sale – https://brailachirei.wordpress.com/2015/11/26/florin-mesca-cu-o-noua-carte-lansare-la-biblioteca-judeteana-braila/), interpreții sunt familiarizati cu muzica indiana si ne vor ajuta sa intelegem mai bine spiritualitatea acestei părti de lume.
Brăileanul Victor Marius Beliciu, atras de farmecul/mirajul Indiei, după ce a avut șansa de a o vizita în mai multe rânduri la îndemnul maestrului său spiritual, Shri Mataji Nirmala Devi și sprijinit de Guvernul Indiei, care i-a oferit o bursă de studii timp de mai mulți ani, a început studiul sitarului cu maestrul Pandit Debu Chaudhuri. Primele mari concerte le-a susținut chiar în țara sitarului, în compania maestrului său sau singur, performând în fața unor personalități, inclusiv a președintelui Indiei. A avut numeroase apariții la radiou și televiziunile indiene. Reîntors în țară, a pus bazele Centrului Cultural Indian Tansen ce-și propune să promoveze arta și tradițiile indiene. A concertat pe toate marile scene românești, în diferite formule, inclusiv la Brăila, în două rânduri. În ultimul timp, abordând cu curaj și alte stiluri muzicale și colaborând cu muzicieni consacrați din România, a compus câteva piese de mare succes, ale căror clipuri au numeroase vizionări pe You Tube. „Ascultând această nouă abordare muzicală a lui Victor, gândul îți fuge, involuntar, și cu speranțe, la marele Ravi Shankar. Ca o recunoaștere a valorii sale, a fost invitat să cânte la mult așteptata și comentata nuntă a Iuliei Vântur cu renumitul actor de la Bollyood, Salma Khan. Victor Marius Beliciu, prin rezultatele sale, ne permite nouă, românilor, în general și brăilenilor, în special, să ne mândrim – de ce nu?! – cu acest talent autentic ce s-a născut pe plaiuri mioritice, dar care cultivă și promovează muzica indiană – ca formă de manifestare a globalizării, dacă doriți un argument” – Florin Meșca.
Abhirup Roy s-a născut în India, într-o familie de muzicieni. A avut primul contact cu instrumentul tabla la 2 ani și jumătate, sprijinit de tatăl său și de primul său guru, Shri Swarup Kumar Roy. Din anul 1993 a început studiul avansat de tabla, sub îndrumarea strictă a marelui maestru Pandit Kumar Bose. În cei 24 de ani de carieră muzicală, Abhirup Roy a participat la diferite competiții internaționale, a avut reprezentații la radio, TV și în numeroase concerte, ca artist solo și în colaborare cu muzicieni renumiți.

Notă. Florin Meșca mulțumește Primăriei Brăila pentru deschiderea de care a dat dovadă, acordând sprijinul logistic solicitat, tuturor factorilor de cultură ce și-au adus contribuția la realizarea acestui proiect, sponsorilor locali pentru ajutor.

Reclame

Lasă un comentariu

Niciun comentariu până acum.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.