„Nu se poate trăi nici singur, nici cu alţii…”, expoziţie de grafică Mimi Mimi Şaraga Maxy


*La Galeria *Vernisaj si prezentare de Alina Mircea la Galeria „Naum” a Muzeului Brăilei „Carol I” * 

afis-mimi-saraga-maxy     Secţia Artă a Muzeului Brăilei „Carol I”, condusa de Maria Stoica, încheie seria manifestărilor culturale din 2016 cu o expoziţie-eveniment: Mimi Şaraga Maxy  – „Nu se poate trăi nici singur, nici cu alţii. Grafică: 1955–1982”. Vernisajul are loc sâmbătă, 19 noiembrie 2016, ora 12.00 la Galeria „Gheorghe Naum”.

mimi-saraga-maxy-a
Mimi Saraga Maxi, grafica

Este ilustrată astfel opera unei pictoriţe si graficiene de mare talent, eleva şi mai apoi soţia lui Max Hermann Maxy (26 octombrie 1895, Brăila – 19 iulie 1971, București) – pictor, scenograf, profesor universitar, foarte cunoscut şi apreciat in randurile avangardiştilor, din păcate trecută adesea sub tăcere de critica de specialitate. Lucrările prezentate sunt din colecţia muzeului brăilean, din generoasa donaţie a artistei (care a lăsat tot ce era în atelierul propriu înainte de părăsi Romania), care au stat cuminţi în spatii nevizitate de ochiul avid de frumos şi care acum au fost expresiv panotate pe simeze după o laborioasă (n.aut. Ca de obicei!) muncă de cercetare a Alinei Ruxandra Mircea – muzeograf, aceeasi care ne-a revelat acum un an câteva din fatetele artistei într-o minunată prezentare la Centrul Cultural „Nicăpetre” (https://brailachirei.wordpress.com/2015/11/27/un-caz-ciudat-de-marginalitate-mimi-saraga-maxy-prelegere-la-sectia-arta-a-muzeul-brailei/).

Expoziţia „Nu se poate trăi nici singur, nici cu alţii…”, intitulată astfel după o poezie a lui Ion Caraion ilustrată de Mimi Şaraga Maxy, aduce pentru prima dată pe simeze o selecţie cuprinzătoare şi reprezentativă din opera grafică a artistei. La împlinirea a zece ani de la dispariţia artistei, Muzeul Brăilei “Carol I” îşi propune, în acest fel, să completeze imaginea unui artist de certă valoare, care a fost multă vreme absent din conştiinţa publicului român şi a cărui operă este, încă, insuficient, în mod deformator sau chiar deloc cunoscută – sublinierea organizatorilor.

Muzeul brăilean are o impresionanta colecţie Mimi Şaraga Maxy Kahn (nume după ultima căsătorie, în exil, cu un medic francez), astfel că iubitorii artei plastice pot să admire lucrările sale în generosul spaţiu (nou, reclădit – deschis în mai 2011) al secţiei Artă. Un album-monografie „Mimi Şaraga Maxy’ a realizat Ana Maria Vicol Harţuche (cea care era atunci sefa secţiei Artă a muzeului brăilean), în 2012, la Editura Maiko (foto – lucrare a artistei, publicată în revista Modernism.ro în anunţul lansării albumului).

Un gând despre „„Nu se poate trăi nici singur, nici cu alţii…”, expoziţie de grafică Mimi Mimi Şaraga Maxy”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.