Gradinita PP nr. 2 Braila, mobilitate Erasmus+ in Ungaria


*In proiectul „Biblioteca, sursă de informare pentru protejarea mediului” *In perioada 8 – 13 noiembrie 2016, fiind prrezenti partenerii din Cehia, Croatia. Italia, Romania, Spania, Turcia, Ungaria

 

Copiii Grădiniței cu Program Prelungit (PP) nr. 2 Brăila – director prof. Rodica Topal – au desfășurat în primele trei luni ale anului școlar 2016 – 2017 activități în proiectul Erasmus + ”Researching from the school library to improve the environment” – „Biblioteca, sursă de informare pentru protejarea mediului” (proiect prezentat in paginile revistei de cultura si informatie Braila Chirei, ex. la https://brailachirei.wordpress.com/2016/05/19/vizita-erasmus-la-gradinita-pp-nr-2-braila/). Atelierul de lucru a vizat consumul rațional de apă și a avut ca obiective urmatoarele: reflectarea asupra obiceiurilor personale referitoare la consumul de apă și realizarea necesității de a o reduce; sugerarea unor modalități de a reduce consumul de apă, testarea și punerea  lor în aplicare. Activitățile derulate în această perioada au fost urmatoarele: realizarea și aplicarea de chestionare referitoare la: consumul de apă și modalități de reducere a acestuia; culegerea unor cântece și poezii având ca tematică ”apa”;  poveste colectivă, creată de copii ”Povestea izvorului de apă”; realizarea unor pluviometre și măsurarea precipitațiilor în luna octombrie 2016; vizitarea Stației de epurare a apei și realizarea unui pliant; experimente de laborator despre apă;  crearea unui filtru de apă; aplicarea chestionarelor finale și înregistrarea progresului.

Toate cele mentionate au fost diseminate la a treia reuniune din proiect s-a desfăşurat în perioada 8- 13 noiembrie 2016 în Tiszafüred – Ungaria; aici, profesorii care au coordonat activitatea copiilor au prezentat rezultatele și impactul lor asupra grupului țintă. Profesorii braileni sunt Minaev Mirela Nicoleta, Apostol Tincuța, Ivașcu Valerica şi Topal Rodica. Mai multe foto la https://www.facebook.com/pg/BrailaChirei/photos/?tab=album&album_id=1253238851435368 in album pe pagina Facebook a revistei Braila Chirei.erasmus-18

            Agenda de lucru a reuniunii din Ungaria a avut  următoarele repere: rezentarea activităților derulate de  fiecre țară parteneră pe tema: „Consumul responsabil de apă” (interpretarea chestionarelor inițiale şi finale ale atelierului de lucru, poezii, cântece, obiceiuri tradiționale despre apă, povestea colectivă, expetimente); prezentarea fiecărei școli partenere din proiect unui grup de elevi din şcoala gazdă care au fost dornici să afle  informații despre colegii lor din școlile partenere, sistemul lor de învățământ, tradiții, mâncăruri specifice, personalități, realizări remarcabile culturale și sportive etc.; stabilirea responsabilităților pentru urmatoarea întâlnire de proiect pe tema:”Energiile Alternative Regenerabile”; evaluarea întâlnirii de proiect din Ungaria.

Prima zi a debutat cu vizitarea uneia dintre cele mai mari şi  moderne stații de epurare biologice din  capitala Ungariei, unde am aflat despre tratarea în mod biologic a apelor reziduale ale orașului Budapesta. A urmat mai apoi  o scută vizită culturală a importanetelor obiective istorice  din Budapesta: „Bastionul pescarilor”, „Podul cu lanțuri”, primul pod care a legat Buda de Pesta, Basilica „Sfântul Ștefan” cea mai mare biserică din Budapesta.

erasmus-19        Vizita a continuat cu deplasarea în orașul școlii gazdă, Tiszafured, aflat pe malul râului Tisa. În cea de a  doua zi, școala  gazdă, Kossuth Lajos Gimnázium, Szakképző Iskola, Általános Iskola és Kollégium, a oferit un program artistic pentru întâmpinarea partenerilor din proiect, constând  în cântece tradiționale, cântece la diverse instrumente, vizitarea sălilor de curs,  participarea partenerilor din proiect la experiențe prezentate de copii,  legate de tema mobilității. Instituţia gazdă a facilitat vizitarea „Ökocentrum” (Ecocentru), centrul de informare și documentare ecologică oferindu-ne posibilitatea  vizitării comorilor naturale din Valea Tisei, prezentând bogata floră şi faună a lacului, care este al doilea ca mărime în Ungaria. Centrul turistic cu patru etaje şi 2600 metri pătraţi are expoziţii permanente, o sală de cinema 3D şi un acvariu uriaş cu apă dulce de 735.000 litri, oferindu-ne  o experienţă naturală adevărată. erasmus-11

În ziua urmatoare, delegația din proiect a făcut o scurtă  vizită la una din grădinițele aflat în oraşul Tiszafüred, unde preşcolarii au prezentat un scurt moment artistic.

erasmus-7     În cadrul sesiunii de lucru desfaşurată la biblioteca din oraşul Tiszafüred, pe agenda de lucru au fost următoarele subiecte:  stabilirea chestionarelor inițiale pentru următorul atelier de lucru : Energiile Alternative Regenerabile; colectare de materiale despre Energiile Alternative Regenerabile, harta, aventajele şi dezaventajele utilizării acestora; realizarea unui poster despre Energiile Alternative Regenerabile; vizitarea unei locații din apropiere care utilizează Energiile Alternative Regenerabile; crearea unor modele de jucării – bărci,  maşini care merg pe apă sau cu panouri solare; harta cu sursele de Energii Alternative Regenerabile la nivel de țară; crearea unui slogan /logo, chestionarul final; stabilirea datelor pentru reuniunile transnaționale viitoare (Italia, 28 martie – 2 aprilie 2017 şi ultima întâlnire, în Cehia, 24 – 28 mai 2017), în cadrul cărora vor fi prezentate activitățile realizate cu copii pe ultima temă din proiect.

Secvente filmate din vizita ungara la

si la

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.