Sprijin pentru producătorii de carne de porc – ajutor de adaptare excepțional


*Valoarea de ajutor propusă de Guvern este de 11 milioane euro, bugetata din fonduri naționale și europene *Se incadrează in prevederi, ca beneficiari, si producătorii care au livrat în perioada 1 septembrie 2015 – 31 mai 2016 maximum 9.000 capete porcine * Documentele aferente se depun pâna in 8 decembrie 2016

 

Guvernul Dacian Ciolos a elaborat, in sedinta din 29 noiembrie 2016, o hotărâre prin care se precizează că producătorii de carne de porc vor beneficia de un ajutor de adaptare excepțional în valoare de aproximativ 11 milioane euro, bugetat din fonduri naționale și europene. Sprijinul are scopul să compenseze pierderile înregistrate de producătorii de carne de porc din cauza contextului global nefavorabil, cauzat de dezechilibrul raportului dintre cerere și ofertă.

Jumătate din suma alocată finanțării acestui sprijin, respectiv 5,448 milioane euro provin din fonduri europene – Fondul European de Garantare Agricolă – FEGA, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2016 în baza Regulamentului delegat (UE) 2016/1.613 al Comisiei Europene din 8 septembrie 2016, iar jumătate din fonduri naționale.

Ajutorul de adaptare excepțional se acordă pentru agricultura la scară mică unde se aplică metode de producție care nu dăunează mediului și climei. Perioada pentru care se acordă este 1 septembrie 2015 – 31 mai 2016, deoarece din analiza bazei de date privind clasificarea carcaselor a rezultat că în această perioadă exploatațiile autorizate de către ANSVSA și înregistrate în Registrul national al exploatațiilor (RNE) au livrat pentru abatorizare porci cu prețuri foarte scăzute, producătorii înregistrând pierderi de venit„, se arată in materialul transmis de Biroul de presă al Guvernului. ferma-de-porci

Suma cuvenită fiecărui producător agricol se calculează la nivelul APIA. prin împărțirea sumei totale la efectivul de porci livraţi şi clasificaţi în abatoare autorizate, în perioada 1 septembrie 2015 – 31 mai 2016, dar nu la mai mult de 9.000 de capete, inclusiv, pe beneficiar. Producătorii care au livrat în perioada 1 septembrie 2015 – 31 mai 2016 maximum 9.000 capete porcine se încadrează la activitatea agricultură la scară mică, potrivit prevederilor art.1 alin.(1) lit.b) din Regulamentul (UE) nr. 1613/ 2016. Plăţile se efectuează până la data de 31 decembrie 2016.

Pentru obţinerea ajutoarelor financiare, producătorii agricoli depun cererea la centrul judeţean al APIA, respectiv al municipiului Bucureşti, însoţită de documente specifice, până la data de 8 decembrie 2016.  Documentele care trebuie sa însoţeasca cererea pentru acordarea ajutorului financiar sunt: a) copii de pe facturile şi rapoartele de clasificare, care să ateste livrarea directă sau prin terţi şi clasificarea porcilor în abatoare autorizate, în perioada 1 septembrie 2015 – 31 mai 2016, pentru activitatea agricultură la scară mică; b) copii de pe avizele de însoţire şi rapoartele de clasificare care să ateste sacrificarea în abatoare autorizate proprii/copii de pe facturile şi rapoartele de clasificare care să ateste livrarea directă sau prin terţi şi clasificarea porcilor în abatoare autorizate, în perioada 1 septembrie 2015 – 31 mai 2016, precum și copia autorizației integrate de mediu, pentru activitatea aplicarea unor metode de producţie care nu dăunează mediului şi climei.

 

Anunțuri

Lasă un comentariu

Niciun comentariu până acum.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s