Mai putin de 40 la suta, procent prezenta la votul la parlamentare 2016


*Noul Parlament va avea 466 de deputati si senatori, mai putini cu 122 fata de 2012 * Pentru prima data, s-au filmat sectiile de vot 

prezenta-la-vot         Noua lege electorala, din 2015, a stabilit noi reguli pentru votul la parlamentare din 2015 – ex. in fiecare sectie (cele mai multe in scoli) s-a folosit sistemul video pentru monitorizarea votarii, au fost scanate actele de identitate, fiecare votant si-a putut verifica online sectia i care este arondat. Mai mult, Biroul Electoral Central (BEC) furnizeaza situatia prezentei la vot, in timp real, in format online la http://prezenta.bec.ro/ si la http://radar.ithub.gov.ro/

Astfel, vedem ca prezenta la vot la finalul zilei – programul a fost de la 7.00 la 21.00 – este de 39,49 la suta. Toate procentele, pe fiecare judet si in strainatate, se regasesc la adresele web mentionate mai sus. Daca ne comparam (?) cu alte atri, Romania se afla undeva in coada clasamentului european ori al unuia care cuprinde si tari balcanice, in tarile unde democratia conteaza procentele prezentei la vot sunt cu mult peste 50 la suta!

Analistii politici subliniaza ca aceasta arata ca romanii transmit un semnal de alarma cu asa absenteism. De cealalta parte, exit-poll-urile subliniaza ca PSD ar fi castigatorul detasat, cu vreo 45 la suta, ceea ce iarasi e … bizar, pentru ca in aceste conditii se pare ca nemultumitii nu au iesit la vot ci au boicotat prin neprezentare! Urmatoarele partide, conform estimarilor, cu parlamentari ar fi PNL – in jur de 20 la suta, USR – in jur de 9 la suta, ALDE si UDMR – vreo 6 la suta. Alte formatiuni – PMP (Partidul Miscarea Populara), PRU (Partisul Romania Unita), PRM, ANR (Alianta Noastra Romania condusa de Marian Munteanu) nu ar intra in Parlament, conform exit-poll-urilor.

Noul Parlament va avea, conform noii legi, mai putin alesi – 466 de deputati si senatori, fata de 588 (in 2012). Practic, vor fi 326 de deputati – intre acestia si cei 18 care reprezinta minoritatile – si 134 senatori; aceasta pentru ca norma de reprezentare pentru deputati a fost stabilita la 73.000 de locuitori si de 168.000 de locuitori pentru senatori..

Anunțuri

Lasă un comentariu

Niciun comentariu până acum.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s