La Braila, lansarea cărții „Sophocles Rasty-Petzalis – farmacist și om de cultură – Povestea familiei”


*Are loc la Biblioteca Județeană “P. Istrati” vineri, 13 ianuarie 2017, de la ora 15.00

afis-lansare-rasty-petzalis         „Sophocles Rasty-Petzalis – farmacist și om de cultură – Povestea familiei” de Emilia Rasty-Petzalis este cartea ce se lansează vineri, 13 ianuarie 2017, de la ora 15.00 la Biblioteca Județeană “Panait Istrati”.

Volumul va fi prezentat de prof. dr. Viorel Mortu – nume de autor Viorel Coman (scriitor, critic literar), farmacistul Ion Bobaru și prof. Grațiela Constanda. Evenimentul este moderat de Ion Volcu- șef birou la bibliotecă și face parte din programul dedicat sărbătoririi Zilei Culturii Naționale – 15 ianuarie.

farmacistul-sophocles-rasty-petzalis

Farmacistul Sophocles Rasty-Petzalis

Invitați speciali din partea autoarei sunt Paul-Nicolae Petrovan – prefectul Capitalei și membrii Comunității grecești din Brăila. „În cadrul evenimentului Ansamblul <Parnassos> al Comunității Elene Brăila va oferi un program artistic de dansuri tradiționale grecești„, subliniaza Laura Caplea – purtător de cuvânt la bibliotecă.

 

***   Farmacistul Sophocles Rasty-Petzalis (1834 – 1894) s-a născut la Atena unde a urmat cursurile Facultății de Farmacie, obținând diploma de spițer în anul 1857. După terminarea doctoratului a venit, împreună cu fratele său Pericle, medic de profesie și el, în Țara Românească. Sophocles Rasty-Petzalis a devenit cetățean român în 1886 (împământenit cu dispensă de stagiu) și a primit indigenatul în 1889, iar în 1892 era deja eligibil la Senat, în județul Brăila Sophocles Rasty-Petzalis a deschis, în anul 1864, a patra farmacie din Brăila, devenită, în 1875 Farmacia Regală, fiind a doua farmacie a sa din oraș. Din 1883, Farmacia Regală funcționează în imobilul din str. Regală nr. 4 (acum strada Mihai Eminescu nr. 2), Sophocles Rasty-Petzalis fiind proprietarul imobilului, construit în anul 1858, de arhitectul italian Zambetti, special pentru sine; la parter era farmacia, iar la etaj, după ce urcai 23 de trepte, casa de locuit. Așa erau construite toate casele de pe strada Regală, cu o singură intrare, prăvălia la parter și locuința la etaj. Sophocles Rasty-Petzalis a fost căsătorit cu Ecaterina Munteanu, cu care a avut trei copii, Maria, căsătorită cu Mina Minovici, Ecaterina și Aristotel.

            A participat activ la o serie de activități cultural-științifice, cum sunt deschiderea și funcționarea unei biblioteci și a unui muzeu științific în orașul Brăila – actual Muzeul „Carol I” și Biblioteca Județeană „Panait Istrati”. A participat și la organizarea viații muzicale a orașului Brăila, fiind membru fondator și președinte al Societăților Filarmonice „Musa” – înființată în 1880, și „Lyra” – înființată în 1883. Pe parcursul vieții, atât pentru activitatea cultural-artistică, pentru cea profesională și pentru alte merite, Sophocles Rasty-Petzalis a primit decorații și distincții din partea Greciei, Franței, României, fostului Imperiu Otoman și Italiei.

Reclame

Lasă un comentariu

Niciun comentariu până acum.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s