„Henri Matisse, laborator interior” – expoziție la Muzeul artelor frumoase din Lyon


*Poate fi admirată pâna in 6 martie 2017

 

     affiche-musee     Expoziția „Henri Matisse, laborator interior” de la Musée des Beaux-Arts de Lyon (http://www.mba-lyon.fr/), Franta, prezintă 250 de lucrări ale artistului, practic „momente majore ale unei călătorii articulate în secvențe tematice și cronologice, despre anii de învățare/ studiu până la ultimele capodopere – una dintre ele fiind Chapelle du Rosaire Vence (1948-1949)„. A fost vernisată în decembrie 2016 si rămâne deschisă până în 6 martie 2017.

De-a lungul vieții lui Henri Matisse (1869 – 1954), desenul este un element central atât în diversitatea mijloacelor de exprimare artistică – creion, cărbune, stilou și cerneală etc. – cât și în materialele utilizate – inclusiv file de cărți ori carnete, margini de scrisori, alte documente etc. Desenul este, consideră organizatorii, laboratorul operei sale; pentru a fi un bun pictor, sculptor Matisse a trebuit să fie precum un jongler sau un acrobat, desenând zilnic pentru a-și mentine vigurozitatea, la fel cum acrobatul se antrenează pentru a-și menține flexibilitatea. Astfel, chiar și desenele lui Matisse care preced, însoțesc operele cunoscute sunt adesea ele însele opere independente ori se extind în alte forme de artă. expo-musee-2

 

expo-musee-1     În expoziție se află și portrete ale actriței Greta Prozor care l-a întâlnit pe Matisse prin intermediul prietenului său, Walter Halvorsen, dealer de arta și fost elev al Academiei Matisse. În iarna lui 1915-1916, ea este unul dintre modele în atelierul artistului.

Într-un tablou (stânga jos), ea ocupă întreaga suprafata dominată de culori inchise – gri, albastru, negru; pentru cunoscători, merită subliniat și faptul că este prezent un contrast cu fundalul ocru-auriu ce amintește de icoanele bizantine.

Reclame

Lasă un comentariu

Niciun comentariu până acum.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.