„Bărbați , femei și viața dintre ei” după Cehov, premieră la Teatrul „Maria Filotti’ Brăila


*Directia de scena apartine lui Victor Ioan Frunza *Sâmbătă, 28 ianuarie și duminică 29 ianuarie 2017, de la ora 18.00 la Sala Mare *In paralel, dar completand fericit premiera, pana in 5 februarie poate fi vizionata in spatiile TMF si o expozitie Gheorghe Mosorescu – scenograful spectacolului in care joaca Alin Florea, Ramona Gîngă, Corina Moise, Valentin Terente și Adrian Ștefan * Muzica apartine lui Cari Tibor 

Anton Plavlovici Cehov este autorul unui teatru pe care, fara exceptii, toti iubitorii Thaliei il recunosc ca find in categoria „grea’. Dacă vrei sa iti pui probleme, să te vezi in oglinda rece si nepartinitoare a adevărului, dacă vrei sa ai clipe (oricum necesare!) de introspectie, atunci avem nevoie de Cehov si la Teatrul „Maria Filotti’ (TMF) din Brăila tocmai ce s-a finalizat spectacolul „Bărbați , femei și viața dintre ei” – patru piese scurte de Anton Pavlovici Cehov, dramatizate de Adrian Nicolae si puse in scenă de Victor Ioan Frunză – directorul de scenă care este, pe bun dreptate, indragit, apreciat, lăudat (dar si „neiubit” de cei care il invidiază!…).  afis-cehov

Premiera este anuntată sâmbătă, 28 ianuarie și duminică, 29 ianuarie 2017, de la ora 18.00 la Sala Mare. Este un spectacol ce conține patru dintre cele mai importante și celebre piese scurte ale lui Cehov (in ordine) „Calhas” („Cântecul lebedei”), ”Ursul”, „Jubileul’’ și „Cerere in căsătorie”. Afisul spectacolului este sustinut grafic, la initiativa personală a lui Victor Ioan Frunză, de o lucrare a lui Gheorghe Mosorescu, scenograful spectacolului; la fel, si caietul program cuprinde in totalitate lucrări ale maestrului Mosorescu.

din-spect-barbati-femei     „Binecunoscutul Victor Ioan Frunză abordează aceste pagini celebre din creația dramaturgului rus din punctul de vedere al updatării noțiunii de vodevil, astfel că prin acest spectacol luăm contact și cu postura de autor de comedie a marelui Cehov. Redutabilul regizor Victor Ioan Frunză, alături de scenograful George Mosorescu, compozitorul Cari Tibor, pianista Adriana Burcă și mai ales distribuția compusă din Alin Florea, Ramona Gîngă Corina Moise, Valentin Terente și Adrian Ștefan, încearcă să dea măsura unui <Coupe Cehov> inteligent, spumos, comic dar, ca întotdeauna la Cehov, reflexiv, substanțial și expresiv„, subliniază in invitatie teatrologul, regizorul Lucian Sabados – managerul TMF.

*** De asemenea, publicul este invitat si la o interesantă expozitie a lui Gh. Mosorescu (foto din arhiva revistei de cultura si informatie Braila Chirei de la expozitia sa „Atelier de scenografie’ din 2015, la Galeriile de Arta Brăila – album la https://www.facebook.com/pg/BrailaChirei/photos/?tab=album&album_id=954342587991664) – scenografului spectacolului, presedintele Filialei Braila a Uniunii Artistilor Plastici din Romania.

Gheorghe Mosorescu

Gheorghe Mosorescu

Va invitam ca, in acelasi context si in spatii neconventionale ale teatrului sa intrati in atmosfera vizuala (si nu numai…) a spectacolului, cu o scenografie semnata de George Mosorescu, prin chiar opera plastica a aceluiasi artist. Ideea, cumva sugerata de regizorul spectacolului si preluata de conducere, cu acceptul d-lui Mosorescu ni se pare nu numai inedita , ci si salutara, veti vedea de ce… Cele 10 tablouri, ce vor fi asezate, ca intr-un drum initiatic , pe chiar traseul de intrare a spectatorilor in Sala Mare de spectacole, sunt subsumate unei teme seducatoare si profunde, acel DINCOLO de suprafata si aparenta cotidiana si derizorie, o meta-realitate, cu sugestii religioase si mai ales metafizice. Dincolo de”cusaturi’, de usi intredeschise, dincolo de soapte si ridicari discrete de cortina ghicim, functie de educatia, cultura, experienta religioasa sau numai de lectura noastra lumi paralele, etaje inabordabile de intelegere,ce ne tulbura dar care ne atrag… Expozitia lui George Mosorescu, pusa in contextul unei premiere teatrale cu teme si tinte legate intrinsec de adancurile fiintei umane devine nelinistitoare dar necesara unei experiente estetice si umane elevate. Nu ratati spectacolul si totodata expozitia, pentru ca aceasta inedita coabitare nu va dura decat pana in 5 februarie„, subliniaza Lucian Sabados. 

Reclame

Lasă un comentariu

Niciun comentariu până acum.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.