Pentru producătorii agricoli din sectorul vegetal, sprijin financiar pentru anul de plată 2016


*Guvernul a stabilit in sedinta din 16 februarie 2017 cuantumul și plafonul ajutorului național tranzitoriu pentru sectorul vegetal * Beneficiarii plăților directe sunt fermierii activi, fermierii persoane fizice şi/sau persoane juridice care desfăşoară o activitate agricolă în calitate de utilizatori ai suprafeţelor de teren agricol şi/sau deţinători legali de animale, potrivit prevederilor legislaţiei în vigoare

 

Producătorii agricoli din sectorul vegetal vor beneficia de sprijin financiar pentru culturile amplasate pe teren arabil, pentru anul de plată 2016, după ce Guvernul Sorin Grindeanu a stabilit astăzi cuantumul și plafonul ajutorului național tranzitoriu (ANT1). Printr-o Hotărâre aprobată în ședinta din 16 februarie 2017, Executivul a stabilit cuantumul de 17,72035 euro/ha, iar fondurile totale alocate sunt de 119,422 milioane euro, reprezentând echivalentul a 531,870 milioane lei. De acest sprijin financiar vor beneficia circa 681.000 de producătorii agricoli  din domeniul vegetal. teren-agricol

Beneficiarii plăților directe sunt fermierii activi, fermierii persoane fizice şi/sau persoane juridice care desfăşoară o activitate agricolă în calitate de utilizatori ai suprafeţelor de teren agricol şi/sau deţinători legali de animale, potrivit prevederilor legislaţiei în vigoare. În categoria beneficiarilor de plăţi se încadrează şi unitățile  de cercetare și producție, de învățământ din domeniul agricol, cooperative agricole de exploatare şi gestionare a terenurilor agricole, silvice, piscicole şi a efectivelor de animale, precum şi grupurile de producători care desfăşoară activitate agricolă.

Culturile amplasate pe teren arabil pentru care se acordă acest sprijin sunt cereale – grâu comun, grâu dur, secară, orz, ovăz, porumb, sorg, orez, triticale, porumb dulce şi alte cereale, culturi proteice (mazăre, fasole, bob, lupin, linte, alte leguminoase pentru boabe), plante industriale – mai precis floarea-soarelui, rapiţă, soia convenţională, in şi cânepă pentru fibră, tutun, in pentru ulei, plante medicinale, alte plante industriale, rădăcinoase  – sfeclă furajeră, sfeclă de zahăr), cartofi, legume, căpşuni, pepeni, flori şi plante ornamentale, plante de nutreţ, loturi semincere, alte culturi pe teren arabil inclusiv în sere și solarii.

Aplicarea măsurilor prevăzute în actul normativ va permite beneficiarilor plăților să-și elaboreze propriul plan de afaceri și program de dezvoltare pe termen scurt, în condițiile cunoașterii nivelului sumelor ce urmează să le primească. Acordarea acestui ajutor național tranzitoriu asigură capital financiar necesar pentru derularea la timp a activităților specifice din agricultură. Plățile se fac în lei, la cursul de schimb de 4,4537 lei pentru un euro, stabilit de către Banca Centrală Europeană în data de 30 septembrie 2016. Plățile directe și ajutoarele naționale tranzitorii se acordă potrivit prevederilor OUG nr. 3 din 2015 pentru aprobarea schemelor de plăţi care se aplică în agricultură în perioada 2015 – 2020 şi pentru modificarea art. 2 din Legea nr. 36/1991 privind societăţile agricole şi alte forme de asociere în agricultură„, se mai arată în materialul transmis de la Biroul de presă al Guvernului.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.