La Sectia Etnografie a Muzeului Brailei „Carol I’, intrare libera de Dragobete


*Acelasi regim de intrare va fi si in 1 martie – de Martisor; un dar pe care il primesc brailenii si nu doar ei de la muzeografi

afis-etnografie      In Braila, imobilul din strada Polonă nr. 14 (Casa Alexiu, in lista de patrimoniu) s-a redeschis in mai 2015 (dupa mai bine de 25 ani in care patrimoniul etnografic nu a putut fi admirat… nicaieri in Braila) Secţia Etnografie a Muzeului Brăilei „Carol I”.  De Dragobete – 24 februarie 2017 şi de Mărţişor  – 1 martie 2017, intrarea este liberă în expoziţiile deschise aici. Echipa condusa de Gabriela Cloşcă – şef Secţia Etnografie – va oferi celor interesati toate informatiile despre obiectele expuse: costume traditionale, icoane, ustensile de pescuit si vanatoare etc.

** * Patrimoniul etnografic al muzeului cuprinde un număr însemnat de piese – peste 3000 – structurate pe colecţii: ocupaţii tradiţionale – agricultura (viticultura, pomicultura, legumicultura), pescuitul, păstoritul şi creşterea animalelor, vânătoarea, apicultura – obiecte de uz casnic şi gospodăresc, meşteşuguri: prelucrarea lemnului, prelucrarea fierului, prelucrarea pietrei, meşteşuguri casnice, industrii: prelucrarea cânepii – arhitectură rurală (fragmente decorative, stâlpi etc.) – artă populară: ţesături de interior, port popular, obiecte de podoabă – viaţă spirituală: obiecte de rit, icoane pe lemn şi sticlă – obiceiuri legate de viaţa omului, obiceiuri de peste an (calendaristice), rituri şi ritualuri agrare (extras de la https://www.muzeulbrailei.ro/)

** * Dragobetele este sarbatoarea populara romaneasca dedicata iubirii, naturii si primaverii. Este un sinonim, ceva mai aproape de modernitate, al zeilor fertilitatii. Dragobetele ajuta nu doar pe indragostiti, ci si natura sa fie roditoare – plante, animale. In lumea rurala de unde provine sarbatoarea, in special tinerii se bucurau de ea. Baietii si fetele, mai ales cei care se placeau/ iubeau, mergeau in poienite sa caute flori de primavara. Daca gaseau muguri, culegeau cativa si ii foloseau in descantece de dragoste, in apa cu care se spalau pe fata etc. Se spunea si ca sarutul furat in ziua de Dragobete aduce noroc celui/ celei care vrea sa se marite. A ramas obiceiul de oferi, in ziua de Dragobete, ceva – un obiect cat de mic, o floare – persoanei dragi.

** * Martisorul este o alta frumoasa traditie populara romaneasca legata de dragoste, de natura. Martisorul are mai multe legende, una aminteste de un tanar care iubea o fata si nu reusea sa ajunga la ea pentru ca era pazita de un balaur; firul de martisor este alb cu rosu pentru a aminti ca tanarul a fost ucis in batalia cu balaurul, si fiind iarna, sangele a curs pe stratul de nea si a inrosit-o. Alta legenda spune ca ghiocelul, iesind din startul gros de zapada, era cat pe ce sa fie ucis de frigul iernii care nu dorea sa plece, dar a fost salvat de zana Primavara care s-a intepat la deget ca sa ii dea putina forta din sangele ei. A ramas obiceiul ca la 1 martie sa oferim un insemn al primaverii legat cu un snur impletit din fir alb cu rosu.

Reclame

Lasă un comentariu

Niciun comentariu până acum.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.