Doina Ruști vine la Biblioteca Județeană Brăila cu romanul „Mâța Vinerii”


*Miercuri, 29 martie 2017, de la ora 12.00

    Doina Ruști își lansează și la Brăila romanul „Mâța Vinerii”, apărut recent la Editura Polirom (http://www.polirom.ro/) în colecția „Fiction Ltd.”, în format clasic și format digital. Evenimentul are loc miercuri, 29 martie, de la ora 12.00, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila, în sala „Fănuș Neagu”. Vor prezenta prof. Camelia Budan și dr. Eduard Claudiu Brăileanu – șef Serviciu la biblioteca gazdă. Și-au anunțat prezența și elevi ai Colegiului Național „Nicolae Bălcescu” din Brăila. 

         Doina Ruşti (site la https://doinarusti.ro/) trăieşte în Bucureşti, este profesor universitar şi scenarist. Este una dintre cele mai apreciate voci feminine ale literaturii contemporane. Tradusă în numeroase limbi, invitată la târguri şi evenimente internaţionale, autoarea s-a impus mai ales prin romanele cu tematică incitantă şi construcţie solidă: ex. „Zogru” cu ediții în 2006, 2013, „Fantoma din moară” din 2008, roman amplu despre comunismul românesc, distins cu Premiul pentru Proză al USR, „Lizoanca la 11 ani” din 2009, în pregătire la Polirom cu titlul „Lizoanca”, recompensat cu Premiul „Ion Creangă” al Academiei Române, romanul „Manuscrisul fanariot” cu ediiții în 2015, 2016, care a devenit bestseller și a deschis seria ficţiunii istorice, în care se înscrie şi „Mâţa Vinerii” – din prezentarea pe care Editura Polirom o face interesantei autoare care a cercetat multe arhive pentru a-și documenta cărțile. 

            Autoarea, despre lectură și cărți (dintr-un interviu pe blogul libris): „O carte se deschide greu. E un fel de încercare, destinată oamenilor care știu ce vor de la viață. Întotdeauna există o carte, care-ți arată cel mai scurt și valoros drum al vieții. Te poate scuti de nefericirile inutile. De ratare. De oamenii care-ți halesc viața, fără să te poți opune. Când începi să citești o carte ai o neîncredere totală în omul care a scris-o. Însă dacă reușești să uiți de el și să intri în universul pe care îl construiește, treptat aluneci în visele acelui om, care, până la urmă, îți dă nu niște învățături, așa cum ai crede, ci energia lui, acel balon de lumină din care sunt făcuți numai învingătorii„.

Acțiunea romanului „Mâţa Vinerii” se petrece în București, anul 1798. Cărăbușii prăjiți, crumilla cum animis, plăcintele de trandafiri, elixirele de iubire sau lichiorul formicosus sunt numai câteva dintre mixturile vrăjite care conduc firele unei narațiuni cu final amplu. N.red. Despre aceste miraculoase și interesante, ciudate, incitante rețete s-a vorbit în câteva întâlniri ale autoarei cu redactori de la Radio România Cultural, de fiecare dată prezentarea lăsând loc imaginației să caute, să viseze… evident, după acestea, iubitorul de literatură abia așteaptă să deschidă volumul!  De altfel, vocile criticii sunt unanime: romanul este unul sortit succesului de public!

Noua carte a Doinei Ruşti are toate datele unei poveşti captivante: foarte multă fantezie, un fir epic împletit cu mâna sigură a unui povestitor care ştie cum să te ademenească, o atmosferă atît de puternică, încît te urmăreşte multă vreme după ce ai închis cartea şi, nu în ultimul rând, un subtext ce te trimite spre tainele Lumii şi ale Literaturii” – Bianca Burţa-Cernat.

Scriitura Doinei Ruşti are calităţi literare excepţionale” – Antonio J. Ubero, La Opinión de Murcia.

Romanele Doinei Ruşti au consistenţă, mister şi final neaşteptat” – Stato Quotidiano.

Reclame

Lasă un comentariu

Niciun comentariu până acum.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.