Ziua Internațională a Conștientizării Autismului – 2 aprilie


*La Bucureşti, noaptea de duminică a fost declarată Noaptea Albastră a Autismului şi vor iluminate în albastru câteva clădiri – între ele muzee, sediul Radio România * La Brăila, se marchează ziua prin două evenimente distincte: dimineaţă se plantează copaci în parcul Monument, iar de la ora 16.30 la Palatul Lyra este un spectacol şi se vernisează o expoziţie cu lucrări ale copiilor speciali; organizatori sunt Asociaţia S.O.S Autism Brăila” cu parteneri Asociatia Speranţa, Organizaţia pentru Copii şi Adulţi cu nevoi speciale „TREBUIE!”, Asociatia Art-Terapie CES.AU Centru de zi „Floricica”, Filarmonica „Lyra – Cavadia” Brăila 

      Autismul este o tulburare de dezvoltare, considerată una dintre cele mai severe tulburări neuropsihiatrice ale copilăriei. Anul acesta, se marchează la 2 aprilie a X-a ediţie a Zilei Internaționale de Conștientizare a Autismului (mai multe la https://www.autismspeaks.org/ şi pe Facebook la https://www.facebook.com/worldautismawarenessday/).

António Guterre – secretarul general al ONU, subliniază în mesajul la ediţia 2017 că „marcarea acestei zile trebuie să joace un rol în schimbarea atitudinii față de persoanele cu autism și în recunoașterea drepturilor lor în calitate de cetățeni, care, la fel ca toți ceilalți, au dreptul să solicite aceste drepturi și să ia decizii privind viața lor, în conformitate cu lor voința și preferințele proprii” – şi pe www.un.org

La Brăila, se marchează ziua prin două evenimente distincte: dimineaţă se plantează copaci în parcul Monument, de la ora 16.30 la Palatul Lyra este un spectacol de muzică, dans şi poezie sub genericul „Te invit la ziua mea!”, urmat de o expoziţie cu lucrări ale copiilor speciali. Cu îndemnul „Împreună pentru un oraş mai frumos”, organizatorii – Asociaţia S.O.S Autism Brăila” cu partenerii Asociatia Speranţa, Organizaţia pentru Copii şi Adulţi cu nevoi speciale „TREBUIE!” filiala Brăila, Asociatia Art-Terapie CES.AU Centru de zi „Floricica”, Filarmonica „Lyra – George Cavadia” Brăila – învită părinţii, tinerii, elevii, copiii să „coloreze” oraşul prin plantarea de copaci ornamentali şi flori decorative împreună cu copiii speciali. Terapia de emoţie şi culoare se va incheia cu un spectacol de muzică şi dans susţinut de elevi de la Şcoala Populară de Arte „Vespasian Lungu” din Brăila, trupa de dans „Shining Star” şi un moment al copiilor speciali de la SOS Autism Brăila.

Asociația Help Autism din România organizează evenimente în cadrul manifestărilor internaționale ale zilei. În acest an, ca parte a evenimentului „Suflet în Culori”, concert de referință al zilei de 2 aprilie, are loc şi acţiunea „Light it up blue” – îniţiatori Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură și Asociația Help Autism. Astfel, noaptea duminică, 2 aprilie 2017, a fost declarată Noaptea Albastră a Autismului şi câteva clădiri, sedii ale instituțiilor ce s-au alăturat iniţiativei, vor fi iluminate în albastru: ex. Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, Muzeul Național „George Enescu”, Sala Radio România, Sediul Kaufland din Barbu Văcărescu, creart — Centrul de Creație, Artă și Tradiție al municipiului București.

De asemenea, Guvernul se va alătura în 2017 instituțiilor din România și comunității internaționale care marchează Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului, ca parte a campaniei „Light It Up Blue”. În seara zilei de 2 aprilie, începând cu ora 20.00, Palatul Victoria va fi iluminat în albastru, în semn de solidaritate cu persoanele afectate de această tulburare și, totodată, de susținere a demersurilor făcute pentru înțelegerea, cunoașterea și tratarea acestei afecțiuni. De zece ani, comunitatea internațională marchează Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului, iar Guvernul României s-a alăturat în mod firesc acestui gest normal de solidaritate. Copiii și persoanele adulte care suferă de această tulburare au nevoie de atenție și înțelegere. Sunt oameni valoroși, dar diferiți, care au nevoie de susținerea noastră, a tuturor, pentru a se integra în școală, în societate și pentru a avea o viață independentă”, a afirmat premierul Sorin Grindeanu.

** * Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului a fost declarată ca atare la 9 septembrie 1989, prin Rezoluția „62/139 a Adunării Generale a Națiunilor Unite,  propusă de reprezentanții statului Qatar şi susținută de toate statele membre ONU, adoptată la 18 decembrie 2007. Rezoluția Zilei Internaționale de Conștientizare a Autismului a avut patru componente: stabilirea zilei de 2 aprilie drept zi internațională, participarea tuturor organizațiilor ONU, a statelor membre, a ONG-urilor și a tuturor organizațiilor publice și private la punctarea importanţei acestei zile, creșterea gradului de conștientizare a autismului în societate, transmiterea unui mesaj tuturor statelor membre și celorlalte organe ale ONU de către secretarul-general ONU. Pe site-urile specifice World Autism Awareness Day” se găsesc materiale de interes şi liste de activități din diferite țări și organizații prin care se marchează Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului cu scopul de face cunoscută boala.

N.red. (Armanda Filipine, revista de cultură şi informaţie Braila Chirei) Se cunoaşte deja faptul că depistarea precoce a autismului şi utilizarea de terapii conduce la ameliorare. Astfel, copilul va putea să se dezvolte aproape normal, va putea să meargă la şcoală şi va reuşi să ajungă un adult care se descurce în viaţă. Părinţii, mai ales pentru copii cu vârsta de 1 an, este indicat să ceară medicilor pediatrii să efectueze testul pentru autism. Dacă este depistat târziu, autismul persistă şi se agravează. Oamenii normali trebuie să ştie că autismul nu este o boală molipsitoare, cei care au autism sunt persoane drăguţe, adesea cu talente deosebite – pictează, spre exemplu, extraordinar.        

Reclame

Un comentariu

  1. […] Ziua Internațională a Conștientizării Autismului – 2 aprilie […]


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.