Mesajul prefectului brăilean de Ziua Romilor


*La 8 aprilie se serbează Ziua Internaţioanlă a Romilor; la 20 februarie – Ziua Dezrobirii, dată marcată în România 

Mădălina Cochino

Mădălina Cochino – prefectul judeţului Brăila – transmite un mesaj Comunităţii Romilor din Brăila, una cu un număr impresionant de membri, cu inspector şcolar pentru minorităţi – prof. Gina Anton, din Comunitatea de romi, care se preocupă îndeaproape şi de activităţile extraşcolare tipice pentru o mai bună educaţie a copiii etnici acol unde ei învaţă – Şcoala „Anton Pann” în municipiu, Şcolile Şuţeşti, Viziru şi nu numai: „Cu prilejul Zilei Internaționale a Romilor mă alătur bucuriei etnicilor romi din județul Brăila. Această zi de sărbătoare evidențiază originea, istoria zbuciumată, dar și o serie de probleme complexe care, de-a lungul timpului și-au pus amprenta asupra membrilor etniei rome, victimele Holocaustului neputând fi uitate. Romii din Brăila, au un patrimoniu de valori culturale extrem de bogat, ce trebuie considerat ca fiind cea mai importantă carte de vizită pentru aceasta minoritate precum și cel mai bun antidot impotriva intoleranței si discriminărilor. Cu această ocazie doresc să asigur comunitatea romă braileană de implicarea activă a Guvernului României, prin Instituția Prefectului – Județul Brăila, în rezolvarea problematicii acesteia. Transmit încă o dată urările mele sincere cetățenilor români de etnie romă„.

Gina Anton

La Şcoala „Anton Pann” Brăila, din Concursul judeţean intercultural de istoria romilor ,,De la robie la libertate”, ed. 2017

Foto de la Concursul judeţean intercultural de istoria romilor ,,De la robie la libertate” organizat la Şcoala „Anton Pann” din municipiul Brăila (unde studiază mulţi copii ai Comunităţii de romi) – director Mihaela Cici Bolovan – şi coordonat de prof. inspector Gina Anton – ediţia 2017, din 20 februarie, ziua când se serbează dezrobirea romilor (ţiganilor) în România, aleasă după data la care, în 1856, domnitorul Barbu Știrbei a semnat un act prin care ţiganii au fost eliberați din sclavie.

** * În România, se marchează data de 8 aprilie ca “Sărbătoare a etniei Romilor din România”, adoptată prin lege de Parlamentul României, la iniţiativa deputatului Nicolae Păun al etnicilor romi. În 8 aprilie 1971 a avut loc primul Congres al Romilor, lângă Londra; atunci au fost adoptate imnul romilor de pretutindeni – cântecul “Gelem, Gelem” şi steagul Romilor – dreptunghiular, cu jumătatea superioară albastră, cea inferioară verde iar în centru cu o roată de culoare roşie, de fapt fiind “roata universului”, cu 16 spiţe.

Reclame

1 comentariu

  1. […] Mesajul prefectului brăilean de Ziua Romilor […]


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s