Ziua Internaţională a Pământului – 22 aprilie


*În 2017, manifestările au ca temă „Educația pentru mediu și climă”

      În 2009, Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU – www.un.org) a instituit, prin Rezoluția 63/ 278, Ziua Internațională a Planetei Pământ (Mother Earth Day, în engleză) – 22 aprilie (www.earthday.org), scopul fiind acela de a ne reaminti că planeta și ecosistemele sale oferă condițiile propice vieții şi că este important să o protejăm ca să existe Viaţa mai departe. De atunci, an de an se punctează în diferite formule această zi. Oricare dintre noi am putea serba această zi prin gesturi mici, dar semnificative: mai puţină risipă (ex. De apă – ţinem robinetele deschise strict cât e necsar), mai multă atenţie la deşeuri (ex. Nu mai aruncăm uleiul ars din tigaie în chiuvetă), mai puţină energie electrică consumată (ex. Închidem lumina acolo und eea nu este necesară, nu mai ţinem în priză toate încărcătoarele fără să fie cazul) etc. Foto preluată de pe site-ul ONU.

Pentru 2017, manifestările de Ziua pământului se derulează sub genericul „Educația pentru mediu și climă”. În acest sens, are loc în următorii trei ani şi o Campanie de educație la nivel mondial, educația fiind fundamentul progresului. „Educația este fundamentul progresului. Trebuie să fie construită o cetăţenie de tip global, populaţia trebuie să înţeleagă mecanismele schimbărilor climatice și să aibă conștiinţa faptului că există o amenințare fără precedent asupra planetei noastre. Toată lumea trebuie să se informeze, să aibă cunoștințe pentru a desfăşura acțiuni în apărarea protecției mediului„, se subliniază pe pagina web a ONU cu acest prilej. Apărarea şi protecţia mediului trebuie să fie mereu în atenţia politicienilor şi ale votanţilor, iar accelerarea dezvoltării tehnologiilor trebuie să se facă cu respectarea naturii, Locurile de muncă ecologice trebuie să capete prioritate în dezvoltarea socio-economică.

ONU invită toate statele membre, organizațiile internaționale, regionale și subregionale, societatea civilă, organizațiile neguvernamentale și părțile interesate, să urmărească și să sensibilizeze publicul cu privire la Ziua Internațională a Planetei Pământ.

Pentru atingerea obiectivelor Campaniei de educație la nivel mondial pentru mediu și climă până la Ziua Pământului din anul 2020, când se împlinesc 50 ani de la prima celebrare a zilei, ar trebui să se producă o schimbare atât la nivelul valorilor, cât și la cel al atitudinilor, în mod special în ceea ce priveşte modelele de gândire. Această schimbare, se afirmă pe site-ul earth.org, nu poate fi realizată decât prin educației sub toate formele sale — formală, non-formală și informală.  

Reclame

Lasă un comentariu

Niciun comentariu până acum.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.