De Ziua Veteranilor de Război, mesajul prefectului Brăilei


*Se subliniază încărcătura emoțională și spirituală a datei     

           La 29 aprilie se serbează în România Ziua Veteranilor de Război, cinstind pe aceia care și-au jertfit viața, sănătatea pentru patrie (deja s-a serbat oficial, la Ciocile – https://brailachirei.wordpress.com/2017/04/26/ziua-veteranilor-de-razboi-29-aprilie-2/). Se subînțelege, în context, că sentimentele subliniate sunt respectul, patriotismul – unele pe care astăzi modernitatea le uită adesea sau le folosește în termeni mai puțin corecți față de istorie ori chiar realitatea însăși. Și atunci, cu atât mai mult este de consemnat, de subliniată data pentru cei tineri, pentru educația lor. Foto din arhiva revistei de cultură și informație Braila Chirei, stânga – Cimitirul eroilor din Brăila, dreapta – Mădălina Cochino la un eveniment dedicat veteranilor, cu reprezentanți ai Armatei Române 

          Cu această ocazie, Mădălina Cochino – prefectul județului Brăila – transmite următorul mesaj:

          „Cu prilejul Zilei Veteranilor de Război, moment de mare încărcătură emoţională şi spirituală, când îi comemorăm şi omagiem pe cei pentru care apărarea ţării a fost și este crezul suprem, vă adresez dumneavoastră, veteranilor şi invalizilor de război, adevărate simboluri ale curajului şi devotamentului faţă de ţară, cele mai bune gânduri și vă rog să primiți recunoştinţa și prețuirea mea și a cetățenilor Brăilei.
Cu pioşenie ne înclinăm şi în faţa celor care şi-au îndeplinit misiunea până la sacrificiul suprem, jertfindu-se pentru cea mai nobilă cauză – apărarea ţării. Aducem același sincer şi cald omagiu şi doamnelor, văduve de război şi văduve de veteran de război, pentru curajul, neclintirea şi demnitatea cu care au trecut peste ororile celui de Al Doilea Război Mondial.
          Mulţi dintre cei ce slujesc astăzi statul român, sub Drapelele de Luptă ale unităţilor militare și își fac datoria cu onoare, în ţară sau în teatrele de operaţii în care ne-am angajat alături de aliaţii noştri, în lupta împotriva terorismului și pentru promovarea idealurilor democraţiei, vă datorează devenirea lor, curajul şi spiritul de sacrificiu. Reprezentaţi pentru ei, ca şi pentru întreaga noastră societate, modele de urmat, exemple de caractere puternice, integre, admirabile.
Acum, când aţi ajuns la o vârstă onorabilă, primiți, vă rog, întreaga noastră stimă, conștienți fiind că faptele dumneavoastră nu vor putea fi niciodată răsplătite la adevărata lor valoare. Vă asigur, încă o dată, de întreaga preţuire. Sunt convinsă că devotamentul şi dragostea dumneavoastră de țară vor constitui exemple şi pentru generaţiile viitoare.
        Cu onoare şi admiraţie, vă adresez urări alese de viaţă lungă, în pace şi linişte sufletească! La mulţi ani!

Prefect
Mădălina Cochino”

** *  Data a fost aleasă după 29 aprilie 1902, când regele Carol I a promulgat, la cererea supraviețuitorilor, Înaltul Decret prin care s-a instituit titlul de „veteran de război”, în conformitate cu Convenția Statelor Europene de la Geneva, în onoarea combatanților acoperiți de glorie pe redutele Războiului de Independență (1877-1878), decret în care erau stipulate și măsuri de ajutorare a veteranilor, a familiilor celor care au pierit pe câmpul de luptă. Accepțiunea de veteran de război este, în contextul legii moderne, mai largă, incluzând și pe cei care au luptat în al doilea război mondial ori în teatrele de luptă din zilele noastre (Afganistan, Irak etc ).

Reclame

Lasă un comentariu

Niciun comentariu până acum.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.